Hajauttamalla uutta energiatehokkuutta lämpimän käyttöveden valmistukseen

Päivämäärä: 25.3.2021

Hajautettu järjestelmä on uusi, energiatehokas lähestymistapa lämpimän käyttöveden ja lämmön jakamiseksi asuntoihin. Lämpöhäviöiden pieneneminen tuo merkittäviä energiansäästöjä taloyhtiöihin.

– Lähes 40 prosenttia maailman energiankulutuksesta aiheutuu rakennusten energiankäytöstä. Rakennusten energiatehokkuuden kehittäminen on siksi erittäin tärkeää, toteaa tuoteryhmäpäällikkö Marko Haljoki Uponorilta.

Hajautettu järjestelmä on uusi, energiatehokas tapa lämpimän käyttöveden ja lämmön jakamiseksi niin rivi- ja kerrostalohuoneistoihin kuin kytkettyihin erillistaloihinkin. Rakennusten välillä tai rakennuksen sisällä tarvitaan vain lämmitysverkoston runkolinjat. Tarvittava energia lämpimän käyttöveden valmistamiseen otetaan lämmitysverkostosta huoneistokohtaisesti.

– Energiahukka lämpimän käyttöveden runkolinjoista jää näin kokonaan pois, Haljoki huomauttaa. Aluerakentamiskohteissa rivi-ja erillistaloihin on perinteisesti johdettu sekä lämmitysvesi että lämmin käyttövesi yhteisestä teknisestä tilasta.

Kun teknisestä tilasta johdetaan pelkkä lämmitysvesi huoneistokohtaiseen lämmönvaihtimeen, tarvitaan vain yksi lämpökanaali.
– Kun yksi lämpökanaali riittää, saadaan kustannussäästöjä rakentamisessa sekä merkittävät energiansäästöt taloyhtiöissä koko elinkaaren ajan, koska lämpöhäviöt pienenevät.

Lämmintä vettä hygieenisesti

 

Asuntokohtaiset Uponor Combi Port -lämmönvaihdinyksiköt kytketään lämmitysjärjestelmän runkoverkkoon, jonka jälkeen ne varmistavat asunnon lämpimän käyttöveden tuoton energiatehokkaasti ja hygieenisesti. Lämpimän käyttöveden valmistuksen lisäksi Uponor Combi Port on suunniteltu myös lämmönjakoon. Lämmönvaihdinyksikkö voidaan yhdistää kaikkiin tavanomaisesti käytettyihin vesikiertoisiin lämmitysjärjestelmiin.

Haljoen mukaan ratkaisu on ollut suosittu jo pidempään muun muassa Saksassa. Hän odottaa suosion kasvavan nopeasti myös Suomessa, erityisesti aluerakentamisessa.

Enemmän mukavuutta, vähemmän kustannuksia

 

Loppukesästä 2020 valmistunut, seitsemän erillistalon muodostama As Oy Oulun Hirsikoti on ensimmäinen asuinalue, johon Combi Port -ratkaisu on Suomessa asennettu. Rakennuttaja Jopera Oy on valinnut ratkaisun myös rakenteilla olevaan uuteen hirsitalokohteeseen.

Kuhunkin taloon johdetaan yhteisestä teknisestä tilasta pelkkä lämmitysvesi. Talon oma lämmönvaihdinyksikkö valmistaa lämpimän käyttöveden tarpeen mukaan. Lämmitysveden se säätää ulkolämpötilan mukaan ja ohjaa sen lattialämmityksen jakotukille asuntokohtaisten säätöjen mukaisesti.
– Halusimme tarjota asukkaille mahdollisuuden säätää lämpötilaa itse talokohtaisesti ja seurata omaa energiankulutustaan. Näin he voivat vaikuttaa niin asumisen mukavuuteen kuin kustannuksiinkin, kertoo toimitusjohtaja Jorma Paaso Jopera Oy:stä.

Paason mukaan valinnassa painoi asumismukavuuden ohella se, että lämpökanaalia tarvitaan talojen ja teknisen tilan välillä puolet vähemmän kuin perinteisessä ratkaisussa.
– Combi Port -yksikkö mahtuu myös erittäin pieneen tilaan väliseinän sisään. Hirsikodissa se laitettiin eteisen naulakon takaseinälle.

Tervetullut ratkaisu suunnittelijallekin

 

– Combi Port on erittäin tervetullut vaihtoehto alalle. Suunnittelijoiden ja asentajien näkökulmasta kiinnostavaa on erityisesti se, että ratkaisu on hyvin tuotteistettu ja mukana tulee toimittajan selkeä tuki, sanoo As. Oy Hirsikodin LVI-suunnittelusta vastanneen Taitoplan Oy:n toimitusjohtaja Lauri Taipale.

Taipaleen mukaan Combi Port -ratkaisu sopii mainiosti aikaan, jossa energiatehokkuus on olennainen tavoite niin rakentamisessa kuin rakennusten käytössäkin.
– Talotekniikalla pystytään vaikuttamaan energiatehokkuuteen yhä paremmin. Ajankohtaista on myös se, että ihmiset haluavat säätää asuntojaan yksilöllisesti tarpeen mukaan.

Lue koko referenssitarina täältä.

Referenssihankkeet Uponor Suomi Oy

Kerrostalo As Oy Oulun Origo

Kerrostalo As Oy Oulun Origo

Uudisrakennus | Oulu | Ei tiedossa

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa kerrostalot, paikkakunnalla Oulu. K...

Helsinki-Vantaan terminaalin laajennus

Helsinki-Vantaan terminaalin laajennus

Laajennus | Vantaa | 400 milj. €

Helsinki-Vantaan terminaali 2:n laajennushanke on merkittävä osa lentoaseman ...

Turun Kakola

Turun Kakola

Kakola Yhtiöt saneeraa vanhat vankilarakennukset neljässä vaiheessa. Ensimmäi...

Asunto Oy Modena

Asunto Oy Modena

Uudisrakennus | Tampere | Ei tiedossa

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa kerrostalot, paikkakunnalla Tampere...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi

Sulje