Itsepuhdistuva lasi – mitä siitä on syytä tietää?

Päivämäärä: 19.4.2023

Pilkington Activ™ on ensimmäinen kaupallisesti saatavilla oleva itsepuhdistuva lasi, jota on käytetty mitä moninaisimmissa yhteyksissä konservatorioiden katoista liiketilojen julkisivuihin. Float-lasin pitkään historiaan nähden itsepuhdistuva lasi on alalla verrattain uusi tuote, josta on monia virheellisiä käsityksiä. 

Ensinnäkin on syytä huomioida, että itsepuhdistuvia laseja on monenlaisia. Esimerkiksi Pilkington Activ™ -lasin toiminta perustuu kahteen vaiheeseen. Ensimmäisessä vaiheessa ”likaa syövä” fotokatalyysireaktio hajottaa lian (esimerkiksi mudan). Toisessa vaiheessa ”vettä houkutteleva” hydrofiilinen pinnoite levittää veden tasaisesti lasin pinnalle, jotta siitä muodostuu pisaroiden sijasta ohut ja nopeasti kuivuva kalvo. Prosessi huuhtoo lian pois ja estää valumajälkien ja laikkujen muodostumisen.

Oikeaoppinen asennus

Kaikissa asennuksissa on tärkeää käyttää asianmukaisten standardien mukaan testattua itsepuhdistuvaa lasia. Euroopassa on otettu käyttöön uusi standardi EN 1096-5, joka arvioi pinnoitettujen lasien itsepuhdistuvuusominaisuuksia. Standardin avulla lasityypit voidaan jaotella itsepuhdistuviin ja muihin laseihin.

Itsepuhdistuvan lasin asennustapa vaikuttaa ratkaisevasti sen suorituskykyyn. Itsepuhdistuvaa lasia sisältävän katon pienin suositeltu kallistuskulma on 10 astetta vaakatasosta. Jos kulma on loivempi, sadevesi ei välttämättä valu pois tehokkaasti ja huuhdo likaa mukanaan.

Silikoniöljyillä käsiteltyjä tiivisteitä ei voida käyttää esimerkiksi Pilkington Activ™:n tyyppisten lasien yhteydessä, sillä ne voivat estää pinnoitteen itsepuhdistuvuuden mahdollistavat hydrofiiliset ja fotokatalyyttiset ominaisuudet. Silikonin vaikutuksesta lasin pinnalle muodostuu vesipisaroita sateisella tai märällä säällä.

Siksi itsepuhdistuvan lasin kanssa tulee käyttää materiaalille soveltuvia tiivisteitä ja puhdistusaineita.

Kaikki hyöty pinnoitteesta

Kodinomistajien ja isännöitsijöiden on syytä myös huomioida muutamia muita tekijöitä saadakseen parhaan hyödyn irti kaksivaiheisesti toimivasta itsepuhdistuvasta lasista. 

Jos itsepuhdistuvaa lasia on esimerkiksi säilytetty varastossa pitkän aikaa ennen asennusta, sen ominaisuuksien aktivoitumisessa voi kestää jopa seitsemän päivää.

Tämä johtuu siitä, että lasi aktivoituu kemiallisesta reaktiosta päivänvalon UV-säteilyn, hapen ja pinnoitteen välillä. Aktivoitumisen jälkeen lasi toimii odotetulla tavalla, kunhan se altistuu päivänvalolle – myös hämärämmässä talvisäässä.

Lasin pesutarve riippuu lian ja sadealtistuksen määrästä. Kun sää on pitkään kuiva tai likaa on erityisen paljon, lasi voi olla tarpeen pestä käsin suihkuttamalla pinnalle kevyesti vettä sadetta muistuttavalla tavalla tai käyttämällä pehmeää liinaa ja lämmintä saippuavettä.

Itsepuhdistuvaa lasia ei tarvitse huuhdella juuri koskaan, mutta jos se on tarpeen, erityisen kova vesi tulisi pehmentää vedenpehmennysaineella tai lisäämällä muutama pisara pesuainetta.

Vaikeat tahrat

Jossain tapauksissa itsepuhdistuva lasi ei välttämättä toimi halutulla tavalla. Esimerkiksi rannikkoalueilla tuulen mukana kulkeutuvat merivesiroiskeet voivat muodostaa lasin pinnalle suolakiteitä. Koska suola on epäorgaaninen aine, Pilkington Activ™ ‑lasin fotokatalyysiominaisuus ei hajota sitä. Vaikka poikkeustilanteet on hyvä huomioida, itsepuhdistusteknologia pitää lasin tavallista lasia puhtaampana sateen tai kevyen suihkutuksen avulla. 

Ikkunapelleistä voi myös valua lasin pinnalle valkoisia tahroja aiheuttavaa lyijykarbonaattia sadeveden mukana. Itsepuhdistusominaisuudet eivät poista näitä epäpuhtauksia, mutta vaikutus on sama minkä tahansa lasityypin kohdalla.

Itsepuhdistuva pinnoite ei hajota tätä epäorgaanista likaa, jonka poisto voi olla hankalaa. Jos lyijyä sisältävistä ikkunapelleistä voi valua sadevettä lasin pinnalle, ne on suositeltavaa käsitellä patinointiöljyllä (tai vastaavalla aineella). Öljyä tulee levittää peltien molemmille puolille erityisesti, jos ne ulottuvat suoraan lasin päälle.

Asennuksen jälkihoito

Kun itsepuhdistuva lasi on asennettu paikalleen, jäljellä olevat rakennustyöt on tehtävä varovaisesti, jottei pinnoite tahriinnu tai vaurioidu. 

Ruostekertymät, laastit tai liima-aineet voivat vaikuttaa pinnoitteen toimivuuteen. Kun rakennustyöt on saatu päätökseen, mahdolliset rakennustyön aikana lasiin kertyneet pölyjäämät ja hankaavat aineet on siis huuhdeltava pois vedellä mahdollisimman pian. 

Tietämyksen lisääminen itsepuhdistuvan lasin toiminnasta ja asianmukaisesta käytöstä ja asennuksesta auttaa lisäämään sen suosiota. 

Lisätietoja itsepuhdistuvasta lasista saat osoitteesta www.pilkington.com/Activ 

Referenssihankkeet Pilkington Lahden Lasitehdas Oy

Piispantorni

Piispantorni

Piispanristi

Piispantorni on entinen panimorakennus Kaarinassa, joka on muutettu toimistot...

Trivium Retoriikka toimistorakennus, Turku

Trivium Retoriikka toimistorakennus, Turku

Uudisrakennus | Turku | 29 milj. €

Trivium Retoriikka on toimistorakennus Turun Kupittaan kaupunginosassa. Raken...

Logomon silta, Turku

Logomon silta, Turku

Turku

Logomon Silta on kevyen liikenteen silta, joka kulkee Turun päärautatieaseman...

Mall of Tripla ja Triplan pysäköintilaitos

Mall of Tripla ja Triplan pysäköintilaitos

Uudisrakennus | Helsinki | n. 600 milj. €

Helsingin Pasilan ytimeen rakentuva 1,2 miljardin euron arvoinen Tripla-kokon...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi