Pitkäaikaista hyötyä lattialämmityksestä

Päivämäärä: 22.11.2019

Laadukas lattialämmitys tuo Kestävä Kivitalo -palkinnon saaneelle Toppilan Punaiselle Myllylle pitkäaikaista hyötyä 

As Oy Toppilan Punainen Mylly on toteutettu perinteitä kunnioittaen ja hyviä, paikalla rakentamisen periaatteita noudattaen. Oululaiseen arvokohteeseen asennettiin saneerauksen yhteydessä Uponorin laadukas ja kestävä lattialämmitysjärjestelmä.

Toppilan Punainen Mylly on lähes satavuotiaasta höyrymyllystä saneerattu seitsenkerroksinen asuinkerrostalo. Toppilansalmen satamamiljöön symbolina tunnetun myllyn ensimmäinen osa valmistui 1924 Vaasan Höyrymylly Oy:n tilaamana. Myllyä on vuosien saatossa laajennettu neljä kertaa, ja teollinen toiminta loppui vasta 1990-luvun alussa. Nyt pitkään tyhjillään ollut mylly on muunnettu nykyaikaiseksi asuinkerrostaloksi mittavassa saneerauksessa, jossa rakennuksen päädyistä toinen säilytettiin ennallaan ja toinen muurattiin uudelleen vanhoista tiilistä kymmenen metrin päähän alkuperäisestä paikastaan. Kestävä Kivitalo -yritysryhmä myönsi vuosittain jakamansa palkinnon oululaisille Rakennusteholle, Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy:lle, Insinööritoimisto Putkonen Oy:lle sekä Pohjois-Pohjanmaan museolle.

– Kyseessä on erityislaatuinen kohde, jonka saneeraus toteutettiin vanhaa kunnioittaen. Arkkitehdin ja rakennusliikkeen yhteistyöllä on saatu aikaan loistava lopputulos. Kerrostalo on rakennettu perinteisesti paikallavalettuna, jolloin asuntojen hiljaisuus on aivan omaa luokkaansa. Tämä on asia, jota asiakkaat arvostavat Rakennusteho Oy:n rakentamissa kohteissa, kertoo avainasiakaspäällikkö Pasi Urpilainen Uponorilta.

Asumismukavuutta lisäävä, kestävä ratkaisu

Koska kyseessä on näkyvällä paikalla oleva arvokiinteistö, haluttiin myös kohteen lämmitysratkaisuun panostaa. Uponorin vesikiertoinen lattialämmitys on energiatehokas lämmönjakotapa, joka sopii asennettavaksi puu-, parketti- ja laminaattilattioihin. Vesi kiertää putkistossa reilulla virtaamalla, jolloin lattiapintalämpötila tuntuu tasaiselta ja lämpö jakautuu miellyttävästi koko asuntoon. Automaattitasapainotus optimoi lämmönjaon eri huonetiloihin.

– Oulun seudulla on pääasiassa patterilämmiteisiä kerrostaloja, ja asiakas kaipasi meiltä hieman uudenlaista näkemystä. Yhteistyö Uponorin taloteknisen projektimyynnin ja rakennusliikkeen LVI-projektipäällikön kanssa oli hyvin avointa ja rakentavaa: mietimme yhdessä innovatiivista ja elämää kestävää ratkaisumallia kerrostalon lattialämmitykseen ja lähdimme luonnostelemaan ajatusta, jossa jakotukit olisivat käytävän puolella. Tämä helpotti järjestelmän asentamista, sillä huoneistojen mallit olivat pääosin yksilöllisiä ja olisivat aiheuttaneet haasteita jakotukkien sijoitteluun, Urpilainen taustoittaa.

– Käytimme kohteessa myös Riser Port -talotekniikkahormia, joka kokosi kerroksen jakotukit ja lämpönousurungot yhdeksi kokonaisuudeksi. Hormien kokoonpano tehtiin Uponorin Tuusulan toimiyksikössä ja toimitettiin valmiina elementtinä työmaalle. Elinkaariajattelun näkökulmasta Riser Port on esimerkillinen ratkaisu: kaikki komponentit ovat vaihdettavissa rakenteita rikkomatta. Tämä on tärkeä arvo kiinteistön asukkaalle sekä myöskin rakennusliikkeelle kiinteistön arvoa nostattava tekijä, Urpilainen toteaa.

Punainen Mylly muodostaa tiiviin asuntoyhteisön kolmen muun kerrostalon kanssa. Taloilla on yhteinen, maanalainen autohalli ja minigolfradalla varustettu piha-alue. Uponorin lämpölattiaratkaisu on käytössä myös pihapiirin muissa kerrostaloissa.

Kestävä Kivitalo palkinto myönnetään vuosittain yrityksille ja yhteisöille, jotka ovat osallistuneet laadukkaasti tiilestä ja betonista paikalla rakennettujen rakennusten toteutukseen. Kestävä Kivitalo -ryhmän yhteistyöyritykset ovat Rudus Oy, Wienerberger Oy Ab, Betoniteollisuus ry, Celsa Steel Service Oy, Peri Suomi Ltd Oy ja Finn­sementti Oy.

Kuva: Veikko Sarkkinen

 

Referenssihankkeet Uponor Suomi Oy

Kerrostalo As Oy Oulun Origo

Kerrostalo As Oy Oulun Origo

Uudisrakennus | Oulu | Ei tiedossa

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa kerrostalot, paikkakunnalla Oulu. K...

Helsinki-Vantaan terminaalin laajennus

Helsinki-Vantaan terminaalin laajennus

Laajennus | Vantaa | 400 milj. €

Helsinki-Vantaan terminaali 2:n laajennushanke on merkittävä osa lentoaseman ...

Turun Kakola

Turun Kakola

Kakola Yhtiöt saneeraa vanhat vankilarakennukset neljässä vaiheessa. Ensimmäi...

Asunto Oy Modena

Asunto Oy Modena

Uudisrakennus | Tampere | Ei tiedossa

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa kerrostalot, paikkakunnalla Tampere...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi

Sulje