Täyden kympin ratkaisu

Päivämäärä: 19.4.2023

Oulun asemanseudun uusi maamerkki, 66 metriin ja 16 kerrokseen kohoava As Oy Oulun Origo valmistuu hyvää vauhtia, ja ripeästi etenevät myös talon lattia­lämmityksen asennukset. Vaikka torni­talossa ollaankin, ei lämmönjakoa varten tarvittu paineenkorotusta ja ylimääräisiä tekniikka­tiloja, sillä perinteinen 6 baarin lattialämmitysjärjestelmä sai rinnalleen Uponorin uuden 10 baarin järjestelmän. Lämmityskokonaisuuden rakentamista helpottivat myös Riser Port -nousuelementit.

Oulun keskusta laajenee lähivuosina rautatieaseman ja radan yli itään, Raksilan kaupunginosaan. Asemanseudulle odotetaan uutta asemakeskusta ja sen mukana uusia palveluja, asuntoja, työpaikkoja ja elävää omaleimaista arkki­tehtuuria. Kun rakentaminen radan itäpuolella vuonna 2024 alkaa, radan länsipuolella asutaan jo uudessa 16‑kerroksisessa tornitalossa, Oulun Origossa. Kesällä 2023 valmistuvaan taloon tulee kaikkiaan 145 asuntoa, joiden koko vaihtelee yksiöistä kolmioihin.

– Oulun Origo on aivan huikealla paikalla Oulun keskustassa. Sen ylimmistä kerroksista aukeavat näkymät yli koko kaupungin, kertoo rakennuttajan, Oulun Rakennusteho Oy:n LVI-projektipäällikkö Olli Kauppila.

Vuonna 1994 perustettu Rakennusteho toimii Oulussa ja pääkaupunkiseudulla. Yhtiön pääliiketoimintaa ovat vapaa­rahoitteiset omistusasunnot, ja se rakentaa myos oppimisympätistöjä sekä yksilöllisesti suunniteltuja palvelutaloja, vuokra- ja loma-asuntoja ja liiketiloja.

10 baarin runkolinja huipulle

Origo muodostaa korttelikokonaisuuden viereisten Arte 1 ja Arte 2 -talojen kanssa. Rakennustehon rakennuttamat 8‑kerroksiset talot valmistuivat loppuvuodesta 2020 ja 2021. Rakennusteknisesti Origo on Olli Kauppilan mukaan kuin kaksi Arte‑taloa päällekkäin — mutta ei aivan.

– Oli ratkaistava, miten lattialämmitysvesi saadaan parhaalla mahdollisella tavalla huipulle asti.

Arte‑taloissa lämmitysvesi virtaa kuuden baarin lattialämmitysjärjestelmässä. Tornitalossa kuuden baarin järjestelmä edellyttäisi paineenkorotusta esimerkiksi kahdeksannen kerroksen kieppeillä.

– Kyllähän se onnistuisi. mutta ei kerroksen tiloja kannata tuhlata pannuhuoneelle. Myymme tilan mieluummin asunnoiksi, Kauppila sanoo.

Ratkaisuksi löytyi Uponorin viime vuonna markkinoille tuoma ensimmäinen vesikiertoinen lattialämmitys- ja viilennys­järjestelmä, jonka jokainen osa on hyväksytty ja sertifioitu 10 baarin käyttöpaineelle. Ratkaisu helpottaa korkeiden rakennusten Iämmitys­kokonaisuuden suunnittelua. Kustannus­säästöjä saadaan suunnitteluun, rakentamiseen ja kunnossa­pitoon, kun paineen­korotuksen ja paineen­alennuspisteiden vaatimien tekniikka­tilojen määrää voidaan vähentää. Nyt Origon pumput pysyvät kellarissa. Yksi pumppu kierrättää lattia­lämmitysvettä kuuden baarin runko­linjassa ensimmäisestä kerroksesta seitsemänteen asti. Toinen pumppu on liitetty kymmenen baarin runko­linjaan, joka nousee haaroittumatta kahdeksanteen kerrokseen asti. Tämä linja palvelee kerroksia 8–16.

Nousuelementit vauhdittavat asennustyötä

Rakennusteholla on tapana hoitaa LVI-urakat omin voimin niin Oulussa kuin pääkaupunkiseudullakin.

– Lattialämmitysjärjestelmät kuitenkin tilaamme Uponorilta asennuksia myöten.

Uponor toimitti myös Oulun Origoon kuuden ja kymmenen baarin lattialämmitysjärjestelmät asennettuina. Toimitukseen kuuluivat myös Riser Port -nousuelementit porraskäytäviin.

– Asensimme lämmitysjärjestelmän runkoputket 2,5 metriä korkeisiin Riser Port -nousuelementteihin tehtaallamme. Näin asentajat saavat työmaalle kaikki osat kerralla ja hyvin pitkälti esikasattuina, kertoo avainasiakaspäällikkö Pasi Urpilainen Uponorilta.

Nousuelementteihin mahtuvat runkoputkien lisäksi lattialämmitysjärjestelmän jakotukit säätölaitteinen.

– Käytämme esivalmistettuja nousuja noin puolessa kohteistamme – aina Uponorin Riser Port -nousuelementtejä.
Esivalmistetut elementit nopeuttavat asennustyötä ja säästävät tilaa sekä resursseja, Kauppila sanoo.

Rakennustehon käyttämissä Riser Port -elementeissä virtaa tavallisesti Iämmitysveden lisäksi käyttövesi. mutta Oulun Origossa rappukäytävien muoto ohjasi niiden runkolinjat eri koteloihin. Molemmat runkolinjat ovat Uponorin komposiittiputkea.

Perusta valmiina myös viilennykselle

Sen lisäksi. että kuuden ja kymmenen baarin lattialämmitysjärjestelmien runkolinjat nousevat rinnakkain, ne on jaettu kahteen osaan, sillä kylpyhuoneet ja asuinhuoneet haluttiin eri runkolinjoihin.

– Kun kuivilla ja kosteilla tiloilla on omat nousunsa, taloyhtiö voi halutessaan myöhemmin lisätä lattia­viilennyksen asuinhuoneisiin ja jatkaa viilennys­kaudellakin lämmittämistä kylpy­huoneissa. Myös lämmön­vaihdin on valittu tätä mahdollisuutta silmällä pitäen, Kauppila kertoo.

Tulevaisuutta on ajateltu myös siinä, että lattialämmityksen jakotukit oval porraskäytävän puolella nousuelementeissä.

– Lähes kaikki säädöt ja huollot voidaan hoitaa käymättä asunnoissa. Näin vältytään myös siltä, että asukkaat tekisivät jako­tukeilla omia säätöjään, Urpilainen sanoo.

Moni säätö hoituu myös etänä, sillä järjestelmää ohjataan älykkäällä Uponor Smatrix Base PRO -säätö­järjestelmällä, joka on helposti liitettävissä eri taloautomaatio­järjestelmiin. Kauppila muistuttaa. etta tekniikan sijoittaminen porras­käytävään helpottaa myös niitä remontteja ja muutostöitä, joita tehdään vuosi­kymmenten päästä.

– Työtä sujuvoittaa sekin, että kaikki putket on liitetty Uponorin RS‑liittimin, jotka saa purettua ilman työkaluja, Urpilainen lisää.

Pitkä kumppanuus tukee yhteistyötä

Loppuvuodesta 2022 Origon lattialämmitystyöt ovat edenneet jo ylimpiin kerroksiin. Uponorin alihankkijan, LVI Klaavo Oy:n asentajat kiinnittävät Uponor Comfort Pipe Plus -putket Uponor Tacker -levyihin, jotka eristävät niin ääntä kuin lämpöäkin. Kuuden baarin järjestelmään käytetään halkaisijaltaan 17 millimetrin putkia ja kymmenen baarin järjestelmään 16 millimetrin putkia.

– Olemme tehneet vuosia yhteistyötä Uponorin kanssa. He tuntevat toimintatapamme ja ajatusmaailmamme ja osaavat varautua siihen, että meillä on kova tahti, Kauppila sanoo.

Uponorin lattialämmitysjärjestelmät Oulun Origossa:

  • kerrokset 1–7: Uponor Comfort Pipe -putket PN6 17x2,0 ja Vario Plus -jakotukit
  • kerrokset 8–16: Uponor Comfort Pipe -putket PN10 16x2,2 ja Vario LS -jakotukit
  • 30 mm:n paksuiset Uponor Tacker -levyt


TEKSTI Marianna Salin
KUVAT Juha Sarkkinen

Lue lisää korkean rakentamisen vaatimuksista:

Lisää tuotteesta Lattialämmitys- ja viilennys kerros- ja rivitaloissa

Lattialämmitys- ja viilennys kerros- ja rivitaloissa

Uponorin lattialämmitysjärjestelmää voidaan käyttää sekä lämmitykseen että viilennykseen. Vesikiertoinen lattialämmitys sopii erinomaisesti erilaisten rakennusten lämmönjakoon ja soveltuu käytettäväksi kaikkien tunnettujen lämmitysmuotojen kanssa.

Hinnasto

Hinnasto

Hinnasto & tuoteluettelo.

Lue lisää

Materiaalipankki

Materiaalipankki

Esitteet, materiaalit ja muut asiakirjat.

Lue lisää

LVI-suunnittelu- ja laskentapalvelut

LVI-suunnittelu- ja laskentapalvelut

Palveluita LVI-suunnitteluun sekä laskentaan.

Lue lisää

Yhteystiedot

Yhteystiedot

Kysyttävää? Ota meihin yhteyttä!

Lue lisää

BIM 3D –mallit

BIM 3D –mallit

Uponor-tuotteet BIM kirjastosta.

Lue lisää

Lattialämmitys ja -viilennys

Lattialämmitys ja -viilennys

Smatrix Wave PLUS -säätöjärjestelmä tasapainottaa automaattisesti lattialämmi...

Lue lisää

Referenssihankkeet Uponor Suomi Oy

Kerrostalo As Oy Oulun Origo

Kerrostalo As Oy Oulun Origo

Uudisrakennus | Oulu | Ei tiedossa

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa kerrostalot, paikkakunnalla Oulu. K...

Helsinki-Vantaan terminaalin laajennus

Helsinki-Vantaan terminaalin laajennus

Laajennus | Vantaa | 400 milj. €

Helsinki-Vantaan terminaali 2:n laajennushanke on merkittävä osa lentoaseman ...

Turun Kakola

Turun Kakola

Kakola Yhtiöt saneeraa vanhat vankilarakennukset neljässä vaiheessa. Ensimmäi...

Asunto Oy Modena

Asunto Oy Modena

Uudisrakennus | Tampere | Ei tiedossa

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa kerrostalot, paikkakunnalla Tampere...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi

Sulje