Julkisivusaneeraus hyvällä yhteistyöllä

Päivämäärä: 3.1.2022

Rakennuksiin ja rakentamiseen kohdistuu paineita, sillä nykyinen rakennuskantamme tuottaa 76 % hiilidioksidipäästöistä. Samalla rakennuskannan korjausvelka kasvaa kasvamistaan. Pelkästään asuinrakennusten keskimääräiset korjauskustannukset olisivat VTT:n arvion mukaan 9,4 miljardia euroa vuosina 2016-2025.

Julkisivutuotteiden ja -järjestelmien kehittäjänä tunnetun Sto Finexter Oy:n maajohtaja Pekka Rajaniemi allekirjoittaa edellä esitetyt luvut.

– Suomessa on valtava rakennuskanta, jonka energiatehokkuus ei vastaa nykyisiä vaatimuksia. Energiankäytön tehostaminen asuntokannassa korjausrakentamisella on yhtälössä merkittävässä roolissa ja keino auttaa Suomea saavuttamaan CO2-päästötavoitteet. Helppo tapa parantaa olemassa olevan rakennuskannan energiatehokkuutta on tehdä lisälämmöneristys julkisivuremontin yhteydessä.

Taloyhtiöissä julkisivusaneerausten buumi

Rakennuskannan korjausvaje ei ole VTT:n arvion mukaan viime vuosina pienentynyt, mutta taloyhtiöt kantavat nyt kortensa kekoon saneerausbuumilla, joka kohdistuu eritoten julkisivuihin ja kattoihin. Tilastokeskuksen kyselyn mukaan 20 prosenttia asunto-osakeyhtiöistä kertoo käynnistävänsä katto- tai julkisivuremontin seuraavan kymmenen vuoden aikana. Se tarkoittaa noin 17 600 taloyhtiötä ympäri Suomen.

Yksi saneerauskohteista on Oulussa vuonna 1968 rakennettu 9-kerroksinen kerrostalo, jonka julkisivusaneerauksessa on käytetty StoVentro X -rankajärjestelmää ja PAROC Cortex One -tuulensuojaeristettä hyvin kokemuksin.

Yhdessä tekemällä syntyy uutta

Rakentamisen vaateiden kiristyessä tarvitaan myös eri asiantuntijatahojen yhteistyötä ja uusia innovaatioita.

– Meillä on ollut tarve luoda monipuolinen, mutta yksinkertainen järjestelmä, joka soveltuu eristeiden kanssa käytettäväksi siten, että rakenteeseen syntyy mahdollisimman pienet lämpöhävikit. StoVentro X on uudenlainen julkisivun rankajärjestelmä, joka yhdessä PAROC Cortex One -eristeen kanssa muodostaa energiatehokkaan, tuulitiiviin ja palamattoman julkisivujärjestelmän. PAROC-kivivilla on eristeenä energiatehokas, palamaton ja kosteusturvallinen, joten se sopii kokemuksemme mukaan erinomaisesti tuulettuvien julkisivujen eristeeksi, Rajaniemi selventää.

– Sto:n suunnittelupöydällä syntynyt järjestelmä on hyvä esimerkki siitä, miten rakentamisen laatu ja uudet innovaatiot kehittyvät järjestelmien eikä pelkästään yksittäisten komponenttien ansiosta. Siksi suunnittelua ja rakentamista on hyvä tehdä eri asiantuntijatahojen yhteistyönä, Parocin avainasiakaspäällikkö Jussi Juurela lisää.

Rajaniemi kertoo, että järjestelmän kehitysvaiheessa Sto teki koeasennuksia Parocin eristeillä.

– Todettuamme, että järjestelmän komponentit toimivat erinomaisesti yhteen, teimme laskelmat, joiden avulla todensimme järjestelmän U-arvot ja energiatehokkuuden. Huolellinen rakentaminen on meille avainasia, joten edellytämme myös yhteistyökumppaneilta sitoutumista korkeaan rakentamisen laatuun. Siksi Paroc on luonnollinen yhteistyökumppani meille – aivan kuten Constikin, joka toimii urakoitsijana Oulun kohteessa.

Ei kylmäsiltoja

Selvennetään vielä, mikä tekee kyseisestä rankajärjestelmästä erityisen.

– Täysin uutena innovaationa järjestelmästä löytyy eristeen läpi asennettava, ruostumattomasta teräksestä valmistettu seinäkiinnike kemiallisella ankkurilla, joka minimoi seinäkiinnikkeistä aiheutuvan kylmäsiltavaikutuksen. Rankajärjestelmä lävistää eristeen pisteittäin, jolloin siihen syntyy mahdollisimman pieni läpimeno ja lämpöhukka. Ruostumaton teräs rakenteessa johtaa nimittäin lämpöä heikommin eristeen läpi. Kyseessä on markkinoiden ainut järjestelmä, jonka voi asentaa kemiallisella ankkurilla eristeen läpi, Antti Mursu Sto:n teknisestä myynnistä kertoo.

Yllätykset kuuluvat korjausrakentamiseen

Oulun kohde on 9-kerroksinen vuonna 1968 rakennettu kerrostalo, jonka julkisivut on rakennettu betonisandwich- ja Siporex-elementeistä. Käytännön kokemusta ylipäätään korjausrakentamisesta ja Oulun kohteesta valottaa Constin työnjohtaja Eetu Marjakangas.

– Vaikka lähtötilanne selvitetään kuinka perusteellisesti, ei yllätyksiltä voi välttyä. Ja mitä syvemmälle korjausrakentamiskohteen rakenteisiin pureudutaan, sitä enemmän yllätyksiä tulee vastaan. Tyypillisesti sellaisia ovat heikkokuntoiset tai alkuperäisistä suunnitelmista poiketen toteutetut rakenteet. Oulun kohteessa sellaisia olivat asbestipitoiset maalit, jotka jouduttiin poistamaan sekä parvekkeiden taustaseinät, joita ei oltu ankkuroitu rakenteisiin alkuperäisten suunnitelmien mukaan.

– Kohteessa on tehty massiivisia purkutöitä eli julkisivusaneerauksen yhteydessä purettiin kaikki lämmöneristeet sekä betoniulkokuoret, ja asennettiin uudet Parocin eristeet ja tuulensuojalevyt. Uudella rakenneratkaisulla kohteen eristevahvuutta ja energiataloutta onkin kohennettu merkittävästi: julkisivun eristevahvuus kasvoi 80 mm:stä 210 mm:n.

Laadukas, aikaa kestävä lopputulos

Marjakankaalla on myös hyvää ensi käden kokemusta tuulettuvasta levyrappausjärjestelmästä.

– Se on riskitön rakenne rapatuille pinnoille, sillä kyseessä on tuulettuva järjestelmä, jossa ilma pääsee kiertämään ja rakenne tuulettumaan.

Marjakangas selventää myös, mitä rakenteen kemiallinen ankkuri tarkoittaa.

– Betoniseen seinärunkoon porataan reikä, johon laitetaan ankkurointimassaa ja siihen ruostumattomasta teräksestä valmistettu kiinniketanko. Kyseessä on todella vahva kiinnike, jota ei ole saatu vetokokeissa murtumaan. Toki tankojen asentaminen edellyttää tarkkuutta, jotta ne saadaan samaan linjaan ja syvyyteen, sileän ja suoran seinäpinnan aikaansaamiseksi. Asentajat eivät ole kuitenkaan purnanneet. He ovat todenneet, että tekisivät mielellään enemmänkin vastaavanlaisia asennuksia.

Referenssihankkeet Paroc Oy Ab

Olympiastadionin uudistaminen Helsingissä

Olympiastadionin uudistaminen Helsingissä

Ulkp. korjaus | Helsink | 262 milj. €

Vuonna 1938 rakennetun Olympiastadionin peruskorjaus ja uudistaminen. Kokon...

Kupittaan jäähalli

Kupittaan jäähalli

Turku

Turussa sijaitsevassa Kupittaan jääurheilukeskuksessa on kaksi jäähallia, j...

Sairaala Nova

Sairaala Nova

Uudisrakennus | Jyväskylä | 411,2 milj. €

Keski-Suomen uusi keskussairaala, Sairaala Nova, valmistuu syksyllä 2020. Nov...

Metropolian Myllypuron kampus

Metropolian Myllypuron kampus

Uudisrakennus | Helsinki | Ei tiedossa

Koko Metropolia Ammattikorkeakoulun toimintaa koskeva kampusuudistus on käynn...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän