Älykäs taloautomaatioon kytketty lattialämmitysjärjestelmä tuo säästöjä kerrostalon elinkaarikustannuksiin

Päivämäärä: 25.8.2020

Vesikiertoinen lattialämmitys- ja viilennysjärjestelmä älykkäällä säätöjärjestelmällä varustettuna lisää asuinmukavuutta ja hillitsee oikein käytettynä energiankulutusta. Kun järjestelmä integroidaan osaksi taloautomaatiota, kiinteistön kulujen valvonta ja ennakoitavuus tarkentuvat. 

Mielikuvaan modernista ja tyylikkäästä kodista kuuluvat esteettömät seinäpinnat ja miellyttävän tasainen sisäilma. Rakenteiden sisään kätketty vesikiertoinen lattialämmitys- ja  viilennysjärjestelmä tarjoaa kerrostaloasumiseen paitsi esteettisyyttä ja asuinmukavuutta, myös mahdollisuuden merkittäviin energia- ja kustannussäästöihin koko kiinteistössä.  

Teknisesti kyseessä on matalalämpöjärjestelmä, jossa kiertävän veden lämpötila pysyy verrattain alhaisena lämmön jakautuessa suurelta lattia-alalta. Viilennystilassakaan lattian lämpötila ei koskaan laske alle 20 asteen. Järjestelmä levittää lämmön huoneisiin tasaisesti ja mahdollistaa tilakohtaiset säädöt.  
- On todettu, että ihminen kokee lattialämmityskohteessa jopa pari astetta matalamman huonelämpötilan mukavammaksi verrattuna muihin lämmönjakotapoihin. Jokaisen asteen pudotus huonelämpötilassa voi tuoda jopa viiden prosentin säästön lämmityskuluihin, Uponorin tuoteryhmäpäällikkö Saija Nieminen kertoo. 

Mitä enemmän älyä, sitä tuntuvampia säästöjä 

Lattialämmityksen säätöjärjestelmiä on eritasoisia ja niihin kytketty äly määrittelee toimintojen monipuolisuuden. Vaihtoehtoja löytyy perinteisistä järjestelmistä aina puheohjattaviin ratkaisuihin asti.   

- Esimerkiksi edistyneimmät huonetermostaatit mittaavat operatiivista lämpötilaa ja reagoivat etupainotteisesti tuleviin muutoksiin – toisin kuin perinteinen termostaatti. Näin tilassa ei tapahdu suuria lämpötilaheilahduksia ja energiaa säästyy, Nieminen kuvailee. 

Kiinteistön lämmitysjärjestelmän valintaan kannattaa perehtyä huolella. Lämmitys on suurin yksittäinen energiarohmu rakennuksen elinkaaren aikana, mutta siihen voidaan helposti vaikuttaa aikaisilla valinnoilla. Rakennusprojektin suunnittelussa on myös hyvä huomioida vuonna 2021 voimaan astuva rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD), jonka tarkoituksena on lisätä vähähiilistä rakennuskantaa ja hillitä ilmastonmuutosta.  

- Rakennuksen lämmitykseen liitettävä äly edesauttaa osaltaan näiden tavoitteiden saavuttamisessa, Nieminen muistuttaa. 

Säätöjärjestelmä osaksi taloautomaatiota –kiinteistökulut kuriin 

Älykkäimmät lattialämmityksen säätöjärjestelmät ovat liitettävissä osaksi kerrostalokiinteistön taloautomaatiota, jonka avulla voidaan valvoa ja hallita koko rakennusta ja sen eri toimintoja keskitetysti. Ratkaisu tukee rakennuksen elinkaariajattelua, jossa säästöjä syntyy pitkällä aikavälillä. Integroiminen onnistuu Uponorin Smatrix Base Pro -tuoteperheen avulla.  

- Taloautomaatiojärjestelmän kautta lattialämmitystä ja -viilennystä tarkastellaan keskitetysti ja asetukset ovat tarvittaessa muutettavissa. Näin järjestelmää voidaan jatkuvasti optimoida ja kehittää. Olennaiseen keskittyminen mahdollistaa energiatehokkaan ja viihtyisän asumisen, Nieminen sanoo. 

Taloautomaation kautta lämpötilatietojen hallinta tapahtuu huonekohtaisesti, mikä helpottaa huoltotöiden tarpeen arviointia, pienentää asuntokäynteihin liittyviä kustannuksia ja auttaa laatimaan pitkän aikavälin suunnitelmia  

- Kun asukas ottaa yhteyttä huoltoyhtiöön tai isännöitsijään ilmoittaakseen esimerkiksi huoneistonsa matalasta lämpötilasta, lämpötila ja asetukset voidaan tarkistaa etänä joko yksittäisen huoneen tai koko asunnon osalta. Rahaa säästyy, kun turhilta huoneistokäynneiltä vältytään, Nieminen sanoo. 

Taloautomaation kautta on mahdollista hallita myös erittäin isoja kohteita keskitetysti. Uponor Smatrix Base PRO soveltuukin hyvin eri käyttötarkoituksiin aina asuin- ja liikerakennuksista teollisuuskohteisiin. 

- Taloautomaatioon integroidun lattialämmityksen ja -viilennyksen tuomat säästöt rakennuksen elinkaaren aikana voivat ylittää moninkertaisesti siihen liittyvät kustannukset. Energia- ja kustannussäästöjen näkökulmasta on tärkeää nähdä kokonaisuus yksittäisen hintalapun sijaan, Nieminen pohtii. 

Lattialämmitysjärjestelmä osaksi kerrostalokiinteistön taloautomaatiota, miksi? 

  • Tukee rakennuksen elinkaariajattelua. 
  • Mahdollisuus säästöihin lämmityskuluissa pitkällä aikavälillä. 
  • Säästöt kiinteistökuluissa, kun esimerkiksi turhilta huoneistojen huoltokäynneiltä vältytään. 
  • Energiatehokasta ja viihtyisää asumista. 

Käy tutustumassa Smatrix Base PRO:lla toteutettuun energiatehokkaaseen kerrostalokohteeseen tästä.

Referenssihankkeet Uponor Suomi Oy

Kerrostalo As Oy Oulun Origo

Kerrostalo As Oy Oulun Origo

Uudisrakennus | Oulu | Ei tiedossa

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa kerrostalot, paikkakunnalla Oulu. K...

Helsinki-Vantaan terminaalin laajennus

Helsinki-Vantaan terminaalin laajennus

Laajennus | Vantaa | 400 milj. €

Helsinki-Vantaan terminaali 2:n laajennushanke on merkittävä osa lentoaseman ...

Turun Kakola

Turun Kakola

Kakola Yhtiöt saneeraa vanhat vankilarakennukset neljässä vaiheessa. Ensimmäi...

Asunto Oy Modena

Asunto Oy Modena

Uudisrakennus | Tampere | Ei tiedossa

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa kerrostalot, paikkakunnalla Tampere...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän