Protanin valkoinen PVC-kermi pitää katon viileänä

Päivämäärä: 19.6.2022

Protanin valkoinen PVC-kermi pitää katon viileänä

Valkoinen pinta heijastaa auringonsäteitä ja imee puoleensa vähemmän lämpöä kuin tumma pinta, mikä pätee myös vesikatteisiin. Protanin valkoisilla PVC-kermeillä on erittäin hyvä auringon valon heijastuskyky. Valkoisen kermin ansiosta katon pinta pysyy viileänä, eikä lämpö siirry katon kautta rakennukseen. Tämä vähentää jäähdytystarvetta, mikä puolestaan pienentää energiankulutusta.

Auringon valon heijastuskyky tärkeä

Solar Reflectance Index (SRI) on auringon valon heijastuskyvyn ja emissiokyvyn mitta. Sitä käytetään indikaattorina laskettaessa, kuinka kuumaksi materiaalin pinta nousee, kun siihen kohdistuu auringonsäteilyä.

– Mitä alhaisempi on SRI-luku, sitä enemmän materiaali imee itseensä lämpöä. Määrittely perustuu siihen, että standardina oleva musta pinta on 0 ja valkoinen pinta on 100. SRI-luku on tärkeä verrattaessa kermien valon heijastuskykyä, Protanin toimitusjohtaja Teemu Tuuli kertoo.

Protanin PVC-kermien auringon valon heijastuskyky (kyky heijastaa auringonvaloa) ja emittanssi (kyky vapauttaa absorboitunutta lämpöä) laskettu ASTM C 1549:n mukaan:

Tummanharmaa (F94)

Heijastus………………… 0,11

Emittanssi ………………….. 0,85

SRI (keskimääräinen tuuli)…5

Vaaleanharmaa (F91)

Heijastus………………… 0,33

Emittanssi……………………. 0,86

SRI (keskimääräinen tuuli)… 34

Valkoinen (F01) / CoolRoof

Heijastus………………… 0,84 

Emittanssi ……………………. 0,84

SRI (keskimääräinen tuuli)…104

– Kuten luvut osoittavat Protanin valkoinen kermi on viileä kesähelteillä. Jokainen aurinkoisena kesäpäivänä katolla käynyt tietää, miten katto hohkaa kuumaa. Valkoinen vesikate pysyy todella viileänä, eikä lämpöä siirry katolta muualle rakenteisiin, Teemu Tuuli toteaa.

Protanilta on saatavana valkoisena vesikatteet SE 1,2 ja SE 1,6 sekä G 1,5 normaaleina rullina sekä tehtaalla esivalmistetut kiinnitysfläpilliset tuotteet.

Valkoinen kate sopii aurinkopaneeleille

Valkoinen kattopinta sopii erinomaisesti myös aurinkopaneeleille, jotka yleistyvät vauhdilla.

– Aurinkopaneelit toimivat parhaiten viileällä katolla. Eli mitä parempi on vesikatteen auringon valon heijastuskyky, sitä parempi on aurinkopaneelien energiantuotto, Tuuli toteaa.

Valkoisella kermillä on myös muita etuja. Korkea auringonsäteiden heijastusindeksi tekee katosta kestävämmän. Lisäksi valkoinen vesikate ehkäisee kaupunkisaarekeilmiötä, jolla on merkitystä etenkin tiheästi rakennetulla alueella.

Lisää tuotteesta Katot ja katteet

Katot ja katteet

Protan SE:tä käytetään vakuumi- tai mekaanisesti kiinnitetyissä näkyvissä vesikattoratkaisuissa.

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän