Omatoiminen akustointi – tilaa DANOloft-näyte

Päivämäärä: 9.8.2023

Knauf Danoline DANOloft-akustiikkalevyjen avulla on helppoa ja nopeaa toteuttaa akustoiva alakatto vaikka omatoimisesti, säästäen näin selvää rahaa asennuskustannuksissa. Levyjen valmiiksi maalattu pinta poistaa myös tarpeen maalaukseen liittyville materiaali- ja työkustannuksille. Rei’itetyt kipsiakustiikkalevyt kiinnitetään koolaukseen levyn reikien kohdalta. Jokaisen pakkauksen mukana tulee oma ruuvauskärki, joten erikoistyökaluja ei asentamiseen tarvita. Porakärkistä ruuvia voidaan käyttää sekä puu- että metallirankaan. Myös ruuvit ovat valmiiksi valkoiseksi maalattuja, joten ne ovat huomaamattomia valmiissa alakatossa. Levyjä on myös helppoa ja turvallista muokata, esimerkiksi valoja ja ilmanvaihtoventtiilejä varten on helppoa tehdä reiät. Levyjä voi tarvittaessa myös katkaista, jos haluaa toteuttaa katon esimerkiksi tiilinidonnalla, jossa levyjä limitetään puolen levyn kohdalta.

Korkeat huoneet ja suuret ikkunat muodostavat akustiikan kannalta haasteen, joka on näppärästi ratkaistavissa DANOloft-levyjen avulla
 

Uusissa omakoti- ja erillistaloissa tavataan hakea valoisuutta ja tilantuntua kasvattamalla huonekorkeutta ja ikkunoiden pinta-alaa. Esimerkiksi avoimet pohjaratkaisut, parvihuoneet ja yläaulat tekevät huoneistoista avaria ja yhtenäistävät huoneiston eri osia, kuten ylä- ja alakerran tai keittiön ja olohuoneen. Vaikka avarat tilat voivat paikkoa esimerkiksi vähempien lattianeliöiden puutteita, ne ovat kuitenkin herkästi kaikuisia korkeiden seinä- ja ikkunapintojen johdosta. Kaikuisuutta ja meluisuutta voi pahentaa entisestään suosiossa oleva skandinaavisen minimalistinen sisustus. Akustoimalla avoimen tilan alakaton DANOloft-levyin melu ja kaikuisuus on mahdollista poistaa, sillä levyjen rakenne ja niiden tasaisesti toistuva neliskulmainen 3,5 x 3,5 mm:n rei’itys vähentää jälkikaiunta-aikaa tilassa (Jälkikaiuntaluokka jopa aw 0,95). Tämän lisäksi DANOloft-levyt ovat hyvin paloturvallisia (Paloluokitus A2 s1-d0) ja puhdistavat huoneilmaa.

Espoolaisissa omakotitaloissa ollaan tyytyväisiä toimivaan akustiikkaan

Esimerkiksi etätyöarjessa korkeiden ja avointen tilojen vaikutus äänen kimpoiluun eli kaiuntaan on vakavasti otettava ongelma, sillä tutkimukset osoittavat melun vaikuttavan negatiivisesti sekä keskittymiseemme että hyvinvointiimme vaikka emme sitä aktiivisesti tiedostaisikaan. Kaukaa viisas rakennuttaja tai remontoija pohtiikin akustiikkaa jo varhaisessa vaiheessa: ”Kaikuminen tiloissa hirvitti, ja siksi kattoon mietittiin erilaisia akustiikkaratkaisuja jo rakentamisvaiheessa. DANOloft osoittautui parhaaksi ratkaisuksi, koska se oli ylivoimaisesti edullisin, vaimentaa ääntä tehokkaasti eikä ulkopuolista apua tarvittu asennustöissä”, kertoo Olli Kinnunen referenssiartikkelissamme.

Toisessa espoolaisessa omakotitalossa talon korkean yläkerran katto akustoitiin niin ikään DANOloft-levyin, mutta ammattilaisapua hyödynnettiin levytyksen aloittamisessa. DANOloft-levyjen asennus aloitetaan aina huoneen keskeltä. Ensimmäiset levyt asennettiin käyttäen apuna puista rimaa, jotta asennus lähtisi etenemään suorassa. Ammattilaisten tekemän aloituksen jälkeen talon omistajat asensivat itse loput levyt, minkä ansiosta syntyi selkeää säästöä työkustannuksissa. Omatoimisen asennustyön apuna kannattaa myös käyttää oheista asennusvideota.

Mistä DANOloft-akustiikkalevyjä voi ostaa?

Omatoiminen talonrakentaja tai remontoija saa DANOloft-akustiikkalevyjä helpoimmin paikallisen rautakauppansa kautta (Knaufin jälleenmyyjien yhteystiedot löydät kootusti täältä). Kipsiakustiikasta innostuneen ei kuitenkaan tarvitse ”ostaa sikaa säkissä”, vaan suosittelemmekin lämpimästi tilaamaan maksuttoman näytepalan ja/tai lataamaan DANOloft-esitteen lisätietoja saadakseen.

Referenssihankkeet Knauf Oy

Munkkiniemen KONE

Munkkiniemen KONE

Korjaus | Helsinki | Ei tiedossa

Helsingin Munkkiniemen Puistotie 25:ssä sijaitseva entinen Kone Oy:n toimis...

Routionmäen monitoimitalo

Routionmäen monitoimitalo

Uudisrakennus | Lohja | 13,70 milj €

Routionmäen monitoimijatalo on kaikkien käyttöön tarkoitettu monipuolinen koh...

Töölönkadun pysäköintihalli

Töölönkadun pysäköintihalli

Uudisrakennus | Helsinki | 30,00 milj €

Taka-Töölön asukkaiden parkkipaikkapula on helpottunut, koska Töölönkadun Pys...

Wine & View -viinibaari Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Wine & View -viinibaari Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Vantaa

Helsinki-Vantaan lentoasemalla sijaitseva Wine and View on Suomen ja koko maa...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi

Sulje