Adaptiivinen evakuointijärjestelmä ohjaa oikeaan suuntaan kriisitilanteessa

Päivämäärä: 18.10.2022

Uusi adaptiivinen paloturvavalojärjestelmä on yksi Hedengren Securityn turvajärjestelmistä, joka herää henkiin yrityksen uusissa, Lauttasaaren toimistoon rakennetuissa näyttelytiloissa.

”Asiakkaat, partnerit, suunnittelijat ja kiinteistöjen omistajat ovat tervetulleita katsomaan, mitä kansainväliselläkin tasolla kiinnostusta herättänyt järjestelmä näyttää ja kuinka se reagoi kriisitilanteessa”, tuoteryhmäpäällikkö Peter Malmelin sanoo.

Tilat tekevät tuotekehityksen näkyväksi

Malmelin pitää turvajärjestelmän visualisointia merkittävänä asiana erityisesti adaptiivisen järjestelmän kohdalla, joka yhdistää useita eri toimintoja ja terminologiaa.

”Paloturvavalojärjestelmien kehitys on synnyttänyt alalle termiviidakon, jossa kiinteistön omistajan tai haltijan voi olla vaikea hahmottaa eri järjestelmien ominaisuuksia. Adaptiivisen evakuoinnin järjestelmässä on kyse järjestelmästä, joka sisältää aktiivisen ja dynaamisen järjestelmän ominaisuudet ja pystyy muuttamaan toimintaansa tilanteen mukaan.”

Näyttelyseinälle rakennettu järjestelmäkokonaisuus havainnollistaa toimintaa hätätilanteessa. Kun järjestelmä havaitsee palotilanteen, muuttavasymboliset opasteet näyttävät joko vihreällä tai punaisella rastilla turvallisinta reittiä. Samalla askelvalojen nuolikuviot ryhtyvät aktiivisesti näyttämään oikeaa poistumissuuntaa.

Oleellisin asia tapahtuu silloin, kun järjestelmä havaitsee palon leviävän ja aiheuttavan riskitilanteen valituille poistumisreiteille.

”Tämä on ainoa järjestelmä, joka pystyy muuttamaan hätätilanteessa poistumistiesuunnitelmaa ja ohjaamaan ihmiset uudelle turvalliselle reitille”, Malmelin sanoo ja näyttää, miten askelvalot alkavat vilkuttaa savuhavainnon jälkeen eri suuntaan ja muuttuvasymboliset opasteet muuttuvat vihreistä punaisiksi. 

Maailman parasta turvallisuutta

Adaptiivista järjestelmää voidaan käyttää kaikenlaisissa kiinteistöissä, mutta erityistä hyötyä se tuo Malmelinin mukaan isoissa tai sokkeloisissa kohteissa, joissa on paljon uloskäyntejä ja ulko-ovien välillä on pitkät välimatkat.

”Kun isot ihmismassat liikkuvat hätätilanteessa pitkissä käytävissä tai tunneleissa, on merkittävä turvallisuustekijä, että järjestelmä osaa ilmoittaa ajoissa, ettei tiettyyn suuntaan kannata lähteä. Kun ihmiset saadaan ohjattua aiempaa nopeammin ja tarkemmin oikeille reitille, autetaan myös pelastushenkilöstöä ja vältetään mahdolliset lisävahingot.”

Koko maailman mittakaavassa parasta turvallisuutta tarjoava järjestelmä tuo yrityksille myös markkinoinnillista kilpailuetua.

”Esimerkiksi isojen hotellien tai kauppakeskusten asiakkaille on suuri arvo, että he voivat viettää aikaa ja nukkua yönsä kiinteistössä turvallisesti. Paniikin tunne vähenee, kun voi luottaa siihen, ettei mahdollisessa hätätilanteessa ole riskiä väärälle reitille ajautumisesta.”

Älykäs ja itseohjautuva järjestelmä

Näyttely havainnollistaa myös järjestelmän fyysisten komponenttien ulkoasua ja määrää. Malmelinin mukaan järjestelmien ominaisuuksien lisääntyminen ei tarkoita fyysisten komponenttien määrän kasvua. Esimerkiksi adaptiivinen järjestelmä hyödyntää älyteknologian avulla olemassa olevia komponentteja ja niistä saatavaa tietoa. Tämän mahdollistaa myös se, että järjestelmiin liittyviä tuoteperheitä ja komponentteja kehitetään jatkuvasti.  

”Adaptiivinen järjestelmä testaa itse itseään ja ilmoittaa itse mahdollisista häiriöistä, joten se on hyvin vaivaton ylläpitää. Järjestelmässä on myös kevyt ja samaan linjaan tehtävä kaapelointi, joten se soveltuu monenlaisiin kohteisiin ja on helppo ja edullinen asentaa.

Tervetuloa tutustumaan adaptiivisen evakuoinnin järjestelmään!

Lisätietoja ja esittelyt

Peter Malmelin
Palo- ja turvavalaistus, tuoteryhmäpäällikkö
Puh. 020 638 464
Email [email protected]

Referenssihankkeet Hedengren Oy Ab

Helsingin kaupunginteatterin peruskorjaus

Helsingin kaupunginteatterin peruskorjaus

Korjaus | Helsinki | 67,00 milj €

1960-luvun lopussa valmistunut Helsingin kaupunginteatteri on läpikäynyt 67 m...

Granlundin pääkonttorin pihavalaistus

Granlundin pääkonttorin pihavalaistus

Helsinki

Suunnittelutoimisto Granlundin Malmin pääkonttorin sisäpihalla on nyt pelkist...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän