Harkkokerrostalo nousee Lammi Kuorikivestä edullisemmin ja ilman aloitusviiveitä

Päivämäärä: 19.4.2022

Yhä useammassa kerros- ja rivitalohankkeessa on päädytty toteuttamaan runko harkkorakenteisena, koska elementtien toimitusajat ovat venyneet kasvaneen kysynnän ja raaka-aineiden saatavuusongelmien takia tavanomaista pidemmiksi. Lammi Harkot saa työmaalle edelleen viikossa, mikä pitää aikataulut ja kustannukset kurissa.

Useilla kerros- ja rivitalotyömailla on tänä keväänä jouduttu muokkaamaan suunnitelmia venyvien aikataulujen takia. Muuttunut maailmantilanne on tuonut omat lisähaasteensa, kun saatavuusongelmat ovat venyttäneet muun muassa elementtien toimitusaikoja. Pitkät toimitusajat ja toimeton työmaa käyvät rakentajalle kalliiksi – varsinkin jos hankkeelle on saatu jo rakennuslupa. Edellä kuvattu tilanne on tullut tutuksi Lammin Betonin myyntipäällikkö Akseli Mattilalle.

Tänäkin vuonna useassa uudiskohteessa perinteiset seinäelementit on vaihdettu suunnittelijan pöydällä Lammi Harkkoihin. Samalla on varmistettu runkovaiheen kustannuskuri ja se, että kohde käynnistyy ja valmistuu ajallaan. ”Pystymme toimittamaan harkot työmaalle noin viikon kuluessa tilauksesta. Tämä toimitusaika pitää jatkossakin, sillä olemme kysynnän kasvaessa lisänneet tietoisesti tuotantoa”, Mattila kertoo.

Neljänneksen edullisempi vaihtoehto

Mattilan mukaan monella rakennusliikkeellä on edelleen turhia ennakkoluuloja ja vanhentuneita käsityksiä harkkorakentamisesta. Kelkka on kuitenkin aina kääntynyt heti ensimmäisen kohteen valmistuttua. ”Harkkorakentaminen on työmaalla käsityövaltaisempaa, mutta siihen löytyy kumppaniverkostomme kautta osaavat aliurakoitsijat. Lopputulos on ulkoseinien osalta 20–25 prosenttia edullisempi, ja isona etuna tällä hetkellä on se, että työmaa päästään aloittamaan heti. Elementtejä odotellessa usein koko työmaa seisoo”, Mattila muistuttaa.

Ahtailla tonteilla ehdoton etu on myös se, ettei työmaalle tarvita isoa nosturia ja välivarastoa. Lammin harkkotuotteita voidaan käyttää paitsi ulkoseinissä, myös kantavissa tai huoneiston välisissä seinissä. Ulkoseinien LL400 ja KK400 -eristeharkot korvaavat perinteiset sandwich- tai sisäkuorielementit. Kantaviin väliseiniin sopivat 150-300 mm:n muottiharkot. ”Valuharkot ladotaan ja valetaan työmaalla. Harkko toimii muottina ja loppurakenne vastaa saumatonta paikallavalurakennetta”, Mattila selvittää.

Asiakastyytyväisyys lisää kiinnostusta

Vaikka runkovaihe on hieman hitaampi, valmistuu harkkorakenteinen kerrostalo lähes yhtä nopeasti kuin elementtitalo. Työt päästään aloittamaan heti eikä erillistä elementtisuunnittelua tarvita. Tästä syntyy merkittävä kustannus- ja aikataulusäästö. Pinnoitusvalmiin ulkoseinän kustannusarvio liikkuukin noin 140–160 eurossa seinäneliöltä. Summa sisältää materiaali- ja työkustannukset. ”Moni rakentaja ja suunnittelija ei välttämättä tule edes ajatelleeksi, että elementit voi vaihtaa harkkoihin tarvittaessa lennosta päivittämällä rakennesuunnitelmat. On vain tarkistettava, että seinäpaksuudet ja mitoitukset istuvat harkoille”, Mattila lisää.

Harkkorakentamisen uusin innovaatio Lammi Kuorikivi® lanseerattiin vuonna 2018 ja sen suosio on kasvanut rakentajien parissa voimakkaasti. ”Harkkorakentaminen kasvattaa nyt suosiotaan etenkin kaupunkien keskustoissa, missä tontit ovat ahtaita ja kohteisiin halutaan yksilöllisiä ratkaisuja. Harkoilla nuo asiakastoiveet ovat toteutettavissa helpommin ja edullisemmin kuin erikoismittaisilla elementeillä”, Mattila selvittää. Asukkailta harkkotalo kerää kiitosta hyvästä äänieristyksestä sekä sisälämpötilan tasaisuudesta. Harkkotalo on talvella lämmin ja pysyy kesällä kauemmin miellyttävän viileänä. ”Ensimmäisen harkkokohteen jälkeen käytännössä jokainen rakennusliike on käyttänyt harkkoja jatkossakin”, Mattila toteaa.

Lammi Kuorikivi® -valueristeharkko

 • Ulkokuorena ja rappausalustana toimii 200×200 mm ruutuihin jaettu 25 mm paksu, mallisuojattu betonikuori
 • Kantavana sisäkuorena 200 mm paksu betonikuori – lujuusominaisuudet riittävät jopa 8 krs kerrostaloon
 • Käytettävä valubetoni min. C25/30–2, XC1. Kantava sisäkuori sijaitsee eristeen lämpimällä puolella, jolloin ei tarvitse huomioida rakenteen ulkopuolista säilyvyysmitoitusta
 • Eristeenä grafiitti-EPS: u-arvo 0,17 W/m²K
 • Hyvä julkisivun iskunkestävyys: ETAG 004, käyttöluokka 1
 • Erinomainen palonkesto: Sisäkuori REIM120, EIM240, julkisivu EI15
 • Hyvä äänen eristävyys: Rw = 57 dB, Rw+ C = 53 dB, Rw+ Ctr = 48 dB
 • Helppo ja nopea valaa työmaalla
 • Julkisivu voidaan rapata heti valun jälkeen
 • 6-osainen tuoteperhe sisältää tuotteet kaikkiin käyttökohteisiin
 • Kivimenekki 8,33 kpl/m2, betonimenekki 120 l/m2
 • Varastotuote: lyhyet toimitusajat

Lue lisää alla olevasta linkistä.

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi