Opastinvalot parantavat paloturvallisuutta

Päivämäärä: 23.9.2019

Tulipalon sattuessa tärkeintä on saada ihmiset ulos mahdollisimman nopeasti. Turvallisimman poistumisreitin kartoittavat ja sille opastavat, älykkäät paloturvavalot vähentävät henkilövahinkojen riskiä, savuvaurioita sekä estävät tulipalon leviämistä.

Kuvittele tilanne, jossa olet korkean hotellin ylimmissä kerroksissa ja paloilmoitin alkaa soida. Juokset nopeasti huoneesta käytävälle ja etsit katseella, mihin suuntaan lähteä. Näet käytävän molemmissa päissä hätäpoistumisrappuun ohjaavan opastinvalokyltin. Toinen loistaa vihreänä, mutta toisessa poistumissymbolin päällä on punainen rasti. Tiedät heti kumpaan rappuun suunnata.

Tällainen turvallisen poistumisreitin viestiminen on mahdollista paloilmaisimet ja opastinvalot yhdistävässä paloturvajärjestelmässä. Hedengren Securityn Prodex FIREscapessa opastevalojen symbolit muuttuvat automaattisesti paloilmoittimista saadun tiedon perusteella.

- Erillisissä palo- ja turvavalojärjestelmissä staattiset poistumisvalot ohjaavat edelleen kahteen rappuun, vaikka toisessa olisi tulipalo. Yhdistelmäjärjestelmässä sen sijaan paloilmoittimen aktivoituminen tietyllä alueella alkaa ohjata poistumista muiden reittien suuntaan, kuvaa Hedengren Securityn paloturvajärjestelmistä vastaava tuotepäällikkö Peter Malmelin.

Suomalainen älykäs opastinvalo minimoimaan vahingot

Malmelin sanoo Hedengren Securityn lähteneen kehittämään yhdistelmäjärjestelmää voidakseen entisestään parantaa ihmisten ja kiinteistöjen turvallisuutta hätätilanteissa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on todennut, että muuttuvasymboliset opastevalot täyttävät tuotevalvonnan osalta lainsäädännön vaatimukset (sisäasiainministeriön asetus rakennusten poistumisreittien merkitsemisestä ja valaisemisesta (805/2005)).

- Onnettomuuden tai tulipalon sattuessa tärkeintähän on saada ihmiset mahdollisimman nopeasti turvaan. Henkilövahingoilta voidaan parhaiten välttyä, kun kukaan ei lähde harhailemaan väärään suuntaan ja tuuperru savukaasuihin. Selkeät opasteet vähentävät myös epävarmuutta ja paniikkia. Suoraan turvalliselle reitille ihmisten ohjaaminen nopeuttaa evakuointia ja helpottaa pelastajienkin työtä, Malmelin listaa järjestelmän merkittäviä inhimillisiä hyötyjä.

Kiinteistön näkökulmasta muuttuvasymbolinen opastevalo auttaa pienentämään savuvahinkoja ja tulipalon leviämisen riskiä, kun ihmiset eivät poistumisreittiä etsiessään availe ovia paloalueella.

- Jos palo ei saa lisää happea, eivätkä haitalliset savukaasut pääse leviämään, kiinteistö voi selvitä huomattavasti pienemmillä vaurioilla, Malmelin muistuttaa.

Miten yhdistetyt paloturvavalot toimivat?

Prodex FIREscape -järjestelmä koostuu Neptolux-turvavaloista ja Prodex-paloilmaisimista. Hätätilanteessa järjestelmä antaa yhteisen käyttölaitteen avulla pelastusviranomaisille kattavan tilannekuvan kiinteistöstä. Tarvittaessa käyttäjän on mahdollista hallita järjestelmän valo- ja palopuolta käyttölaitteelta erikseen.

Kiinteistönkahden keskeisimmän turvallisuusjärjestelmän yhdistäminen yhdeksi järjestelmäksi helpottaa merkittävästi myös suunnittelijan ja asentajien työtä  sekä pienentää merkittävästi laitteista syntyvää hiilijalanjälkeä, kun kaapeleita, keskuksia ja käyttölaitteita tarvitaan vain yhteen järjestelmään. Sekä paloilmaisimet että turvavalaisimet ovat yksikköakkuvarmennettuja ja energiansäästöltään markkinoiden tehokkaimpia.

Turvallisimman poistumisreitin opastavia paloturvavaloja on käytössä erityisesti mm. hotelleissa, kauppakeskuksissa ja kulttuurikohteissa, joissa on paljon ihmisiä ja vaihtoehtoisia poistumisreittejä.

Kiinnostuitko? Kerromme mielellämme lisää

Myyntitiimimme tavoitat numerosta 0207 638 635 sekä sähköpostitse [email protected].

Referenssihankkeet Hedengren Oy Ab

Helsingin kaupunginteatterin peruskorjaus

Helsingin kaupunginteatterin peruskorjaus

Korjaus | Helsinki | 67,00 milj €

1960-luvun lopussa valmistunut Helsingin kaupunginteatteri on läpikäynyt 67 m...

Granlundin pääkonttorin pihavalaistus

Granlundin pääkonttorin pihavalaistus

Helsinki

Suunnittelutoimisto Granlundin Malmin pääkonttorin sisäpihalla on nyt pelkist...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän