Palonkestävät, tuulettuvat julkisivut

Päivämäärä: 7.12.2021

Tuulettuva julkisivu on yleinen termi julkisivurakenteille, joissa julkisivuverhouksen ja lämpöeristekerroksen välillä on yhtenäinen, rakenteen kosteusturvallisuutta parantava tuuletusrako. Paroc on julkaissut hyvin eristettyjen tuulettuvien julkisivujen suunnitteluoppaan. Opas sisältää ohjeet erikorkuisten julkisivujen suunnitteluun sisältäen tuuletusrakojen mitoituksen sekä rakenteeseen sopivan eristysratkaisun. Oppaan ohjeet perustuvat VTT:n tutkimukseen.

Tuulettuville julkisivuille on ominaista, että järjestelmäkomponentit tulevat eri toimittajilta. Tämä voi vaikeuttaa suunnittelijan työtä kaikkien rakenteelle asetettujen tavoitteiden saavuttamisen osalta. Suunnittelijoiden työn helpottamiseksi Paroc on julkaissut suunnitteluohjeen hyvin eristetyille tuulettuville julkisivuille. Oppaan tarkoituksena on antaa ohjeet erikorkuisten julkisivujen ilmanvaihdon suunnittelulle ja oikeanlaisen tuulensuoja- ja lämmöneristetuotteen valinnalle.

Ilmasto-olosuhteisiin toimiva julkisivuratkaisu

Ohjeet on laadittu numeeristen simulaatioiden ja VTT:n tekemien analyysien pohjalta. Mitoitustaulukoiden suositellut arvot perustuvat enimmäkseen vuotuiseen keskimääräiseen kosteuskuormitukseen ja tuuliolosuhteisiin eri ilmastovyöhykkeillä.

”Uuden suunnitteluoppaan näkökulma on monipuolinen. Se tarkastelee erityyppisiä julkisivuratkaisuja erikorkuisissa rakennuksissa kolmella Euroopan ilmastovyöhykkeellä”, kertoo Parocin kehityspäällikkö Susanna Tykkä-Vedder.

"Mikä tärkeintä, opas edistää turvallisten ja toimivien rakennusten suunnittelua."

Kosteuden hallinta on tärkeä osa rakennuksen suunnitteluvaihetta, samoin paloturvallisuus. Oikean eristemateriaalin valinta on keskeistä.

Kivivillalla eristetty tuulettuva julkisivu on paloturvallinen

Julkisivurakenteen tuuletusraon "savupiippuefekti" on mekanismi, joka parantaa julkisivun lämpö- ja kosteustoimivuutta. Tulipalon sattuessa se voi kuitenkin vauhdittaa palon leviämistä, aiheuttaen merkittävän riskin rakennuksen yläkerroksiin. Siksi tuulettuvissa julkisivujärjestelmissä on aina suositeltavaa käyttää palamattomia materiaaleja.

”Parocin kivivilla on kaikilta osin turvallinen julkisivujen eristemateriaali. Se on palamaton ja kosteusturvallinen sekä erinomainen lämmöneriste. Kierrätettävänä materiaalina se on myös kestävä valinta”, Tykkä-Vedder sanoo.

Tutustu suunnitteluoppaaseen!

Referenssihankkeet Paroc Oy Ab

Olympiastadionin uudistaminen Helsingissä

Olympiastadionin uudistaminen Helsingissä

Ulkp. korjaus | Helsinki | 262 milj. €

Vuonna 1938 rakennetun Olympiastadionin peruskorjaus ja uudistaminen. Kokon...

Sairaala Nova

Sairaala Nova

Uudisrakennus | Jyväskylä | 411,2 milj. €

Keski-Suomen uusi keskussairaala, Sairaala Nova, valmistuu syksyllä 2020. Nov...

Kupittaan jäähalli

Kupittaan jäähalli

Turku

Turussa sijaitsevassa Kupittaan jääurheilukeskuksessa on kaksi jäähallia, j...

Metropolian Myllypuron kampus

Metropolian Myllypuron kampus

Uudisrakennus | Helsinki | Ei tiedossa

Koko Metropolia Ammattikorkeakoulun toimintaa koskeva kampusuudistus on käynn...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi

Sulje