Siisti ja valaise piha syyskuntoon

Päivämäärä: 26.9.2019

On jälleen aika valmistella piha kylmempää sekä pimeämpää kautta varten. Talvisin kiinteistöjen pihoilla oleskellaan vähemmän, mutta pihan kunnossapidon tarve kuitenkin jopa korostuu. Syksyisin on hyvä esimerkiksi tarkistaa pihan puiden kunto, huolehtia turvallisesta kulusta sateisella ja lumisella säällä sekä putsata rännit, kourut ja kaivot.

Pihalta toivotaan viihtyisyyttä, mutta ennen kaikkea pihalla on oltava turvallista olla ja kulkea vuodenajasta riippumatta. Syksyisin on syytä tarkastella kulkureittien kunto ja korjata päällysteiden mahdolliset epätasaisuudet. Kiveyksiin voi tulla niin sanottua hammastusta sekä jälkiä aurauksesta tai nastarenkaista ja muusta kulumisesta. Paikoiltaan lähteneet kivet luovat kehnon yleisilmeen ja ovat kompastusvaara etenkin iäkkäille. Myös kuopalle menneet soratiet ja kivituhkakäytävät tulisi pinnoittaa uudestaan, jotta syyssateet eivät aiheuttaisi pihalle suuria lammikoita ja jotta lumen auraaminen ja kolaus olisi sujuvaa.

Pihan ja ajoväylien siisteys ja kunnollinen valaiseminen tekee liikkumisesta turvallisempaa. Ylikasvaneet puut ja pensaat saattavat estää niin jalankulkijoiden, pyöräilijöiden kuin autoilijoidenkin näkyvyyttä. Samalla, kun puiden ja pensaiden oksat siistitään kulkureiteiltä, on hyvä tehdä puiden kuntotarkastus. Jos puu ei voi hyvin, on se syytä kaataa henkilö- ja esinevahinkojen ennaltaehkäisemiseksi. Tällöin kanto jyrsitään alas ja uusi puu istutetaan vanhan tilalle. Lehdet tulisi siistiä pois ja samalla tarkistaa kourut mahdollisilta tukkeumilta, jotta sadevesi ohjautuu oikeaan paikkaan.

Syksyllä pihan kuntoon laittaminen kantaa hedelmää seuraavana keväänä.

"Kun työt tekee tässä vaiheessa, piha näyttää siistiltä, kun lumet talven jälkeen sulavat. Fiksu istuttaa pensaat ja puut syksyisin, jolloin vettä on runsaammin kuin kesällä. Nyt on hyvä aika istuttaa myös sipulikasveja, jotta kevään saapuessa pääsee nauttimaan niiden kukkaloistosta nopeasti", vinkkaa InnoGreenin Mats Wikström, "sipulikasvit ovat myös melko huoltovapaita, joten ne sopivat hyvin niin taloyhtiöiden kuin yritystenkin pihoille.”

Yhdellä hoitokerralla voidaan päästä jo pitkälle, mutta turvallinen ja viihtyisä piha vaatii säännöllistä ylläpitoa ja huoltoa. Ihmisten oleskelun lisäksi pihan kuntoon vaikuttavat muun muassa tuuli ja muut ilmastolliset olosuhteet. Myrskyt voivat tuoda äkillisiä yllätyksiä, kun taas lumi ja auraus kuluttavat pihaa ja elementtejä tasaisesti. 

Kesän jälkeen on myös hyvä pysähtyä miettimään pihan käyttötarkoitusta. Löytyykö pihalta sellaisia alueita ja tekemistä, jota pihan käyttäjät kaipaavat? Seuraavaa kesäkautta varten on hyvä pohtia, tarvitaanko pihalle katoksia, leikkitilaa vai kenties sähköauton latauspiste.

”Nyt kun sähköautojen suosio kasvaa, useat kiinteistöt lisäävät latauspisteitä. Samalla hoituisi hyvin myös pihan valaistuksen uusiminen ja yleisilmeen kohentaminen. Pihaa kannattaakin siis tarkastella kokonaisuutena ja tehdä tarvittavat muutokset hyvin suunnitellusti ja kerralla”, Mats Wikström kertoo, ”hyvin hoidettu piha-alue nostaa kiinteistön arvoa.”

Referenssihankkeet Innogreen

Toimistotalo Swing House Espoo

Toimistotalo Swing House Espoo

Uudisrakennus | Espoo | 20 milj. €

Espoossa sijaitseva Swing House on ultra-moderni toimistorakennus, jossa on j...

Helsinki-Vantaan terminaalin laajennus

Helsinki-Vantaan terminaalin laajennus

Laajennus | Vantaa | 400 milj. €

Helsinki-Vantaan terminaali 2:n laajennushanke on merkittävä osa lentoaseman ...

Oodi - Helsingin keskustakirjasto

Oodi - Helsingin keskustakirjasto

Uudisrakennus | Helsinki | 98,00 milj €

Monimuotoinen ja wau-efektejä sisältävä keskustakirjasto Oodi on arkkitehtoni...

Helsingin kauppakeskus Kaaren uudistaminen

Helsingin kauppakeskus Kaaren uudistaminen

Sisp. korjaus | Helsinki | 5 milj. €

Vuonna 2013 valmistunut Kauppakeskus Kaari sai elokuun lopussa 2017 uuden sis...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän