Jätteiden lajittelu osana toimitilojen sujuvaa arkea oikeiden tuotteiden avulla

Päivämäärä: 29.3.2023

Jätehuolto ja lajittelu kannattaa huomioida jo kiinteistön suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Jätehuollon ja -tilojen suunnittelu lähtee aina rakennuskohteen käyttötarkoituksesta, onko kyseessä taloyhtiön asuinrakennus, yrityksen toimitila vai julkisrakennus. Millaista jätettä kiinteistön käyttäjiltä tulee syntymään ja paljonko?

Heinäkuussa 2021 voimaan astunut jätelain uudistus tähtää kiertotalouteen jätteen määrän vähenemisen, jätteen uusiokäytön ja kierrätyksen keinoin. Uudistunut jätelaki velvoittaa taloyhtiöitä lisäämään kierrätystä ja tuo yrityksille sekä yhteisöille enemmän lajittelu- ja erilliskeräysvelvoitteita sekä raportointivelvoitteita. Uuden lainsäädännön mukaisesti yrityksen toimitiloissa on järjestettävä jätteiden lajittelu silloin, kun jätteen määritellyt viikkokohtaiset määrät toteutuvat. Aihe koskettaa myös pienempiä yrityksiä, sillä viikkotasolla puhutaan vain muutaman kilon kokonaismääristä.

Jätteiden lajittelu on työtiloissa helppo aloittaa ja ylläpitää kun noudattaa muutamaa helppoa ohjetta. Kätevät lajitteluastiat, selkeät merkinnät sekä riittävä määrä lajittelupisteitä helpottavat jätteiden lajittelua eri työtiloissa toimialasta riippumatta. Toimitiloissa jäteastioiden sijoitteluun kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ja kierrätysastiat on hyvä sijoittaa sinne, missä jätettä syntyy.

Tee jätelajittelusta helppoa valitsemalla kaikille yrityksen lajittelemille jätteille oikean kokoiset ja näköiset lajittelu- ja säilytysastiat. Kun jokaisella kierrätettävällä jätemateriaalilla on oma astiansa, kaaos ja jätteen määrä myös vähenevät automaattisesti. Monipuoliset Durabin-jäteastiat sopivat jätteen käsittelyyn, lajitteluun ja kierrätykseen. Durabin-jäteastioihin on saatavana eri värisiä ja erilaisia kansia helpottamaan lajittelua. Durabin-astioita on helppo käsitellä ja ne ovat käteviä tyhjentää, puhdistaa sekä desinfioida. Jäteastioille on saatavana pyöräalusta, joka helpottaa astian liikuttelua ja siivousta. Pyöräalustan ja kansien avulla toteutat edullisesti Durabin-sarjan jäteastioista monipuolisen lajittelukeskuksen eri toimialoille ja erilaisiin tarpeisiin.

Kun lajitteluastioissa on eriväriset kierrätystarramerkinnät, lajitteleminen onnistuu helposti kaikilta ja jäte on helppo laittaa oikeaan säilöön nopeasti. Valmiit lajittelutarrat ovat helppo keino merkitä lajitteluastiat asianmukaisesti. Hexaplanin valikoimasta löytyy lajittelutarroja, jotka helpottavat lajitteluastioiden merkintää. Yksi mahdollisuus on siirtyä suoraan standardoituun jätejakeiden merkitsemistapaan, yhteispohjoismaisiin kuvasymboleihin eli piktogrammeihin, joiden tarkoituksena on yhtenäistää jätelajikekuvakkeisto, mikä helpottaa jätteiden lajittelua ja kannustaa kierrättämään.Tanskassa kehitetyn pohjoismaisen piktogrammijärjestelmän käyttö on laajentunut Ruotsiin, Norjaan sekä Islantiin ja Suomessa niiden käyttöönotto on nyt käynnistynyt.

Kun lajitteluastiat on asianmukaisesti merkitty ja lajittelupisteet valmiit, kannattaa vielä ohjeistuksia liittää lajittelupisteiden läheisyyteen. Duraframe-infokehys on kustannustehokas sekä selkeä keino tiedottaa ja ohjeistaa käyttäjiä jäteastioiden käytöstä sekä antaa lajittelua koskevia ohjeistuksia. Infokehyksiä voi hyödyntää myös esimerkiksi piktogrammijärjestelmän infoihin. Duraframe-kehyksiin on nopea ja helppo myös vaihtaa asiakirjoja.

Lisää tuotteesta Toimistokalusteet

Toimistokalusteet

Laadukkaat toimistokalusteet tekevät työtiloista viihtyisät ja auttavat huolehtimaan työergonomiasta. Hyvin kalustetussa toimistossa on vaivatonta työskennellä ja sinne on aina mukava palata.. Yhteneväinen toimiston sisustus onnistuu valikoimamme kalustesarjoilla. Erilaiset laatikostot, kaapit, toimistohyllyt ja vaunut ratkaisevat toimiston säilytystarpeet. Kalusteita on myös mahdollista räätälöidä juuri tarpeisiin ja tilaan sopiviksi.

Sähköpöydät
Toimistopöydät
Toimistohyllyt
Säilytyskaapit
Toimistolaatikostot
Paloturvakaapit ja kassakaapit
Latauskaapit ja latausvaunut
Projektipalvelu
Yhteystiedot

Yhteystiedot

Ota meihin yhteyttä!

Lue lisää

Referenssihankkeet Hexaplan Oy

Tunturin toimisto

Tunturin toimisto

Uudisrakennus | Turku | Ei tiedossa

100 vuottaan juhlivan Tunturin liiketoiminnan kasvu ja toimintojen yhdistämin...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi

Sulje