Fiksu lattialämmitys ja – viilennys tuo turvaa ja säästää euroja kerrostalossa

Päivämäärä: 9.6.2020

Vesikiertoinen lattialämmitys ja -viilennys on fiksu ja kokonaistaloudellinen ratkaisu kerrostalon tasaisen lämpötilan ylläpitämiseen vuodenajasta riippumatta. Kun lämmitys liitetään osaksi keskistetysti hallittavaa taloautomaatiojärjestelmää, kiinteistön energiatehokkuutta sekä turvallisuutta voidaan parantaa merkittävästi. Talotekniikan etävalvonta voi tuoda suuriakin kustannussäästöjä kiinteistön elinkaaren aikana esimerkiksi huollon tilauksen tarpeen määrittelyssä. Euroja säästyy myös lattialämmityksen energiankulutuksen seurannan ja optimoinnin myötä. Huomionarvoista on, että viilennyksen lisääminen lattialämmitysjärjestelmään ei tuo merkittäviä lisäkustannuksia.

Luotettava ja reaaliajassa seurattava ratkaisu

Elinkaarikustannusten hallittavuuden lisäksi luotettavuus on tärkeä kriteeri kerrostalon lämmitysjärjestelmää suunniteltaessa. Lakean vuonna 2017 rakennuttamassa As Oy Vaasan Lakeankulmassa kaikkiin 146 asuntoon asennettiin Uponorin vesikiertoinen lattialämmitys ja -viilennys. Lämmitys ja viilennys liitettiin osaksi taloautomaatiota Smatrix Base Pro järjestelmällä.

–  Verkon kautta käytettävät kiinteistönhuoltojärjestelmät ovat tämän päivän ratkaisuja. Lakeankulmassa Smatrix-säätöjärjestelmä kerää asuntojen tiedot ja välittää ne KNX:n kautta kiinteistöautomaatiojärjestelmään. Huoltoyhtiössä voidaan näin reaaliajassa seurata, miten lämmitys, viilennys ja ilmanvaihto kullakin hetkellä toimivat. Mikäli asukas ottaa yhteyttä huoltoyhtiöön tai isännöitsijään, he voivat tarkistaa niin asunnon kuin yksittäisen huoneenkin tilanteen, kertoo Pirjo Kalliomaa KNX-järjestelmän toimittaneesta Schneider Electric Finland Oy:stä.

Uponorin Smatrix-säätöjärjestelmä tuo turvaa valvomalla myös huonekosteutta tilakohtaisesti. Säätöjärjestelmä katkaisee kierron lattialämmitysputkistoissa, jos kosteusarvo jossakin tilassa nousee yli sallitun rajan.

– Lakeankulmaan valittiin Uponorin ja KNX:n järjestelmät, sillä ne tiedettiin toimiviksi ja luotettaviksi. Järjestelmien on ehdottomasti toimittava kokonaisuutena moitteetta, kertoo projektipäällikkö Ari Nyman Lakea Oy:stä.

Huolellinen suunnittelu kannattaa

Lattialämmitys- ja viilennysjärjestelmän ja taloautomatiikan asennukset Lakeankulmassa sujuivat Ari Nymanin sekä LVI-urakasta vastanneen Are Oy:n Petri Alapelto mukaan hyvin.

Alapelto huomauttaa, että suunnitelmat oli tehty huolellisesti, joten urakoitsijan oli helppo aloittaa työt. Suunnittelussa olivat mukana myös Uponorin asiantuntijat, ja Uponor vastasi lisäksi Smatrix-säätöjärjestelmän ohjelmoinnista.

– Smatrix-säätöjärjestelmä oli helposti liitettävissä KNX-automaatioon, ja yhteistyö Uponorin kanssa toimi hienosti, toteaa Pirjo Kalliomaa Schneider Electric Finland Oy:stä.

Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun kokonaisuus otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa.


Uponorin vesikiertoinen lattialämmitys ja -viilennys soveltuu käytettäväksi useiden eri lämmitysmuotojen kanssa. Lämmönlähteenä voi olla esimerkiksi maalämpö, kaukolämpö tai aurinkoenergia. Eri lämmitysmuotoja, kuten maalämpöä ja kaukolämpöä, yhdistämällä ratkaisusta voidaan saada entistä energiatehokkaampi ja ekologisempi, joten säästät myös ylläpitokustannuksia.  Lue lisää Uponorin lattialämmitys- ja viilennysjärjestelmistä tai käy tutustumassa Smatrix Base PROn ominaisuuksiin.

Lattialämmitys saattaa myös ratkaista valinnan asuntoa ostettaessa, kertoo Lakean projektipäällikkö Ari Nyman. Tästä ja As Oy Vaasan Lakeankulmasta voit käydä lukemassa lisää täältä.

 

Referenssihankkeet Uponor Suomi Oy

Kerrostalo As Oy Oulun Origo

Kerrostalo As Oy Oulun Origo

Uudisrakennus | Oulu | Ei tiedossa

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa kerrostalot, paikkakunnalla Oulu. K...

Helsinki-Vantaan terminaalin laajennus

Helsinki-Vantaan terminaalin laajennus

Laajennus | Vantaa | 400 milj. €

Helsinki-Vantaan terminaali 2:n laajennushanke on merkittävä osa lentoaseman ...

Turun Kakola

Turun Kakola

Kakola Yhtiöt saneeraa vanhat vankilarakennukset neljässä vaiheessa. Ensimmäi...

Asunto Oy Modena

Asunto Oy Modena

Uudisrakennus | Tampere | Ei tiedossa

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa kerrostalot, paikkakunnalla Tampere...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän