Helsingin Kaupunginteatterin turvavalaistus

Päivämäärä: 11.3.2019

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan ja tarkoin suojellun Helsingin Kaupunginteatterin saneerauksessa osa turvavalotekniikasta integroitiin olemassa oleviin valaistusratkaisuihin. Tämän mahdollisti osoitteellinen Neptolux-järjestelmä, joka voidaan kaapeloida huomaamattomasti ja helposti ahtaisiinkin rakenteisiin.

– Päätalomme saneerattiin laajasti vuosina 2015-2017. Kaikki pinnat ja talotekniikka uudistettiin. Tehtäviä materiaali- ja tekniikkavalintoja ohjasivat sekä meitä koskevat 1-luokan turvallisuusvaatimukset että suojelukohteelle tyypilliset vaatimukset kiinteistön kulttuurihistoriallisten ominaispiirteiden säilyttämisestä, kertoo Helsingin Kaupunginteatterin tekninen isännöitsijä Seppo Lundgren.

Kaupunginmuseo seurasi tarkoin suojellun kohteen saneerausta. Arkkitehtonisuus säilytettiin integroimalla eri lämpiöiden sekä suuren ja pienen näyttämön turvavaloja tilojen olemassa oleviin valaistusratkaisuihin. Lisäksi teatterin erityisluonne asetti vaatimuksia turvavaloille.

– Olemme Suomen suurin ammattiteatteri, jossa työskentelee 250 ammattilaista. Erityisesti näyttämötekniikka on mielissään siitä, että nyt myös opastevalaisimia voi himmentää näytösten ajaksi. Lisäksi osa valaisinkannoista on sävytetty tummiksi.

Valtavasti valoja, huomaamaton kaapelointi

Saneeraus oli kokoluokaltaan juhlava: rakennuksen bruttopinta-ala on 28 000 m2, rakennuskuutioita on 150 000 ja kerroksia on rakennuksen eri osissa neljästä kahdeksaan. Kokonaiskustannusarvio oli 65 miljoonaa euroa. Viiden turvavalokeskuksen kautta ohjattavia opaste- ja turvavaloja asennettiin yhteensä 760.

– Kaupunginteatteriin asennettu laaja Neptolux-järjestelmä soveltuu erinomaisesti tämän kokoluokan ratkaisuihin. Siinä jokainen turvavalaisin on varustettu yksikköälyllä ja -akulla. Jos syntyy sähkökatkos, tai väyläkaapelointi vaurioituu, valaisimet syttyvät ja valaisevat oman akkunsa varassa. Tämä mahdollistaa järjestelmän kaapeloimisen klm(a)-kaapelilla raskaan palonkestävän kaapeloinnin sijaan, kuvaa Hedengren Securityn asiakaspäällikkö Tomi Pylkkänen.

 

Sähköurakoinnista vastanneen Esasähkö Oy:n Jani Lappeteläisen tämä helpotti merkittävästi asennustöitä suojellussa kohteessa.

– Suojeltujen kohteiden rakenteet ovat usein ahtaita, eikä niitä voi muuttaa. Yksikköakut vähentävät tarvittavan kaapelin määrää. Lisäksi klm-kaapeli on perinteiseen palokaapeliin nähden merkittävästi ohuempaa ja siten myös keveämpää.

”Suojeltujen kohteiden rakenteet ovat usein ahtaita, eikä niitä voi muuttaa. Yksikköakut vähentävät tarvittavan kaapelin määrää. Lisäksi klm-kaapeli on perinteiseen palokaapeliin nähden merkittävästi ohuempaa ja siten myös keveämpää.” Jani-Pekka Lappeteläinen, Sähköurakoitsija Esasähkö Oy

Helppoutta ja muunneltavuutta

Neptolux-turvavalojärjestelmä on ollut Helsingin Kaupunginteatterilla käytössä pian kaksi vuotta. Lundgrenin mukaan tämä on iso etu.

– Automatiikka hoitaa paljon asioita, joista aikaisemmin huolehdimme itse. Kuukausittaiset määräysten mukaiset testit ja raportit hoituvat automaattisesti. Jos jokin valaisin vaurioituu tai akkuvaraus on liian alhainen, keskus hälyttää ja tiedämme heti, missä vika on.

– Koska jokainen valaisin on oma yksikkönsä, tarvittaessa voidaan vaihtaa vain yksi valonlähde kajoamatta koko järjestelmään. Valaisimista johtuvia ongelmia ei asennuksen jälkeisellä kahden vuoden takuuajalla ole juuri ollut. Ja jos sellaisia joskus tuleekin, luotamme siihen, että Hedengreniltä saa aina heti apua, Lappeteläinen jatkaa.

Helsingin Kaupunginteatterilla saadaan nyt hengähtää isommista muutostöistä.

– Isoja muutoksia meillä ei ole nyt tulollaan. Mutta koska tulevaisuudesta ei koskaan voi olla varma, on helpottavaa tietää, että turvavalojärjestelmää on mahdollista laajentaa joustavasti purkamatta kaikkia seiniä, päättää Lundgren.

”Automatiikka hoitaa paljon asioita, joista aikaisemmin huolehdimme itse. Keskus hälyttää, jos jokin valaisin vaurioituu tai jos valaisimen akkuvaraus on liian alhainen ja samalla kertoo, missä mahdollinen vika on.” Seppo Lundgren, Tekninen isännöitsijä, Helsingin Kaupunginteatteri

Kiinnostuitko? Kysy lisää!

Kerromme mielellään lisää Neptolux-turvavaloratkaisuista.

0207 638 635

[email protected]

Referenssihankkeet Hedengren Oy Ab

Helsingin kaupunginteatterin peruskorjaus

Helsingin kaupunginteatterin peruskorjaus

Korjaus | Helsinki | 67,00 milj €

1960-luvun lopussa valmistunut Helsingin kaupunginteatteri on läpikäynyt 67 m...

Granlundin pääkonttorin pihavalaistus

Granlundin pääkonttorin pihavalaistus

Helsinki

Suunnittelutoimisto Granlundin Malmin pääkonttorin sisäpihalla on nyt pelkist...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän