Ilmaverhojen elinkaarikustannuksissa eroja

Päivämäärä: 26.10.2018

Ilmaverhokojeita kilpailutettaessa ja kohteeseen valittaessa jää elinkaarikustannusten kartoitus helposti tekemättä. Erityisesti huoltokustannusten osalta ei loppukäyttäjän kuluja huomioida riittävästi.

Elinkaarikustannuksia laskettaessa on kiinnitettävä huomiota varsinkin kojeen suorituskykyä ylläpitäviin huoltokuluihin. Mikäli ilmaverhokojeen suorituskyky heikkenee likaisen suodattimen ja liian vähäisen huollon takia nousevat kojeen elinkaarikustannukset merkittävästi. Kojeen suorituskyvyn heikentyessä pysyvät omaenergiakustannukset ennallaan ja kiinteistön lämmitys-/viilennyskulut kasvavat ilmasulun ollessa heikko.

Ilmaverhokojeen huoltokustannuksiin vaikuttaa huoltotarpeen lisäksi huoltotoimenpiteiden vaativuus. Frico-ilmaverhokojesarjoissa PA3500 ja PA4200 on huollon suorittamista helpotettu ulkoisella lisäsuodattimella, jolloin ilmaverhokojeen avaamistarve pienenee.

Myös ilmaverhokojeen alkuinvestointi vaikuttaa elinkaarikustannuksiin pitkään kojeen hankinnan jälkeen. Siksi onkin tärkeää, että vertailtavat koneet ovat sekä ilmaverho- että ohjaustekniseltä suorituskyvyltään vastaavia (katso alla oleva esimerkkilaskelma).

Ilmaverhojen elinkaarikustannuksia vertailevassa esimerkkikohteessamme laskimme suuren kauppakeskuksen sisäänkäynnin ilmaverhokojeiden kustannukset 10 vuoden ajalla Fricon ja kahden kilpailevan ilmaverhokojevalmistajan laitteilla.

Vertailussa suuren kauppakeskuksen sisäänkäynnin ilmaverhokojeiden 10 vuoden elinkaarikustannus:

Mikäli tarvitset apua oikeanlaisen ilmaverhokojeen valinnassa, ota yhteyttä

Marko Mustonen, Tuoteryhmäpäällikkö
Puh. 0207 638 263, [email protected]
hedtec.fi

Referenssihankkeet Hedengren Oy Ab

Helsingin kaupunginteatterin peruskorjaus

Helsingin kaupunginteatterin peruskorjaus

Korjaus | Helsinki | 67,00 milj €

1960-luvun lopussa valmistunut Helsingin kaupunginteatteri on läpikäynyt 67 m...

Granlundin pääkonttorin pihavalaistus

Granlundin pääkonttorin pihavalaistus

Helsinki

Suunnittelutoimisto Granlundin Malmin pääkonttorin sisäpihalla on nyt pelkist...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän