Linnuille näkyvä lasi auttaa estämään törmäyksiä ikkunoihin

Päivämäärä: 23.1.2023

NSG-konserniin kuuluva Pilkington United Kingdom Limited on kehittänyt Pilkington AviSafe™ -lasin, jonka erikoispinnoite on suunniteltu estämään lintujen törmäämistä rakennuksen ikkunoihin ja julkisivuun.

Useimmiten linnut törmäävät lasiin, kun ne erehtyvät luulemaan lasipinnan heijastuksia todellisiksi ja näkevät heijasteessa esimerkiksi puita tai avointa taivasta.

Pilkington AviSafe™ -laseissa on UV-tehostettu kuvio, jonka linnut havaitsevat paremmin kuin ihmiset. Se auttaa estämään lintujen törmäyksiä ikkunoihin ja säilyttää samalla kuitenkin parhaan mahdollisen näkyvyyden sekä lasipintojen arkkitehtonisen estetiikan.

Uutuuslasi auttaa ammattilaissuunnittelijoita varautumaan tilanteeseen, jossa lainsäätäjät alkavat vaatia rakennuksilta lintuystävällisiä materiaaleja. Esimerkiksi Yhdysvalloissa New Yorkin ja San Franciscon kaupungit ovat jo ottaneet käyttöön kaupallisen rakennuttamisen määräyksiä, jotka kannustavat linnuille näkyvän lasin käyttöön.

Leo Pyrah, Pilkington UK:n tuotepäällikkö: ”Tämän lasin heijaste käyttää aallonpituutta, jossa linnut näkevän UV-valon kaikista tarkimmin.

Tämän ansiosta ne näkevät heijasteessa erittäin kirkkaan kuvion ja osaavat siten olla lentämättä ikkunaa kohti. Ulkopinnan kuvio miellyttää ihmissilmää, ja sisäpuolelta katsottuna sitä tuskin edes näkee, mikä varmistaa hyvän näkymän ja erinomaisen valon läpäisevyyden.

Pilkington AviSafe™ auttaa arkkitehtejä luomaan kohteita, joissa riskit paikalliselle eläimistölle on minimoitu ilman, että rakennuksessa käytettävän lasin määrässä on jouduttu tekemään kompromisseja.”

Pilkington AviSafe™ -lasi asennetaan lasituksen ulkopinnalle, ja se voidaan yhdistää myös muihin NSG-konsernin tuotteisiin lisähyötyjen saamiseksi. Laseihin voidaan valita esimerkiksi lämmöneristys, auringonsuoja- tai turvalasiominaisuudet ja äänieristys.

Lasia on jo kokeiltu menestyksekkäästi Mere Sands Woodissa, joka on luonnonsuojelualue Pilkingtonin tutkimus- ja kehityskeskuksen lähellä Lancashiressa Isossa-Britanniassa.

Lasit asennettiin alueen vierailijakeskukseen ja kahvilaan, ja tarkoituksena oli estää puiston 170 eri lintulajin lintuja törmäämästä ikkunoihin.

Lancashire Wildlife Trust -säätiön ylläpitämä luonnonsuojelupuisto on entinen hiekkalouhos, josta louhittiin lasinvalmistuksessa tarvittavia mineraaleja.

Alice Singleton, Lancashire Wildlife Trust -säätiön markkinointivirkailija: ”Halusimme, että vierailijakeskuksemme ja kahvilamme tarjoavat vierailijoille kauniin näköalan luonnonsuojelualueelle ja mahdollisuuden tarkkailla luonnon menoa mukavasti. Pilkington AviSafe™ -lasien avulla pystyimme toteuttamaan tämän toiveen vaarantamatta puiston lukuisia lintulajeja.”

Lisää tietoa löytyy alla olevasta linkistä:

Referenssihankkeet Pilkington Lahden Lasitehdas Oy

Piispantorni

Piispantorni

Piispanristi

Piispantorni on entinen panimorakennus Kaarinassa, joka on muutettu toimistot...

Trivium Retoriikka toimistorakennus, Turku

Trivium Retoriikka toimistorakennus, Turku

Uudisrakennus | Turku | 29 milj. €

Trivium Retoriikka on toimistorakennus Turun Kupittaan kaupunginosassa. Raken...

Logomon silta, Turku

Logomon silta, Turku

Turku

Logomon Silta on kevyen liikenteen silta, joka kulkee Turun päärautatieaseman...

Mall of Tripla ja Triplan pysäköintilaitos

Mall of Tripla ja Triplan pysäköintilaitos

Uudisrakennus | Helsinki | n. 600 milj. €

Helsingin Pasilan ytimeen rakentuva 1,2 miljardin euron arvoinen Tripla-kokon...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi