Scandic Grand Central Helsinki on yksi Suomen suurimmista hotelleista, jossa Silestone® Eternal Marquina tasot ovat näyttävästi esillä Brasserie Grand -ravintolassa ja Bar G:ssä

Päivämäärä: 13.9.2021

NCC muutti Helsingin päärautatieasemalla sijaitsevan VR:n vanhan hallintorakennuksen Scandic Hotels -ketjun hotelliksi. Vanhan pääkonttorin muutostöiden lisäksi rakennuksen pohjoispuolelle rakennettiin uudisosa. Hotelli valmistui tammikuussa 2021.

Projektin esittely

Eliel Saarisen alun perin suunnittelema ja vuonna 1909 valmistunut Valtion Rautateiden vanha hallintorakennus muutettiin Scandic Hotels -ketjun hotelliksi. Hallintorakennus on kiinteästi Helsingin rautatieasemaan liittyvä, kaupunkikuvallisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä kokonaisuus, joka oli toiminut lähes sata vuotta rautatiehallinnon pääkonttorina. Suunnittelun vaativuustaso oli poikkeuksellisen vaativa. Rakennus on suojeltu rakennusperintölailla.

Eliel Saarisen jugend-tyyliä edustava VR:n vanha pääkonttori peruskorjattiin ja laajennettiin melkein 500 huoneen edustavaksi hotelliksi kokous- ja juhlatiloineen. Kulttuurihistoriallisen arvorakennuksen vaativat peruskorjaus- ja muutostyöt tehtiin yhteistyössä Museoviraston ja Helsingin kaupungin kanssa.

Vuonna 1909 valmistuneen rakennuksen peruskorjaus luokiteltiin poikkeuksellisen vaativaksi kohteeksi. Rakennus on myös suojeltu ja suojeltuja osia ovat esimerkiksi koko rakennuksen ulkopuoli vesikattoineen, sekä sisäpuolelta pääaulat, portaat, pääkäytävät ja käytävät, joista pisin on 159 metriä.

Haastetta riitti myös talotekniikassa. Suojelluille hotellikäytäville ei saanut asentaa talotekniikkaa, joten kaikki tekniikka kuljetettiin huoneiden, eteisten ja kylpyhuoneiden puolelta. Lähes joka huoneessa ratkaisu on erilainen. Arvorakennuksen rakenteita purettaessa tuli vastaan myös yllättävän paljon haitta-aineita, kuten koksikuonaa ja asbestia.

Työmaa oli tarkan aikataulutuksen helpottamiseksi jaettu kahdeksaan eri lohkoon, jotka puolestaan jaettiin vielä neljään kerrokseen tai muihin alueisiin. Aikataulujen yhteensovitus eri lohkojen välillä oli vaativaa. Vaikka kovin isoja muutoksia alkuperäisiin suunnitelmiin ei tullutkaan, pienemmissäkin muutoksissa riitti töitä.

– Kun korjauspuolella hotellihuoneeseen tulee pieni muutos, joka tehdään kaikkiin 373 huoneeseen, se pieni muutos onkin jo iso, toteaa vastaava työnjohtaja Ari Tikka.

Rakennuksen vanhaan osaan rakennettiin kokonaisuuteen kiinteästi liittyvä Futudesignin vuoden 2017 kilpailuvoiton mukaan suunnittelema laajennusosa. Uudisosa rakennettiin Kaisaniemen puiston puolelle, johon koko hotellin 491 huoneesta tuli 118 kappaletta. Arkkitehdit Soini & Horta vastasi myös laajennusosan pääsuunnittelusta. Uudisosan rakentamisen teknistä haastavuutta lisäsi mm. pohjaratkaisun kaarimuoto sekä se, että jokaisessa kerroksessa on eri kerroskorkeus. Vanhan rakennusosan kerrokset madaltuvat alhaalta ylöspäin noustessa ja uudisosan kerroskorkeuden piti mukautua samaan jakoon. Uudisosan myötä hotellista muodostui tyylikäs kokonaisuus, jonka keskellä on hotellivieraiden käytössä oleva sisäpiha ravintolaterasseineen.

Hotellikokonaisuus käsittää lähes 500 hotellihuonetta, joista noin 10% esteettömiä. Huoneet sijaitsevat hallintorakennuksessa suojeltujen käytävien varrella. Vanhoista seinistä ja suojelluista käytäväovista johtuen huoneet ovat jokaisessa kerroksessa eri kokoisia. Aamiais-, baari- ja ravintolatiloissa on useita satoja asiakaspaikkoja, kuten myös juhlahuoneistossa, joka on jaettavissa useaksi eri kokoontumistilaksi. Sisustussuunnittelusta vastasi Puroplan Oy.  

Bar Q

Hotellin Bar Q on laadukas klassinen kohtauspaikka keskellä kaupungin sykettä, joka tarjoaa värikkään ja viihtyisän rentoutumisen keitaan. Silestone® Eternal Marquina tasoilta voi baaritiskillä nauttia virkistäviä juomia ja tyylikkäistä cocktaileja.   

Brasserie Grand

Klassisen eurooppalaisen keittiön inspiroima tyylikkään ravintolan upeiden keittiötasojen ulkoasu on matta mustaa Silestone® Eternal Marquina. Cosentino by Silestone® -materiaalista valmistelut tasot ovat erinomainen yhdistelmä eleganssia, laatua ja kestävyyttä. Vuoden 2020 aikana hanke jatkui vilkkaana työmaana valmistuen vuoden vaihteessa. Leudon syksyn ansiosta jopa pihan istutustyöt saatiin valmiiksi ennätysajassa. Koronapandemian vuoksi hotellin virallinen avaaminen siirrettiin keväälle 2021 ja hotelli avasi ovensa huhtikuussa. 

Tutustu tuotteisiin alla olevasta linkistä.

Referenssihankkeet Cosentino Finland Oy

Scandic Grand Central Helsinki

Scandic Grand Central Helsinki

Uudisrakennus | Helsinki | Ei tiedossa

Eliel Saarisen suunnittelema päärautatieaseman hallintorakennus vuodelta 19...

Noli Studios Myyrmäki

Noli Studios Myyrmäki

Uudisrakennus | Vantaa | Ei tiedossa

Pohjoismainen kiinteistösijoitus- ja kehitysyhtiö NREP Oy:n lanseerama Noli S...

Lohjan Asuntomessut 2021: Idyll, kohdenumero 16

Lohjan Asuntomessut 2021: Idyll, kohdenumero 16

Lohja

Designtalo Idyll on Lohjan Asuntomessujen 2021 ainoa hiilineutraali kohde. ...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän