Rakennusalan trendit Q4/2022

Päivämäärä: 11.10.2022

RPT Byggfaktan raporttiin keräämien tietojen mukaan vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä Suomessa aloitetaan rakennushankkeita 3,6 miljardin euron arvosta, mikä on 15 % vähemmän kuin vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä.

Vertailun vuoksi: tämän vuoden kolmannelle neljännekselle oli suunniteltu rakentamisen aloituksia 4,3 miljardin euron arvosta. Se oli 13 % enemmän kuin vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä.

KOVIN ON MIINUSMERKKISTÄ

Koronan ja helmikuussa alkaneen Ukrainan sodan vuoksi rakentamista ja korjausrakentamista ovat vaivanneet materiaali- ja henkilöstöpula sekä jatkuva epävarmuus, mikä ei voi olla vaikuttamatta investointipäätöksiin.

Tähän ja tämän vuoden aiempiin raportteihin saatujen tietojen perusteella tänä vuonna on suunniteltu alkavan 8 % enemmän rakennushankkeita kuin vuonna 2021. Vuonna 2022 alkavien uudishankkeiden arvo on 19 % pienempi kuin vuonna 2021, mutta uudishankkeiden määrä on 2 % suurempi kuin vuosi sitten. Tänä vuonna alkavien korjaushankkeiden arvo on samalla tasolla ja määrä 12 % suurempi kuin vuonna 2021.

RPT:n jatkuvasti päivittyvään hanketietokantaan perustuvissa raporteissa on aina maininta, että hankkeiden aloitukset voivat siirtyä suunnitellusta. Siirtopäätös voi tapahtua nopeastikin, ja nykytilanteessa on todennäköistä, että vuoden 2022 lopulle suunnitelluista aloituksista siirtyy ensi vuoden puolelle tavallista suurempi määrä.

Forecon: Toimitilarakentamisen näkymät epäselviä

Rakennusmarkkinoiden asiantuntijayritys Foreconin mukaan toimitilarakentamisen osuus Euroopan rakentamisesta oli vuonna 2021 30 %, asuinrakentamisen 50 % ja infrarakentamisen 20 %. Toimitilojen tarve muuttuvassa työelämässä on epäselvä, mikä vaikuttanee rakentamisen aloituksiin.

RPT Byggfakta Oy julkaisee rakentamisen aloituksia koskevan raporttinsa neljä kertaa vuodessa.

Lataa uusin Rakennusalan trendit -raportti maksutta alla olevasta linkistä.

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän