Mistä apua ilmaverhokojeen valintaan?

Päivämäärä: 22.11.2019

Sopiva lämpö on paitsi viihtyvyys- myös tuottavuuskysymys niin teollisuudessa kuin kauppakeskuksissakin. Jokaisen lämmitetyn tai viilennetyn ilmakuution pitää pysyä siellä, missä sen on tarkoitettu olevan. Miten sadoista tuotteista valitaan tavoitteisiin ja käyttötilanteisiin sopivin?

- Yllä mainitut asiat ovat isoja niin loppukäyttäjän viihtyvyyden, tuotteiden säilyvyyden kuin energiatehokkuudenkin kannalta. Silti ne ovat vain murto-osa niistä tuhansista valinnoista, joita rakennusten suunnittelijat ja urakoitsijat työssään tekevät, kuvaa muun muassa Frico-ilmaverhotuotteita maahantuovan ja edustavan Hedtec Oy:n tuoteryhmäpäällikkö Marko Mustonen

Auttaakseen valintojen viidakossa Hedtec on kehittänyt toimittajakonseptin, jonka avulla suunnittelijoita ja urakoitsijoita autetaan valitsemaan oikeat kojeet sekä mitoittamaan ja ohjaamaan ne mahdollisimman tehokkaasti. Erityisesti kysyntää on ollut juuri ilmaverhoratkaisujen suunnittelun tuessa.

Suunnittelijan apuna

Ilmasulku on monimutkainen ja haastava ratkaisu, jonka tuottamiseen ja ohjaamiseen on markkinoilla satoja tuotteita.

- Pelkästään Frico-tuote perheeseen kuuluu 150 erilaista kojetta. Kasvavana markkinana ilmasulkutuotteita tulee jatkuvasti lisää. Suunnittelija ei voi mitenkään tuntea jokaista läpikotaisin. Lisäksi tuotteiden laatutasoja ja suorituskykyä on usein erittäin haastava vertailla, vaikka saatavilla on kattavasti tuotetietoa ja erilaisia laskureitakin. Erot samantasoisten tuotteiden välillä ovat usein hyvin pieniä.

Hedtecin asiantuntijoilla on korkea osaaminen sähkö- ja LVI-tekniikassa. Lisäksi he osallistuvat säännöllisesti päämiesten tarjoamiin tuotekoulutuksiin, seuraavat aktiivisesti alan kehitystä – ja auttavat vuosittain satojen kohteiden laitehankinnoissa.

- Meillä on kymmenien vuosien kokemus edustamistamme laitteista. Pystymme auttamaan laajasti kojevalinnoista ohjauksen suunnitteluun.

Kojevalinta ratkaisee

Jotta kuhunkin kohteeseen ja sen käyttötilanteisiin saadaan sopivimmat ratkaisut, kojevalinta on Mustosen mukaan kriittinen. 

- Meillä on apunamme valmistajien tekemät laboratoriotutkimukset ja niiden pohjalta tehdyt mallinnukset eri tilanteista. Kaikkia maailman tilanteita ei kuitenkaan saada mallinnettua. Silloin kuvaan astuu kokemus.

Tyypillisesti esimerkiksi tuotteiden suorituskykymitoitukset ilmoitetaan optimaalisten olosuhteiden mukaan. Niitä on loppujen lopuksi melko harvoin.

- Yleensä suosittelemme valitsemaan optimiarvoja tehokkaammat kojeet, sillä kokemus osoittaa, että isommasta alkuinvestoinnista huolimatta tehokkaampi laite on käytössä kustannustehokkaampi, kun hyödynnetään nykyaikaiset ohjausratkaisut. Tällaista valintaa ei voi kuitenkaan tehdä perusteetta. Siksi autamme suunnittelijoita tekemään esimerkiksi pitkäntähtäimen energiankulutuslaskelmia.

Laitteita ei kannata valita pelkkien kohteesta tai kojeesta itsestään saatavien teknisten tietojen pohjalta. Siksi Hedtecin asiantuntijat ovat tuttu näky työmailla.

- Esimerkiksi kauppakeskuksista tuttu ilmaverhokoje mitoitetaan poikkeuksetta perehtymällä huolella kohteeseen. Siihen, miten sisäilma saadaan pysymään sisällä ja ulkoilma ulkona, vaikuttaa muun muassa rakennuksen mahdolliset painesuhteiden vaihtelut ja tuuli: mikä on tuulen vallitseva suunta tai miten suojainen tai suojaton oviaukko on.

Hedtecillä panostetaan oikeiden kojeiden valintaan paljon.

- Pettymystä emme halua asiakkaillemme myydä, päättää Mustonen.

Lisätietoa Fricosta

Hedtecin asiantuntijat ovat apunasi koko matkan suunnittelusta käyttöönottoon.

Frico-ilmaverhoratkaisuissa sinua auttaa:
Marko Mustonen, Tuoteryhmäpäällikkö
Puh. 0207 638 263
[email protected]

 

Referenssihankkeet Hedengren Oy Ab

Helsingin kaupunginteatterin peruskorjaus

Helsingin kaupunginteatterin peruskorjaus

Korjaus | Helsinki | 67,00 milj €

1960-luvun lopussa valmistunut Helsingin kaupunginteatteri on läpikäynyt 67 m...

Granlundin pääkonttorin pihavalaistus

Granlundin pääkonttorin pihavalaistus

Helsinki

Suunnittelutoimisto Granlundin Malmin pääkonttorin sisäpihalla on nyt pelkist...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi