Rakennusalan trendit Q3/2022

Päivämäärä: 13.8.2022

RPT Byggfaktan vuoden 2022 kolmatta neljännestä koskevan rakentamisaloitusten raportti on julkaistu. Raporttiin kerättyjen tietojen mukaan vuoden toisella neljänneksellä aloitetaan rakennushankkeita 4,3 miljardin arvosta. Se on
13 % enemmän kuin vuoden 2021 toisella neljänneksellä. 

Rakentamisen aloitusten arvossa kasvua

Korjausrakentamisen alkavien hankkeiden arvo nousee 4 % ja uudisrakentamisen 14 %. Hankkeiden määrässä laskettuna korjausrakentaminen laskee 8 % ja uudisrakentaminen 11 %.  

Aloitusten arvo nousee sekä julkisella (+16 %) että yksityisellä (+10 %) sektorilla. Molemmissa aloitusten määrä laskee yli 10 % verrattuna vuoden 2021 kolmanteen neljännekseen.

Maakunnittain laskettuna rakentamisen aloitusten arvo nousee seitsemässä ja laskee 11 maakunnassa verrattuna vuoden 2021 kolmanteen neljännekseen.

Hankkeiden aloitukset siirtyneet eteenpäin

Rakentamisen kokonaisvolyymiltaan pienissä maakunnissa suuriin muutosprosentteihin on yleensä syynä yhden suuren rakennushankkeen alkaminen tällä vuosineljänneksellä tai vuotta aiemmin. Keski-Pohjanmaan huiman kasvuprosentin selittää Keliberin litiumkaivoksen rakentamisen aloittaminen Kokkolassa.  

Vuoden 2022 kuuden ensimmäisen kuukauden aikana on rakennusaloitusten arvossa jääty jälkeen noin 2 miljardia euroa verrattuna vuoden 2021 ensimmäiseen vuosipuoliskoon. Talouden epävarmuus sekä materiaali- ja työvoimahankaluudet ovat siirtäneet hankkeiden aloittamisia.  

– RPT Byggfaktan keräämien tietojen mukaan on kuitenkin todennäköistä, että vuoden 2022 jälkimmäinen puolisko on alkavien rakennushankkeiden arvolla mitattuna vuoden 2021 vastaavaa jaksoa vahvempi, RPT Byggfakta Oy:n toimitusjohtaja Sampsa Seppälä sanoo.

– Markkinoilla oli nähtävissä ensimmäisen vuosipuoliskon lopuksi jo tasaantumista rakentamiseen vaikuttavissa muuttujissa, jotka kuluvan vuoden aikana ovat olleet melkoisessa turbulenssissa. Energian hinta jatkaa kuitenkin korkealla, ja sillä on luonnollisesti vaikutus kylmenevän syksyn markkinatilanteeseen, Seppälä toteaa.

RPT Byggfakta Oy julkaisee rakentamisen aloituksia koskevan raporttinsa neljä kertaa vuodessa.

Lataa uusin Rakennusalan trendit -raportti maksutta alla olevasta linkistä.

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän