Ympäristöystävällinen katemateriaali pienentää rakennuksen hiilijalanjälkeä

Päivämäärä: 17.5.2022

Protanin kestävät ja ympäristöystävälliset katemateriaalit pienentävät rakennuksen hiilijalanjälkeä.

Kiinteistö- ja rakennusalan toiminta tuottaa noin kolmanneksen Suomen päästöistä, ja ne kiihdyttävät ilmaston lämpenemistä jopa autoilua enemmän, joten sen rooli ilmastomuutoksen torjunnassa on ratkaiseva.

Laajojen tutkimustulosten perusteella rakennusmateriaaleilla on suuri merkitys rakennuksen elinkaaren aikaiseen hiilijalanjälkeen, ja siitä syystä rakennusmateriaalien koko elinkaaren hiilijalanjäljen huomioiminen on tärkeä. 

Protanilla on 50 vuoden kokemus korkealaatuisten vedeneristyskermien valmistuksessa. Yritys toimii tänä päivänä edelläkävijänä valmistaen pitkäikäisiä, teknisesti luotettavia ja ympäristöä säästäviä katemateriaaleja. Esimerkiksi tuotteiden valmistuksessa ja asennuksessa on käytetty sähköä jo vuodesta 1972 fossiilisten polttoaineiden sijaan.   

Kestävästä kehityksestä ja ympäristöstä puhuttaessa tarina ei saisi pysähtyä tehtaan portille

Valittaessa tuotteita rakennusprojekteille on tärkeä huomiota tuotteen koko elinkaari, kehdosta hautaan.  Protanin kattomateriaaleille on laadittu ympäristöseloste EPD (Environmental Product Declaration) rakennustuotteiden EN 15804 standardin mukaisesti, mikä antaa mahdollisuuden vertailla erilaisten vesikatteiden ympäristövaikusta.

Alapuolella taulukossa on vertailtu kahden eripaksuisen Protan vedeneristys kermin sekä kahden eri bitumikermin ratkaisun hiilijalanjälkeä EPD pohjalta:

 

Voidaan todeta, että Protan-vedeneristyksen hiilijalanjälki on moninkertaisesti pienempi kuin esimerkiksi bitumikatteen, kun otetaan huomioon yllä mainitussa taulukossa esitetyt tuotteen elinkaaren vaiheet. Laskelmien mukaan Protan-katteen CO2 on alle 4 kg/m2 ja bitumikatteen lähes 30 kg/m2. Lisäksi vesikatteen tullessa elinkaarensa päähän voidaan Protan-vesikate hyödyntää energiana tai kierrättää sataprosenttisesti.

Paloturvallisuuden merkitys suunnittelusta asennukseen

Protan vesikatteiden asennuksessa ei käytetä avotulta, eikä fossiilisia polttoaineita, vaan asennetaan paloturvallisesti ja ympäristöystävällisesti sähkökäyttöisellä kuumailmahitsauksella. Koska Protan on kevyt (alkaen 1.4 kg/m2) ja itsestään sammuva materiaali, sen palokuorma neliötä kohtaan on melkein 10 kertaa matalampi kuin esimerkiksi kaksikerrosbitumikermin:

Protan SE 1.2 (30,3 MJ/kg &1.4 kg/m2 ) palokuorma =  42,4 MJ/m2

2-kertainen Bitumikermi (40 MJ/kg & 10 kg/m2) palokuorma =  400 MJ/m2

Miksi Protan?

Ympäristö on minulle ollut aina sydämen asia, pyrin aina ajattelemaan myös tulevia sukupolvia, niin että myös heillä on puhdasta vettä, ilmaa ja luontoa ympärillä, josta ammentaa voimia ja saa energiaa. Siitä syystä on ilo olla töissä yrityksessä, joka on edelläkävijä ja tarjoa tämän päivän ympäristövaatimuksia täyttäviä kestäviä, pitkäikäisiä, paloturvallisia vedeneristysmateriaaleja. Kun puhutaan kestävästä kehityksestä ja ympäristöstä, niin materiaalin valinnalla pitäisi todellakin olla väliä, toteaa Protan Oy:n liiketoiminnan kehittämispäällikkö Helle Vuorvirta.

Lisää tuotteesta Vesikatteet ja tekniset tekstiilit

Vesikatteet ja tekniset tekstiilit

Vesikatteet ja tekniset tekstiilit

Protan-katteet

Lue lisää

Uudisrakentamisen ratkaisuja

Lue lisää

Tuotteet ja järjestelmät

Terassi- ja parvekepäällysteet

Lue lisää

Protan maataloudessa

Lue lisää

Rakennetyypit ja -detaljit

Lue lisää

Protanin tehdasvalmisteiset osat vesikattoihin
Yhteystiedot

Yhteystiedot

Kysyttävää? Ota meihin yhteyttä!

Lue lisää

Esitepankki

Lue lisää

RT-kortti (pdf)

Lue lisää

Tekniset asiat

Lue lisää

Yhteistyökumppanit

Lue lisää

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän