Rakennusalan trendit Q3/2023: Rakennushankkeiden määrässä kasvua

Päivämäärä: 2.8.2023

Rakentaminen on kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä edelleen aktiivista. Odotettavissa on 5 prosentin kasvu hankkeiden määrässä, ilmenee RPT Byggfaktan julkaisemasta maksuttomasta Rakennusalan trendit -verkkopalvelusta.

Vuoden 2023 ensimmäinen vuosipuolisko oli vahva alkavien rakennushankkeiden arvolla mitattuna. Hankkeiden määrä laski vastaavasti hieman edellisvuoden tasosta RPT:n hanketietokannassa.

Kolmas kvartaali näyttää raportin kirjoitushetkellä suurta nousua rakentamisen arvolla mitattuna viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna (21 %). On kuitenkin ennakoitavissa, että asuin­rakentamisen hankkeita siirtyy merkittävässä määrin tulevaisuuteen, ja mahdollista arvon­nousua syntyy huomattavasti vähemmän.

Suurimmat rakennushankkeet, joiden odotetaan alkavan kolmannella vuosi­neljänneksellä, ovat Varman asuin- ja toimitila­kortteli As Oy Pitäjänmäen Asunnot Helsingissä (100 miljoonaa euroa), Skarta Energy Oy:n aurinko­voimala Utajärvellä (74 miljoonaa euroa), kansallis­museon lisä­rakennus Atlas Helsingissä (55 miljoonaa euroa) sekä Kiinteistö Oy Kotkan Unelman kauppa­keskus Kotkan tähti (55 miljoonaa euroa).

Tarkasteltaessa alkavien hankkeiden arvoa alueittain, kolmannella kvartaalilla voidaan odottaa nousua viime vuoden vastaavaan ajan­kohtaan nähden Etelä-Suomessa (79 %), Lapissa (58 %) sekä Länsi- ja Sisä-Suomessa (44 %). Rakentamisen arvo laskee Itä-Suomessa (-21 %) ja Lounais-Suomessa (-7 %).

Korjausrakentamisen arvon osuus kokonais­rakentamisesta on 25 % kolmannella kvartaalilla, mikä tarkoittaa 9 %:n nousua edellis­vuoden vastaavaan aikaan nähden. Vastaavasti julkisen rakentamisen osuus nousee 14 %. Samoin muun rakentamisen arvon osuus kokonais­rakentamisesta on selvästi korkeammalla tasolla viime vuoteen verrattuna. Muut rakennuttajat ovat esimerkiksi säätiöitä, yhdistyksiä ja seurakuntia.

Alkavien hankkeiden arvolla mitattuna havaitaan kasvua kokoontumis­tilojen (283 %), koulujen (72 %), urheilun ja virkistyksen (51 %) sekä liike- ja toimistotalojen (37 %) segmenteissä. Suurin lasku syntyy terveyden­hoidon segmentissä (-48 %).

On myös ennakoitavissa, että asuin­rakentamisen arvossa tullaan näkemään myöhemmin merkittäviä muutoksia hankkeiden siirtyessä edelleen tulevaan.

Rakennusalan trendit -verkkopalvelu on maksuton ja kertarekisteröitymisen takana.

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän