Lumonin silkkipainolasilla ilmettä ja väriä parvekejulkisivuun

Päivämäärä: 16.11.2021

Lumonin silkkipainettu lasikaide tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia parvekejulkisivun arkkitehtuurille. Lasikaiteiden kuvioilla ja väreillä voidaan luoda kohteen mukaisesti rohkea tai hillitty ilme sekä kaikkea siltä väliltä. Silkkipainokäsitelty lasikaide sopii todella hyvin myös saneerauskohteisiin, joissa parvekekaiteiden ulkonäkö halutaan säilyttää.

Projektipäällikkö Taneli Karppila Lumonilta kertoo, että silkkipainettu lasikaide on tänä päivänä yhä suositumpi sen monikäyttöisyyden vuoksi. Se antaa tilaa luovuudelle sekä mahdollisuuden leikitellä kuvioilla ja väreillä.

– Uudisrakennuksen parvekejulkisivuun halutaan usein omaleimaisuutta ja vaihtelevuutta. Silkkipainokäsittelyn lasikaiteen kuva- ja värimaailma on vapaa, mikä mahdollistaa monia ratkaisuja.

Helsingin Verkkosaaren Capellanrantaan valmistui tänä vuonna näyttävä ja monimuotoinen 7-13-kerroksinen asuinkerrostalo. Rakennuksen kadunpuoleisessa parvekejulkisivussa on Lumonin lasikaiteet ja lasitus. Näissä molemmissa on sävytetyt silkkipainokuviot, jotka antavat julkisivuun rytmiä. Taneli Karppila toteaakin uudisrakennuksen olevan hieno esimerkki siitä, miten silkkipainokuvioitu lasikaide tukee sen arkkitehtuuria.

Silkkipainettu lasikaide ja lasitus tuovat lisää mahdollisuuksia luoda kerrostalon parvekejulkisivuun yksilöllistä ilmettä, kuten Helsingin Capellanrannan kerrostalossa.

Alkuperäisen mallin mukaiset kaiteet

Saneeraushankkeissa silkkipainokuvio ja väri toteutetaan usein alkuperäisen kaidemallin mukaisesti. Tämä on tärkeätä etenkin niissä kohteissa, joissa parvekkeiden ulkonäköä ei kaupunkikuvallisista syistä haluta tai saada muuttaa.

Lasi voi korvata parvekemateriaalina niin betonin, metallin kuin puunkin. Lasikaiteen silkkipainokäsittelyn ansiosta rakennuksen yleisilme säilyy, vaikka parvekkeet uudistetaan.

– Silkkipainolla kuvioitu lasikaide voidaan toteuttaa niin, että se muistuttaa mahdollisimman paljon alkuperäistä kaidetta. Jos esimerkiksi betonikaiteessa on ollut aukotuksia, saadaan lasikaiteeseen sama vaikutelma silkkipainetun ja kirkkaan lasin muodostamalla kuvioinnilla.

Betonikaiteen ulkonäköä jäljittelevä lasikaide toteutettiin Helsingin Konalassa Käärtinpolulla sijaitsevassa kerrostalossa, joka on valmistunut 1960-luvun alussa. Kaupunki on laatinut alueelle korjaustapaohjeet, joiden mukaan rakennusten erityispiirteet tulee säilyttää.

 

Parvekkeiden saneerauskohteissa on usein tärkeätä säilyttää julkisivun alkuperäinen ilme. Silkkipainotekniikka mahdollistaa betonin vaihtamisen lasiin, kuten tehtiin Käärtinpolun 1960-luvulla valmistuneessa kerrostalossa.

Käärtinpolun kerrostalon ulokeparvekkeet uusittiin vanhan mallin mukaan, vaikka kaidemateriaali vaihtui betonista lasiin. Rakennusluvan edellytyksen mukaisesti parvekkeiden etukaiteet ovat vaaleaa silkkipainettua lasia, joka muistuttaa aikaisempaa vaaleaksi maalattua betonikaidetta, ja parvekkeiden sivukaiteet ovat kirkasta lasia. Sivuilla on parveketornien korkuiset tummanruskeat säleiköt.

Toinen hiljattain toteutettu esimerkkikohde sijaitsee Kämnerinkujalla Tapulikaupungissa.

– Rakennuksen parvekkeissa oli aikaisemmin lautaverhoillut kaiteet. Parvekeremontissa puu vaihtui silkkipainettuun lasiin, jossa on ruskeaa vaakalaudoitusta jäljittelevä kuvio, Taneli Karppila kertoo.

Lautaverhoiltu kaide vaihtui silkkipainettuun lasikaiteeseen Tapulikaupungissa sijaitsevassa kerrostalossa. Silkkipainokuvioitu lasikaide, joka jäljittelee vanhan kaiteen horisontaalista linjaa, luo julkisivulle modernin ja raikkaan ilmeen.

Lumoniin yhteyttä hankkeen alussa

Projektipäällikkö Taneli Karppila Lumonilta kannustaa tilaajia ja suunnittelijoita olemaan yhteydessä Lumoniin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, kun uudiskohdetta tai parvekeremonttia aletaan suunnitella.

– Osallistumalla hankkeeseen alusta lähtien voimme tuoda esille eri vaihtoehtoja. Tämä on tärkeätä etenkin saneerauskohteissa, joissa kaiteen ulkonäkö tulee säilyttää vastaavanlaisena kuin vanhassa kaiteessa. Näin voidaan varmistaa, että suunnitelma läpäisee lupaprosessin mahdollisimman sujuvasti.

Karppilan mukaan suunnittelijat ovat ottaneet silkkipainokäsittelyn lasikaiteen hyvin vastaan.

– Suunnitelmia on viety ennakkoluulottomasti eteenpäin sekä uudis- että korjauskohteissa, joissa esimerkiksi vanha betoni- tai levykaide on korvattu silkkipainokäsitellyllä lasikaiteella. Tietoisuus tämän monista mahdollisuuksista kasvaa ja näyttääkin siltä, että silkkipainolasin suosio yhä nousee.

Lumonin Kouvolan-tehtaalla otettiin uusi silkkipainolinja käyttöön vuonna 2020. Mittavalla investoinnilla vastataan silkkipainolasin kasvavaan kysyntään. Lumonilla uskotaan, että silkkipainotekniikka tulee olemaan vahvasti mukana 2020-luvun kerrostalorakentamisen arkkitehtuurissa ja julkisivun ilmeen säilyttävissä parvekesaneerauksissa.

Silkkipainettu lasikaide on tavanomaisen lasikaiteen tapaan pitkäikäinen ja huoltovapaa. Lasikaide on myös helppohoitoinen, joten puhtaanapito onnistuu vaivattomasti. Lasikaiteen pitkää elinkaarta ja huoltokustannuksia laskettaessa se on kustannustehokas ratkaisu parvekkeelle.

Suunnitteletko julkisivuhankkeita? Täytä yhteystietosi oheiselle lomakkeelle, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lue lisää alla olevasta linkistä.

Referenssihankkeet Lumon Suomi Oy

Koukkuniemen vanhainkodin uudistus

Koukkuniemen vanhainkodin uudistus

Korjaus | Tampere | 18,00 milj €

Tampereen kaupungilla on 2020-luvulle ulottuva Koukkuniemen alueen kehittämis...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän