Lakea valitsi älykkään ja turvallisen Smatrix Base PRO säätöjärjestelmän

Päivämäärä: 1.3.2021

Vaasan keskustan kupeeseen valmistuneessa As Oy Vaasan Lakeankulmassa korkea laatu ja ylläpidon varmuus olivat ohjaavia tekijöitä asuntojen lämmitysjärjestelmää suunniteltaessa. Taloautomaatio-ohjaukseen liitetty vesikiertoinen lattialämmitys- ja viilennysjärjestelmä mahdollistaa kiinteistön ylläpitoon turvallisuutta ja kustannustehokkuutta tuovan etävalvonnan. Lakeankulmassa päädyttiin taloautomaatio-ohjaukseen liitettyyn Uponorin Smatrix Base Pro säätöjärjestelmään sen varmatoimisuuden ja luotettavuuden takia.

Kiinteistön taloautomaatiojärjestelmä kerää tietoa kaikista siihen liitetyistä laitteista. Se seuraa ja ohjaa järjestelmien toimintaa varmistaen ja parantaen energiatehokkuutta sekä turvallisuutta. Lattialämmityksen säätöjärjestelmän integroiminen osaksi taloautomaatiota mahdollistaa mm. kerrostalokohteen lämpötila-arvojen seurannan ja hallinnan huoneittain. Kiinteistöissä, joihin on asennettu lattiaviilennys, Uponorin Smatrix Base PRO lattialämmityksen säätöjärjestelmä valvoo lämpötilan lisäksi huonekosteutta tilakohtaisesti. Se katkaisee kierron lattialämmitysputkistoissa, jos kosteusarvo jossakin huoneessa nousee yli sallitun rajan. 

Tämän päivän vaatimukset täyttävä ratkaisu

Uponor Smatrix Base PRO on joustava ja monipuolinen lattialämmityksen ja –viilennyksen langallinen säätöjärjestelmä, joka tarjoaa mahdollisuuden integroida säätöjärjestelmä osaksi kiinteistön taloautomaatiojärjestelmää Modbus RTU tai KNX –rajapinnoilla. Sen voi suunnitella kaikkiin kohteisiin pientaloista aina kerrostaloihin, hotelleihin ja teollisuusrakennuksiin asti.

– As Oy Lakeankulmaan valittiin Uponorin ja KNX:n järjestelmät, sillä ne tiedettiin toimiviksi ja luotettaviksi. Järjestelmien on ehdottomasti toimittava kokonaisuutena moitteetta, kertoo projektipäällikkö Ari Nyman kohteen rakennuttaneesta Lakea Oy:stä.

–  Verkon kautta käytettävät kiinteistönhuoltojärjestelmät ovat tämän päivän ratkaisuja. Lakeankulmassa Smatrix-säätöjärjestelmä kerää asuntojen tiedot ja välittää ne KNX:n kautta kiinteistöautomaatiojärjestelmään. Huoltoyhtiössä voidaan näin reaaliajassa seurata, miten lämmitys, viilennys ja ilmanvaihto kullakin hetkellä toimivat. Mikäli asukas ottaa yhteyttä huoltoyhtiöön tai isännöitsijään, he voivat tarkistaa niin asunnon kuin yksittäisen huoneenkin tilanteen, jatkaa Pirjo Kalliomaa KNX-järjestelmän toimittaneesta Schneider Electric Finland Oy:stä.

Toisin sanoen säätöjärjestelmä tuo säästöjä myös kiinteistön elinkaarikustannuksiin, sillä turhat käynnit huoneistossa vähenevät ja huoltotyön tarpeen arviointi helpottuu. Huoltomiesten työtä helpottaa myös se, että Lakeankulmassa lattialämmitysjärjestelmän keskusyksiköt päätettiin sijoittaa porraskäytäviin, jotta niiden luokse päästään tarvittaessa silloinkin, kun asukkaat ovat poissa. 

Yhteistyö suunnittelusta asennukseen sujui odotusten mukaisesti

Lattialämmitys- ja viilennysjärjestelmän ja taloautomatiikan asennukset sujuivat Ari Nymanin sekä LVI-urakasta vastanneen Are Oy:n Petri Alapellon mukaan hyvin.  

Alapelto huomauttaa, että suunnitelmat oli tehty huolellisesti, joten urakoitsijan oli helppo aloittaa työt. Suunnittelussa olivat mukana myös Uponorin asiantuntijat, ja Uponor vastasi lisäksi Smatrix-säätöjärjestelmän ohjelmoinnista. 

– Smatrix-säätöjärjestelmä oli helposti liitettävissä KNX-automaatioon, ja yhteistyö Uponorin kanssa toimi hienosti, toteaa Pirjo Kalliomaa Schneider Electric Finland Oy:stä. 

– Julkisissa tiloissa jo laajasti käytössä olevat kiinteistönohjausjärjestelmät yleistyvät jatkuvasti myös asuintaloissa, summaa Aren Petri Alapelto.  

Uponorilla on suuri joukkoa ammattilaisia apunasi hankesuunnittelusta aina käytön ja elinkaaren aikaisiin palveluihin asti. Sujuva yhteistyö ja vuosien kokemus takaavat onnistuneen lopputuloksen hankkeen koosta riippumatta.

Palveluihimme kuuluu kohteen ja asiakkaan tarpeiden mukaan mm.

  • Visio- ja hankesuunnitteluvaihe: esiselvitykset, simuloinnit ja vertailut toteutustavoista esimerkiksi suuremmissa hankkeissa
  • Toteutussuunnitteluvaihe: suunnittelu- ja suunnitteluntukipalvelut 
  • Rakentamisen valmistelu: asentamiseen liittyvät kytkentäkaaviot ja mallityöselostusten pohjat
  • Rakentamisvaihe: tuoteosaurakat, kuten lämpölattiat asennettuna erillisinä kokonaisurakoina esimerkiksi suurissa hankkeissa
  • Käyttö- ja elinkaarivaihe: tekninen tuki ja takuuajan huollot ja tarkastukset 

 

Lue lisää Uponorin lattialämmitys- ja viilennysratkaisuista täältä.

Referenssihankkeet Uponor Suomi Oy

Kerrostalo As Oy Oulun Origo

Kerrostalo As Oy Oulun Origo

Uudisrakennus | Oulu | Ei tiedossa

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa kerrostalot, paikkakunnalla Oulu. K...

Helsinki-Vantaan terminaalin laajennus

Helsinki-Vantaan terminaalin laajennus

Laajennus | Vantaa | 400 milj. €

Helsinki-Vantaan terminaali 2:n laajennushanke on merkittävä osa lentoaseman ...

Turun Kakola

Turun Kakola

Kakola Yhtiöt saneeraa vanhat vankilarakennukset neljässä vaiheessa. Ensimmäi...

Asunto Oy Modena

Asunto Oy Modena

Uudisrakennus | Tampere | Ei tiedossa

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa kerrostalot, paikkakunnalla Tampere...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän