Apila-asunnot

Apila-asuntojen kohteessa Ahtialan kaupunginosassa on yhteensä kolme hirsirakenteista taloa, joissa jokaisessa on neljä 50 m² asuntoa. Kyseessä ei ole seniorikohde vaan tavallinen taloyhtiö.
RPT SMART tehostaa ja nopeuttaa jokapäiväistä työntekoasi. RPT SMARTin kautta saat tiedon kaikista Suomen rakennushankkeista ja työmaista.
RPT SMART

Mukana olleet yritykset

ABB

Älykäs automaatio helpottaa asukkaiden elämää Apila-asunnoissa

ABB i-bus® KNX mahdollistaa älykkään palveluasuminen Lahdessa. Apila-asunnoissa yhdistyvät esteettömyys ja energiatehokkuus.

Kuvittele asunto, jossa kaikki toimii äänen tai kosketuksen voimasta. Voit ohjata toimintoja puhelimestasi tai ulkoistaa toimintoja läheisellesi. Kaikki on räätälöitävissä.

Tämä ei ole kaukaista utopiaa vaan lahtelainen prototyyppi älykkäästä palveluasumisen konseptista. Apila-asuntojen kohteessa Ahtialan kaupunginosassa on yhteensä kolme hirsirakenteista taloa, joissa jokaisessa on neljä 50 m² asuntoa. Kyseessä ei ole seniorikohde vaan tavallinen taloyhtiö.

”Halusimme rakentaa luonnonarvojen mukaisen, esteettömän ja optimoidun älytalon. Halusimme myös silmälle tietynlaista rauhaa eli tässä yhdistyy äly ja ilo”, sanailee Apila-asuntojen vastuuhenkilö Sami Pesonen.

Älykäs ohjaus on ABB:n KNX-ohjauksen ansiota. ”Palvelutaloihin on mennyt samanlaista tekniikkaa, mutta ei näin kattavasti. Tässä kokonaisuudessa on otettu kaikki hyöty irti automaatiosta”, sanoo ABB:n aluemyyntipäällikkö Olli Puurtinen.

Automaatio keskiössä

Kun asukas tulee kotiovelle, sen voi avata ääniohjauksella. Asuntoon astuessa kotona-tila kytkeytyy päälle. Etukäteen ohjelmoitu valaistus syttyy ja lämmitys ja ilmastointi tehostuvat, liiketunnistimet ja sähköpistokkeet aktivoituvat. Energianseuranta on myös huomioitu kohteessa. Jos esimerkiksi asukkaalta unohtuu vaikkapa vesihana valumaan, lähtee hälytys läheiselle tai huoltoyhtiölle.

”Kotona-tila voidaan myös ohjelmoida siten, että jos asukas on kotona, mutta asunnossa ei olekaan normaalia liikettä, lähtee hälytys”, Puurtinen kuvailee.

Myös ilmanvaihtolaitteet on liitetty järjestelmään. Ilmastointi tehostuu automaattisesti, jos asunnossa on normaalia enemmän ihmisiä eli hiilidioksidin taso nousee tai lämpötila nousee.

”Tavoitteenamme on, että asukas tuntisi mahdollisimman vähän mitään, mitä älytalossa tapahtuu. Silloin talo toimii optimaalisesti”, Pesonen kertoo.

Tutustu kohteeseen tarkemmin ABB:n sivustolla


Liitetyt tuotteet

KNX-taloautomaatio - älykkäät ohjaukset

Kohtaamme joka päivä automaatiota sitä edes huomaamatta. Standardoitu KNX-järjestelmä yhdistää monia eri sovel ...


Samankaltaiset referenssihankkeet

Aitiopaikka

Aitiopaikka

Uudisrakennus | Turku | 26,00 milj €

Hohtavan valkoinen julkisivu lasitettuine parvekkeineen tekee vaikutuksen Tur...


Arabiankatu 8 AsOy

Arabiankatu 8 AsOy

Uudisrakennus | Helsinki | Ei tiedossa

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa kerrostalot, joka koostuu rakennuks...


As Oy Akaan Kinon Asema

As Oy Akaan Kinon Asema

Uudisrakennus | Toijala, Akaa | Ei tiedossa

Yhdeksänkerroksinen As Oy Akaan Kinon Asema on ykköskohde ominaisuuksiltaan...


As Oy Auringonkehä

As Oy Auringonkehä

Uudisrakennus | Helsinki

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa kerrostalot, paikkakunnalla Helsink...