Turvalasi sopii moneen käyttökohteeseen

Päivämäärä: 14.5.2019

Lasi on monipuolinen rakennusmateriaali. Lumon turvalasi sopii moneen eri käyttökohteeseen: parvekekaiteista lasikattoihin ja porrasaskelmista julkisivuihin.

Turvalasien asiantuntija, aluepäällikkö Toni Romppanen Lumonilta kertoo, että turvalasi on joko karkaistua tai laminoitua lasia sen mukaan, mitä ominaisuuksia siltä vaaditaan.Lisäksi erityisen vaativissa kohteissa käytetään laminoitua karkaistua turvalasia.

Karkaistu lasi sopii kohteisiin, jossa tarvitaan hyvää iskunkestävyyttä ja taivutuslujuutta. Se sietää myös lämpötilavaihteluja paremmin kuin flote lasi. Rikkoutuessaan lasi murenee pieniksi palasiksi. Esimerkiksi terassilaseissa käytetään karkaistua lasia. Lasimassan paksuus on 8-10 millimetriä.

Laminoitu lasi koostuu kahdesta tai useammasta lasilevystä, jotka on yhdistetty laminointikalvolla. Laminointikalvo pitää lasin yhtenäisenä hajotessaan. Näin ollen se sopii muun muassa kohteisiin, joissa on putoamisvaara. Laminoitua turvalasia käytetään esimerkiksi lasikaiteissa. Laminoidun turvalasin paksuus on yleisillä laaduilla 6 mm - 24 mm.

Laminoitu karkaistu turvalasi soveltuu kohteisiin, joissa lasit voivat joutua monenlaiseen rasitukseen. Näitä ovat muun muassa julkisten tilojen kaidelasitukset ja tilanjakoseinät, hissit ja lattialasit.

Lumon Oy on Suomen Tasolasiyhdistys ry:n jäsen, jonka hallituksessa Romppanen toimii. Hän kertoo, että yhdistys on julkaissut turvalasien ohjekortit sekä laatinut Turva- ja suojalasit -oppaan, jossa on ohjeita lasivalintoihin turvallisuusnäkökulmasta. 

Laminoinnilla monia mahdollisuuksia

Turvalasien teknologian kehittyminen on lisännyt lasin käyttömahdollisuuksia. Lumon tekee tiivistä yhteistyötä suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kanssa, jotta kuhunkin kohteeseen löydetään sopiva ratkaisu.

Turvalasivoi olla myös ääntä eristävä, mikä vaikuttaa esimerkiksi koulun tai työympäristön viihtyvyyteen.

– Turvalasin Sound control -kalvo vaimentaa äänen voimakkuutta.  Ääneneristyslasi sopii mainiosti esimerkiksi toimiston lasiseiniin, Toni Romppanen mainitsee.

Laminoitu turvalasi estää myös uv-säteilyn noin 90-prosenttisesti.

Näyttävyyttä ja lukuisia vaihtoehtoja suunnitteluun tarjoavat värilliset kalvot. Värivaihtoehtoja on useita. Lisäksi pintakäsittelynä voi olla silkkipaino tai digiprintti.

Lumonin turvalaseilla CE-merkintä

Lumon turvalasit on saanut eurooppalaisen teknisen hyväksynnän (ETA-06/0019, European Technical Approval).

CE-merkintä annetaan muun muassa sellaisille rakennustuotteille, jotka täyttävät EU:n terveys- ja turvallisuusvaatimukset ja joissa viitataan standardoituihin säädöksiin kuten EN. CE on yksi EU:n tunnetuimmista merkinnöistä.

Uusi lasinjalostuslaitos Kouvolaan

Lumon Oy rakentaa uuden lasinjalostuslaitoksen Kouvolaan. Investoinnin suuruus on noin kymmenen miljoonaa euroa.

Aluepäällikkö Toni Romppanen toteaa, että uusi laitos vastaa muun muassa turvalasien kasvavaan kysyntään.

– Pystymme palvelemaan asiakkaita entistä paremmin, kun tuotantokapasiteetti nousee ja toimintavarmuus vahvistuu.

Referenssihankkeet Lumon Suomi Oy

Koukkuniemen vanhainkodin uudistus

Koukkuniemen vanhainkodin uudistus

Korjaus | Tampere | 18,00 milj €

Tampereen kaupungilla on 2020-luvulle ulottuva Koukkuniemen alueen kehittämis...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän