Paloturvallisuus on pintaa syvemmällä

Päivämäärä: 6.7.2017

Lontoon Grenfell Tower -tornitalon ympärillä käydään keskustelua julkisivumateriaalien ja eristeiden paloturvallisuudesta. Rakennustuotteiden palotestausta tuntevat tahot eivät ole tilanteesta yhtä yllättyneitä, sillä ongelma on tiedostettu ja asiaa esitelty Euroopan komissiolle jo usean vuoden ajan. Uudet, monista ainekerroksista koostuvat rakennustuotteet, eivät sovellu paloluokiteltaviksi nykyisillä testimenetelmillä. Uusi kehitteillä oleva Eurooppalainen julkisivujen palotestimenetelmä pohjautuu samaan Brittiläiseen palotestiin, jolla nämäkin tuotteet on rakennuksiin hyväksytty.

Monikerroksisten rakennustuotteiden, kuten Lontoon tornitalossa käytetyn alumiinikomposiittilevyn sekä alumiinipintaisen polyuretaanieristeen (PIR) paloluokitus perustuu lähinnä niiden pinnan syttymisherkkyyteen pienehköllä roskakorin paloa mallintavalla paloaltistuksella (teho 30kW). Tuo paloaltistus on vain murto-osa siitä lämmöstä, joka ikkunasta ulos lieskahtaneesta huoneistopalosta säteilee. Liian pienellä paloaltistuksella testattavat pinnoitetut palavaytimiset ulkoseinämateriaalit saattavat saavuttaa jopa määräyksissä vaaditun B-s1,d0 paloluokan ja siten hyvän luokituksen saanutta tuotetta käytetään ulkoseinärakenteissa paloturvallisena ratkaisuna. Käytännössä vain A1 ja A2-s1,d0 paloluokan tuotteessa kaikki sen ainesosat ja kerrokset testataan erikseen.

Lontoossa käytetty PIR-eriste oli paikallisen median mukaan 150mm paksu. Tällainen palava eristekerros julkisivussa lisää merkittävästi rakennuksen palokuormaa. Jotta rakenteiden palokuormaa ei tarvitsisi huomioida rakennuksen osastointivaatimuksissa, tulee palava eriste suojata niin, ettei se pääse osallistumaan paloon. Erilaisilla palonsuojakemikaaleilla voidaan vaikuttaa tuotteiden syttymisherkkyyteen, mutta korkeissa lämpötiloissa niistä ei ole juurikaan apua. Kaikki orgaaninen materiaali palaa.

Euroopan komissio on kehittämässä parhaillaan harmonisoitua menetelmää ulkoseinämateriaalien palotestaukseen. ”Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että Lontoon eriste oli valmistajan sivujen mukaan testattu suurimittakaavaisella julkisivujen palotestimenetelmällä hyväksytysti. Sama BS 8414-2:2005 testimenetelmä on pohjana Eurooppalaisen harmonisoidun julkisivujen palotestimenetelmän kehitystyössä. Voidaanko tällä menetelmällä saada tulevaisuudessa riittävän luotettavia tuloksia turvalliseen rakentamiseen?” pohtii Susanna Tykkä-Vedder Parocilta.

Valitettavasti vanhat palotestimenetelmät eivät ole pysyneet modernien julkisivutuotteiden kehitysvauhdissa ja määräysten laatijoilla ei ole muuta mahdollisuutta, kuin viitata CE-merkinnän mukaisiin paloluokkiin. Jos pääosin öljypohjaiselle tuotteelle annettu paloluokka epäilyttää, niin silloin kannattaa tarkastella pintaa syvemmältä. Ulkoseinäeristeessä ytimen palo-ominaisuudet ovat pintaa tärkeämmät.


Paroc on yksi Euroopan johtavia energiatehokkaiden eristeratkaisujen valmistajia uudis- ja korjausrakentamisen, laiva- ja offshore-teollisuuden, akustoinnin ja muun rakentamisen tarpeisiin. Olemme 80-vuotisen historiamme ajan rakentaneet mainettamme innovaatioiden, tuoteominaisuuksien, teknisen osaamisen ja kestävän kehityksen ansiosta. Tavoitteenamme on toimia jatkossakin innovatiivisena ja luotettavana rakennetun ympäristön kumppanina asiakkaillemme. Työllistämme noin 1840 ihmistä tuotantolaitoksillamme Suomessa, Ruotsissa, Liettuassa, Puolassa ja Venäjällä sekä 14 Euroopan maassa sijaitsevissa myyntitoimistoissa. Liikevaihtomme vuonna 2016 oli 376 miljoonaa euroa.

Referenssihankkeet Paroc Oy Ab

Olympiastadionin uudistaminen Helsingissä

Olympiastadionin uudistaminen Helsingissä

Ulkp. korjaus | Helsinki | 262 milj. €

Vuonna 1938 rakennetun Olympiastadionin peruskorjaus ja uudistaminen. Kokon...

Sairaala Nova

Sairaala Nova

Uudisrakennus | Jyväskylä | 411,2 milj. €

Keski-Suomen uusi keskussairaala, Sairaala Nova, valmistuu syksyllä 2020. Nov...

Kupittaan jäähalli

Kupittaan jäähalli

Turku

Turussa sijaitsevassa Kupittaan jääurheilukeskuksessa on kaksi jäähallia, j...

Metropolian Myllypuron kampus

Metropolian Myllypuron kampus

Uudisrakennus | Helsinki | Ei tiedossa

Koko Metropolia Ammattikorkeakoulun toimintaa koskeva kampusuudistus on käynn...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi

Sulje