Asumisen laatua ympäri vuoden energiatehokkaalla lattialämmityksellä ja -viilennyksellä

Päivämäärä: 15.3.2023

Avarat oleskelutilat, saunatilat vilvoitteluparvekkeilla, kodinhoitohuoneet ja omat varastot – Tampereen Kauppiin valmistuneessa As Oy Modenassa kerrostaloon on tuotu oma­koti­talo­asumisesta tuttuja, arvostettuja laatutekijöitä. Niin talvipakkasilla kuin kesähelteilläkin asumis­mukavuuden varmistaa myös taloautomaatioon liitetty vesikiertoinen lattialämmitys ja -viilennys.

Kaupin urheilupuiston kupeessa, kolmisen kilometriä Tampereen keskustasta sijaitseva As Oy Modena valmistui loppuvuodesta 2020. Modena on tamperelaisen rakennusliike Asuva Oy:n kahdeksas valmistunut kohde, ja jatkaa yhtiön ideologiaa, jonka ytimessä ovat korkeatasoinen arkkitehtuuri, hyvä suunnittelu ja laadukas rakentaminen. Työn tuloksia on palkittu muun muassa Tampereen kaupungin myöntämällä Hyvän rakentamisen kunniamaininnalla.

– Tavoitteemme on kehittää kerrostaloasumista ja tehdä siitä myös aidosti vaihtoehto tasokkaille omakotitaloille, sanoo toimitusjohtaja Ville Kaseva.

– Suomalaiset haluavat tutkitusti asua omakotitalossa. Kaikille se ei ole mahdollista – mutta on mahdollista tuoda kerros­taloon niitä laatutekijöitä, joiden vuoksi omakotitaloasumista arvostetaan. Tällaisia ovat vaikkapa huoneistojen omat sauna- ja vilvoittelutilat sekä kunnolliset säilytys- ja kodinhoitotilat. Toisaalta kerrostalossa voidaan myös tarjota sellaista, mitä perusomakotitaloon ei välttämättä ole mahdollista rakentaa, kuten vaikkapa korkeatasoinen kuntosali, Kaseva sanoo.

Monia pientaloista tuttuja piirteitä löytyy myös kuusikerroksisesta Modenasta. Kaikissa 18 asunnossa on muun muassa kodinhoitohuoneet, avarat oleskelutilat, korkeatasoiset keittiöt, spa-osastot vilvoitteluparvekkeilla sekä huoneisto­kohtaiset varastot asunnon vieressä. Omakotitaloasumisesta muistuttaa myös väljyys: asuntojen keskikoko on 110 m2 ja ne aukeavat useaan eri ilmansuuntaan. Kerrostaloasumiseen tuotua luksusta puolestaan ovat vaikkapa talon sporttikellari suksien ja pyörien huoltopisteineen sekä sisääntulon kruunaava lounge-tila.

– Jokaisessa yksittäisessäkin suunnitteluratkaisussa on pyritty miettimään arjen sujuvuutta ja asumisen laatua. Tämän pitäisi mielestämme olla lähtökohta, jolla tulevaisuuden kerrostaloja rakennetaan, Kaseva toteaa.

Viilennys olennainen osa asumismukavuutta

Asumismukavuuden huoneistoissa varmistaa myös Uponorin vesikiertoinen lattialämmitys ja -viilennys. Vesikiertoinen lattialämmitys on pientaloissa nykyisin ylivoimaisesti suosituin lämmönjakotapa ja se on yleistynyt viime vuosina kerrostaloissakin. Kaseva olisi odottanut käytön kasvavan jopa nopeamminkin.

– Asumismukavuudeltaanhan se on ylivertainen. Meille myös ratkaisun esteettisyys on tärkeää. Lattialämmitys on piilossa rakenteissa ja jättää enemmän mahdollisuuksia sisustukselle ja ikkunoiden koolle. Modenankin asunnoissa monet ikkunoista ulottuvat lattiasta kattoon, Kaseva sanoo.

Nykyisissä energiatehokkaissa rakennuksissa myös mahdollisuus asunnon viilentämiseen on hänen mukaansa aivan oleellista. Samaa mieltä on kohteen LVI-suunnittelusta vastanneen Insinööritoimisto Jarmo Kuitunen Oy:n toimitus­johtaja Jarmo Kuitunen. Hän uskoo, että jo lähivuosien aikana kohteita ei enää toteuteta ilman aktiivisia jäähdytysratkaisuja.

– Passiivisilla keinoilla kuten aurinkosuojaratkaisuilla on mahdollista saavuttaa nykyisten rakennusmääräysten mukaiset kesäajan huonelämpötilat ja astetunnit, mutta asukkaiden kasvaviin vaatimuksiin se ei välttämättä enää riitä. Myös määräykset tulevat kiristymään edelleen, sillä ilmastomuutoksen tuomiin yhä lämpimämpiin kesiin ja hellejaksoihin on varauduttava.

Kuva Asuva Oy Kuva Asuva Oy

Energiatehokasta lämmitystä ja viilennystä

Kuitusella on vuosikymmenten kokemus eri lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien suunnittelusta asuin- ja liike­rakennuksiin. Modena oli hänelle kuitenkin ensimmäinen kohde, jossa lattialämmitysjärjestelmään lisättiin myös viilennys.

– Suunnittelussa ja mitoituksessa ei ollut mitään ongelmia, ja viilennys oli helposti lisättävissä järjestelmään. Toki on tärkeää, että järjestelmätoimittajan kanssa käydään vielä läpi mitoitukset, yhteensovitus ja mahdolliset tarkennukset. Uponorin kanssa olemme tehneet yhteistyötä jo 1980-luvulta saakka, ja se on aina toiminut erinomaisesti.

Kuitusen mukaan on merkittävä etu, että samaa järjestelmää voidaan käyttää sekä lämmitykseen että viilennykseen.

– Erilliset viilennysratkaisut voivat olla tilaa vieviä ja kalliita laitteistoja, jotka aiheuttavat myös vetoa ja ääntä. Lattia­lämmitys ja -viilennys on vedoton, äänetön ja rakenteiden sisällä täysin huomaamaton järjestelmä. Kuten lämmitystäkin, myös viilennystä voidaan säätää huonekohtaisesti huonetermostaateilla. Esimerkiksi puhallinkonvektoria käytettäessä viilennysteho voi rajautua asunnossa, jos sisäovia pidetään kiinni.

Hän huomauttaa, että etenkin maalämpöä hyödyntävissä kiinteistöissä – kuten Modenassa – lattialämmitys ja -viilennys on myös erittäin energiatehokas järjestelmä.

– Tällöin myös viileän lähde saadaan vapaajäähdytyksenä pienin pumppauskustannuksin. Vastaavasti samalla siirretään asuntojen ylilämpöenergiaa lataamaan lämpökaivoja.

Modenassa talotekniikkalaitteistot kuten lattialämmityksen jakotukit ja keskusyksiköt on sijoitettu jokaisen asunnon yhteydessä olevaan varasto- ja tekniikkatilaan, jonne on erillinen sisäänkäynti porrashuoneesta.

– Ratkaisu on erinomainen, tällaisia toivoisi näkevän enemmän. Laitteistot eivät vie tilaa asunnoista, ja ne ovat helposti huollettavissa ja säädettävissä asukkaita häiritsemättä.

Valvomo pilvessä

Talon lattialämmitystä ohjataan langallisella Uponor Smatrix Base PRO -säätöjärjestelmällä, joka on Modbus RTU -väylällä integroitu vapaasti ohjelmoitavaan rakennusautomaatiojärjestelmään. Säätöjärjestelmän keräämät tiedot välittyvät pilvipohjaiseen nettivalvomoon, jonka kautta järjestelmää voidaan seurata ja ohjata etänä verkkoselaimella. Tiedot myös tallentuvat, joten niitä voidaan tarkastella jälkikäteenkin.

– Huonetermostaatit keräävät tiedot muun muassa asuntojen huonekohtaisista lämpötiloista ja kosteusarvoista. Pystymme seuraamaan, miten laitteet ja säädöt toimivat ja esimerkiksi ohjaamaan lämmitys- ja viilennystilojen vaihdon. Mahdolliset hälytykset välittyvät isännöitsijälle ja huoltoliikkeelle, kertoo tuotantopäällikkö Reijo Jokisalo Automaatio-Center AS Oy:stä, joka vastasi kohteen rakennusautomaatiosta.

– On aivan merkittävä kustannusetu, että kaikki tarvittavat tiedot saadaan suoraan lämmitys- ja viilennysjärjestelmästä, eikä erillisiä antureita tarvita. Asuntojen jokaista huonetta voidaan valvoa etänä keskitetysti, mikä helpottaa käyttöä, kunnossapitoa ja huoltoa, Jarmo Kuitunen huomauttaa.

Smatrix Base PRO -säätöjärjestelmä oli Jokisalon mukaan helppo liittää Modbus RTU -väylään.

– Smatrix ei ollut itselleni entuudestaan tuttu, joten jonkin verran käytin aikaa liitosrajapintoihin tutustumiseen ja niiden sovittamiseen. Liittäminen osoittautui kuitenkin vaivattomaksi ja myös Uponorin tekninen tuki toimi erinomaisesti. Sain selkeät, hyvät ohjeet ja kaikki tarvittavat tarkennukset nopeasti, hän toteaa.

Teksti: Outi Järvelä
Kuvat: Asuva Oy

Lisää tuotteesta Lattialämmitys- ja viilennys kerros- ja rivitaloissa

Lattialämmitys- ja viilennys kerros- ja rivitaloissa

Uponorin lattialämmitysjärjestelmää voidaan käyttää sekä lämmitykseen että viilennykseen. Vesikiertoinen lattialämmitys sopii erinomaisesti erilaisten rakennusten lämmönjakoon ja soveltuu käytettäväksi kaikkien tunnettujen lämmitysmuotojen kanssa.

Hinnasto

Hinnasto

Hinnasto & tuoteluettelo.

Lue lisää

Materiaalipankki

Materiaalipankki

Esitteet, materiaalit ja muut asiakirjat.

Lue lisää

LVI-suunnittelu- ja laskentapalvelut

LVI-suunnittelu- ja laskentapalvelut

Palveluita LVI-suunnitteluun sekä laskentaan.

Lue lisää

Yhteystiedot

Yhteystiedot

Kysyttävää? Ota meihin yhteyttä!

Lue lisää

BIM 3D –mallit

BIM 3D –mallit

Uponor-tuotteet BIM kirjastosta.

Lue lisää

Lattialämmitys ja -viilennys

Lattialämmitys ja -viilennys

Smatrix Wave PLUS -säätöjärjestelmä tasapainottaa automaattisesti lattialämmi...

Lue lisää

Referenssihankkeet Uponor Suomi Oy

Kerrostalo As Oy Oulun Origo

Kerrostalo As Oy Oulun Origo

Uudisrakennus | Oulu | Ei tiedossa

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa kerrostalot, paikkakunnalla Oulu. K...

Helsinki-Vantaan terminaalin laajennus

Helsinki-Vantaan terminaalin laajennus

Laajennus | Vantaa | 400 milj. €

Helsinki-Vantaan terminaali 2:n laajennushanke on merkittävä osa lentoaseman ...

Turun Kakola

Turun Kakola

Kakola Yhtiöt saneeraa vanhat vankilarakennukset neljässä vaiheessa. Ensimmäi...

Asunto Oy Modena

Asunto Oy Modena

Uudisrakennus | Tampere | Ei tiedossa

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa kerrostalot, paikkakunnalla Tampere...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi