Protanilta luotettava ja taipuisa vedeneritys puurakentamiseen

Päivämäärä: 31.5.2022

Ympäristöystävällisenä ja kestävänä materiaalina Protan on täydellinen pari nousussa olevaan puurakentamiseen.

– Puusta rakennettaessa luotettavalla vedeneristyksellä on erittäin tärkeä rooli. Protanin saumat kuumailmahitsataan, jonka lopputuloksena on homogeeninen liitos. Näin saadaan aikaiseksi täysin vedenpitäviä – jopa vesialtaaksi soveltuvia alueita, jotka kestävät erinomaisesti myös mekaanista rasitusta ja muuta kulutusta, Protanin liiketoiminnan kehityspäällikkö Anne Aallos kertoo.

– Puurakenteiden ja tietenkin myös sisätilojen pitkää ja tervettä ikää ajatellen on Protan vedenerityspintana katoille kuin myös esimerkiksi parvekkeille ja terasseille hengittävyytensä ansiosta turvallinen sekä rakennuttajia että rakentajia kiinnostava materiaali.

Kevyt, paloturvallinen ja monimuotoinen

Liiketoiminnan kehityspäällikkö Anne Aallos kertoo, että suunnittelijat ja arkkitehdit ovat hyvin kiinnostuneita Protanista muun muassa laskiessaan rakenteiden kantavuuksia ja palokuormia.

Protan on kevyt materiaali, joka painaa alkaen vain 1,4 kg/m2. Paloturvallisuudesta puolestaan kertoo palotestiraportteihin perustuva VTT:n lausunto, jonka mukaan Protanin SE 1,2:sen vanerialustalla katsotaan soveltuvan käytettäväksi suurilla kattopinnoilla ilman pysty- tai vaakasuuntaisia palokatkoja.

– Nämä Protanin ominaisuudet korostuvat etenkin puurakentamisessa, kun puusta toteutetaan enenevässä määrin näyttäviä ja isoja rakennuksia, esimerkiksi tapahtumakeskuksia, kouluja sekä sosiaali- ja terveysalan rakennuksia.

Protan taipuukin puun tavoin erinomaisesti monimuotoisiin rakenteisiin: tasaisista pinnoista pystysuoriin ja kaareviin pintoihin. Yksityiskohdat saadaan tehdasvalmisteisten detaljien ja niihin tarkoitettujen, erityisen hyvin muovautuvien materiaalien ansioista viimeisteltyä siisteiksi.

Protan saa Anne Aalloksen mukaan kiitosta myös työmaiden vastaavilta henkilöiltä.

– Edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi he kiittelevät asennuksen helppoutta siihen tarkoitettujen ja kuhunkin työhön asianmukaisesti ohjelmoitujen, liekittömien kuumailmahitsausrobottien sekä etenkin menetelmän paloturvallisuuden vuoksi. Menetelmällä saadaan aikaiseksi vesitiivis ja tasalaatuinen lopputulos sekä vältytään avotulen käytöltä ja näin ollen mahdollisesti mittaviltakin palovahingoilta.

Woodia luottaa Protaniin

Innovatiivinen, nuorehko puurakentamisen edelläkävijä Woodia Oy valmistaa Teuvalla puuparvekkeita CLT-puuelementeistä betoni- ja puukerrostaloihin useille rakennusliikkeille ympäri Suomea. Vedeneristeenä parvekelattioissa Woodia käyttää Protania.

 Figur 2 Uudiskohde. Kultaranta, Lempäälä.

Perttu Konttinen on viimeiset 10 vuotta vastannut Woodian tuotannon toiminnasta ja ollut mukana tiiviissä yhteistyössä Protanin kanssa muun muassa Woodian tuotantoa tukevissa tuotekehitysprojekteissa.

– Asiakkaana näemme, että yksi tärkeä osa toiminnallamme on ollut jatkuva, avoin ja välitön kehitystyö Protanin kanssa. Protanin vedeneristysmateriaalit taipuvat moneen ja niiden paloturvallisuus on huippuluokkaa muihin materiaaleihin verrattuna.

– Protanin työskentely on ollut ratkaisuhakuista ja joustavaa. Meitä on kuunneltu ja olemme saaneet Protanilta koulutusta aina tarpeiden mukaan. Kaiken tämän lopputuloksena olemme saaneet ratkottua ongelmiamme sekä saaneet tuotantoomme juuri meidän ja asiakkaidemme tarpeisiin räätälöityjä laadukkaita tuoteratkaisuja. Luotettavuus myös toimitusvarmuudessa on merkittävä tekijä tuotantomme ja omien asiakaslupaustemme kannalta, mihin olemme olleet Protanin kanssa tyytyväisiä.

– Parvekkeiden ja terassien vedeneristyksen lisäksi haluaisimme, että loppukäyttäjät tulisivat entistä tietoisemmiksi myös Protanin luotettavuudesta vesikattojen materiaalina. Odotamme innolla tuleviakin projekteja, Perttu Konttinen Woodialta toteaa.

– On ollut huikeaa seurata, kuinka Woodialla tehdään työtä hyvällä energialla sekä heidän positiivista kehitystään. On todella etuoikeus saada työskennellä tällaisten yritysten kanssa, iloitsee Protanin liiketoiminnan kehityspäällikkö Anne Aallos, joka on työskennellyt Woodian kanssa pitkään muun muassa tuotekehityksen parissa.

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän