RIL julkaisi Parveke- ja terassilasitus rakennusosana -ohjeen

Päivämäärä: 3.3.2020

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL on julkaissut ohjeen RIL 272-2019 Parveke- ja terassilasitus rakennusosana. Se on kattava tietopaketti lasitusta koskevista määräyksistä, ohjeista ja toimivista käytännöistä.

Ohjeen päätoimittaja on Lumonin henkilöstöjohtaja, tekniikan tohtori Kimmo Hilliaho, jonka tekemään väitöskirjaan ohje pohjautuu.

– Julkaisu on tarkoitettu kaikille parveke- ja terassilasituksen hankintaan, suunnitteluun ja ylläpitoon osallistuville tahoille. Tietoja voivat käyttää työssään niin arkkitehdit, lvi- ja rakennesuunnittelijat kuin lupaviranomaisetkin.

Ohjeessa on hyödynnetty kaikki saatavilla oleva tutkittu tieto.  Sen laatimisessa on ollut Hilliahon lisäksi mukana myös muita asiantuntijoita. Lisäksi Julkaisu on käynyt lausuntokierroksella muun muassa suurimpien kaupunkien rakennusvalvonnoissa ja viimeistely on tehty saadun palautteen pohjalta.

RILin toimitusjohtaja Miimu Airaksinen toteaa, että ohje on viimeisimpään tutkimustietoon ja pitkään kokemukseen perustuva kattava tietopaketti lasituksen suunnitteluun ja toteutukseen. Lisäksi ohje tarjoaa tietoa lasitusten käyttöön ja huoltoon.

RIL 272-2019 Parveke- ja terassilasitus rakennusosana ­-ohje soveltuu sekä uudisrakentamiseen että peruskorjauskohteisiin. Julkaisussa on 174 sivua.

Miimu Airaksinen ja Kimmo Hilliaho
Miimu Airaksinen ja Kimmo Hilliaho

Ohjeelle selkeä tarve

Kimmo Hilliaho väitteli vuonna 2017 tohtoriksi aiheenaan parvekelasien tuoma energiansäästö. Vastaväittelijänä oli Suomen Rakennusinsinöörien Liiton toimitusjohtaja Miimu Airaksinen, joka toimi tuolloin VTT:n tutkimusprofessorina. Hän ehdotti väitöskirjaan pohjautuvan oppaan kokoamista.

Kimmo Hilliaho iloitsee väitöstutkimuksensa päätymistä käytännön suunnitteluoppaaseen, jolle on ollut kentällä selkeä tarve. Julkaisun painoarvoa lisää se, että RILin ohjeet ovat alalla todella arvostettuja.

– Parvekelasituksia on asennettu 80-luvulta lähtien, mutta alalla ei ole aikaisemmin ollut yhtenäistä ohjeistusta. Törmäsin itsekin tämän puutteeseen toimiessani rakennesuunnittelijana. Niin parvekelasien toimittajien mitoituksissa kuin kuntien lupaviranomaisten tulkinnoissakin on ollut eroavaisuuksia. Vastajulkaistu ohje mahdollistaa lasituskäytäntöjen yhtenäistämisen ja nostaa alan tasoa, Hilliaho sanoo.

RILin edustajana projektissa toiminut RILin tekninen päällikkö Pekka Talaskivi kertoo ohjeen käsittelevän laajasti lasitusten mitoituksen ja suunnittelun erityiskysymyksiä, kuten asuntokohtaisia ulkotiloja koskevia määräyksiä, sisäilmastoa, akustiikkaa, ilmanvaihtoa ja lämpötilojen hallintaa.

– Ohje sisältää myös käytännön suunnittelu- ja laskentaesimerkkejä sekä muun muassa paloturvallisuutta koskevia tutkimustuloksia. On ollut hienoa olla koordinoimassa tätä hanketta, Talaskivi toteaa.

Lasituksella monia hyötyjä

Kimmo Hilliaho päätyi parveke- ja terassilasituksen pariin kymmenkunta vuotta sitten opiskellessaan Tampereen teknillisessä yliopistossa. Hän tutki Lumonin tilaamassa diplomityössä lasituksen vaikutusta lämmitysenergian kulutukseen.

Tutkimuksen mukaan lasitettu parveke vähentää asunnon lämpöhäviötä ja säästää siten lämmitysenergiaa. Hilliahon tavoitteena oli luoda laskuri, jolla se voitaisiin todentaa.  Ratkaisun oivallettuaan hän aloitti vuonna 2014 tutkimuksen Tampereen teknillisen yliopiston tohtoriohjelmassa. Kolme vuotta myöhemmin valmistuneen väitöskirjan aiheena oli Energy Saving Potential and Interior Temperaturs of Glazed Spaces: Evaluation through Measurements and Simulations, joka on nyt taipunut suomenkieliseksi RILin julkaisemaksi ohjeeksi.

Kimmo Hilliaho muistuttaa, että lasituksen aikaansaama energiansäästö pienentää asumisen hiilijalanjälkeä, mitä hän pitää tärkeänä. Lisäksi lasituksella on paljon muita hyötyjä. Se laajentaa parvekkeiden ja terassien käyttöaikaa sekä pidentää parvekerakenteiden elinkaarta. Lasitus eristää myös ääntä, millä on merkitystä erityisesti vilkkaalla kaupunkialueella. Lasituksen onkin todettu olevan yksi tärkeistä kriteereistä asuntoa hankittaessa.

Referenssihankkeet Lumon Suomi Oy

Koukkuniemen vanhainkodin uudistus

Koukkuniemen vanhainkodin uudistus

Korjaus | Tampere | 18,00 milj €

Tampereen kaupungilla on 2020-luvulle ulottuva Koukkuniemen alueen kehittämis...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi