Laadukkaasti rakennettu ja eristetty koulu

Päivämäärä: 2.7.2020

Mansikkalan koulukeskus on monella mittarilla mitattuna ainutlaatuinen hanke Suomessa. – Jo se, että kyseessä on puukoulu, tekee siitä erityisen. Kyseessä on myös Imatran kaupungin mittavin, yli 40 miljoonan euron investointi, joka toteutetaan elinkaarihankkeena, Imatran kaupungin tila- ja turvallisuuspäällikkö Sami Turunen kertoo.

Moni kunta painii homekoulujen ja sisäilmaongelmien parissa. Imatran kaupungin strategiana on rakentaa terveitä ja turvallisia kouluja, jotta oppilaat eivät altistu sisäilmaongelmille kunnan omassa palveluverkossa. Puukoulun puolesta puhui moni seikka.

– Ensinnäkin puu on luonnollinen ja terveellinen rakennusmateriaali, joka hengittää ja edistää hyvää sisäilmaa. Se ei kerää kosteutta rakenteisiin ja paljastaa nopeasti mahdolliset kosteusvauriot. Se on myös epäsuotuisa kasvualusta homeelle. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että puu edistää käyttäjiensä hyvinvointia, Turunen selvittää. 

Koulukeskus on toteutettu elinkaarihankkeena. – Palvelun tuottaja YIT Koti Oy on sitoutunut hoitamaan koulua ensimmäiset 20 vuotta PTS:n mukaan siten, että rakennus on 20 vuoden jälkeen 85-prosenttisesti nykyarvoa vastaavassa kunnossa.

Hyvä rakentamistapa ennen kaikkea

Turunen on ollut aktiivisesti mukana Mansikkalan hankkeen suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. - Hyvä rakentamistapa on korostunut tässä kohteessa. Koulun runkovaihe rakennettiin säältä suojassa, jotta rakenteisiin ei pääse kosteutta ja suojaukset purettiin vasta siinä vaiheessa, kun vesikatto oli asennettu. Terve ja turvallinen koulu edellyttää rakennushankkeelta myös sitä, että osaavat ihmiset tekevät kaikki työvaiheet huolella tarkkaan valituista materiaaleista. Hyvä rakennustapa edellytti myös rakennustöiden puhtausluokitusta P1, jolla päästään hyvään ja tavoiteltuun sisäilmaan. – Ilmanvaihtokanavia asennettaessa tilan oli oltava pölytön, jotta iv-kanavistoon ei kerry pölyä.

Talotekniikan eristeasennuksista vastaavan KSPT Oy:n toimitusjohtaja Jukka Peltosen mukaan Parocin kivivilla olikin heille ainut eristevaihtoehto Mansikkalan koulukeskukseen. – Kivivillan perusominaisuudet puhuvat puolestaan. Kivivilla kuuluu paloluokkaan A1, joka on korkein mahdollinen eurooppalainen paloluokitus rakennusmateriaaleille ja PAROC-kivivillakuitu on Nota Q ‑kuitua, jota ei ole arvioitu haitalliseksi tai luokiteltu ärsyttäväksi aineeksi.

Referenssihankkeet Paroc Oy Ab

Olympiastadionin uudistaminen Helsingissä

Olympiastadionin uudistaminen Helsingissä

Ulkp. korjaus | Helsink | 262 milj. €

Vuonna 1938 rakennetun Olympiastadionin peruskorjaus ja uudistaminen. Kokon...

Kupittaan jäähalli

Kupittaan jäähalli

Turku

Turussa sijaitsevassa Kupittaan jääurheilukeskuksessa on kaksi jäähallia, j...

Sairaala Nova

Sairaala Nova

Uudisrakennus | Jyväskylä | 411,2 milj. €

Keski-Suomen uusi keskussairaala, Sairaala Nova, valmistuu syksyllä 2020. Nov...

Metropolian Myllypuron kampus

Metropolian Myllypuron kampus

Uudisrakennus | Helsinki | Ei tiedossa

Koko Metropolia Ammattikorkeakoulun toimintaa koskeva kampusuudistus on käynn...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän