Kotimainen innovaatio helpottaa tiivistämistä ja pölynhallintaa – "Saneerauskohteissa tiloja puretaan usein liikaa"

Päivämäärä: 17.1.2024

ElaProof Indoor on kotimainen isosyanaattivapaa tuote sisäilmatiivistykseen ja radonsuojaukseen.

Build Care Oy:n kehittämä ElaProof Indoor -pinnoite parantaa sisäilma- ja radontiivistysten turvallisuutta ja vähentää rakenteiden purkamistarvetta saneerauskohteissa.

Sisäilmakorjauksissa pölynhallinta on yleensä sitä helpompaa, mitä vähemmän rakenteita joudutaan purkamaan. Pääsääntöisesti isot sisäilmaremontit keskittyvät julkisiin rakennuksiin, kuten terveyskeskuksiin ja sairaaloihin sekä kouluihin ja päiväkoteihin. Valtuutettujen ElaProof Sisäilmatiivistäjien toteuttamiin ElaProof Indoor-kohteisiin voit tutustua sivuillamme.

Remonteissa pyritään tukkimaan niin sanottu ilmavuoto, joka paikallistetaan yleensä lattian ja seinän liitoskohtiin tai ikkunakarmien ja seinän välisiin liitoksiin. Korjaaminen edellyttää, että rakenteita täytyy purkaa jonkin verran, jotta vuotokohta voidaan tiivistää luotettavasti.

Build Care Oy on kehittänyt sisäilma- ja radontiivistyksiin tarkoitetun menetelmän, jolla pyritään osaltaan minimoimaan purkutarvetta saneerauskohteissa.

– Saneerauskohteissa tiloja puretaan usein liikaa. Saatetaan ajatella, että kun puretaan enemmän, säästetään aikaa ja saadaan nopeammin tartuntapinta eristeeseen, Build Care Oy:n toimitusjohtaja Jarno Kontio sanoo.

Ulkoseinien kohdalla tiivistys pyritään toteuttamaan rakenteessa olevaan höyrynsulkumuoviin. Haasteena on käytettävän tiivisteaineen huono tarttuminen. Perinteiset höyrynsulut ovat yleensä polyeteenimuovia, jonka pintaan on vaikea saada tarttumaan mitään.

– Kohteissa joudutaan usein purkamaan seinälevyä, jotta höyrynsulku saadaan näkyviin. Monikaan tuote ei tartu höyrynsulkumuoviin kovinkaan hyvin. Yleensä tiivistämiseen käytetään butyylinauhoja, jotka kiinnitetään muoviin ja lattiaan. Raaka-aineena butyyli on kuitenkin myrkyllinen aine, jollaista en ainakaan itse valitsisi omaan toimistooni tai asuntooni, koska ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja on nykyisin olemassa, Kontio kertoo ja viittaa aineen haitallisuuteen.

Tiivistämisessä voidaan käyttää apuna ElaProof Tukikangasta, joka painetaan märkään ElaProof Indoor -massaan. Lopuksi tukikankaan päälle levitetään toinen kerros ElaProof Indooria.

Testit todistavat tarttuvuuden

ElaProof Indoorin kehitystyössä Build Care Oy on keskittynyt paitsi sisäilman kannalta terveellisempään vaihtoehtoon myös parempaan tarttuvuuteen.

– Tiivistämisessä voidaan käyttää apuna kangaspintaista höyrynsulkuteippiä, joka tarttuu höyrynsulkumuoviin. ElaProof Indoor levitetään sen päälle ja tukikangas vielä tiivisteeksi lattian ja seinän rajakohtaan, Kontio kertoo.

Hän luonnehtii tarttumisongelmaa yhdeksi merkittävimmistä haasteista sisätilojen eristämisessä. Ongelma saattaa johtaa liialliseen rakenteiden purkamiseen, jos höyrynsulkumuovi joudutaan osittain korvaamaan tartunnan mahdollistavalla materiaalilla.

Build Care on tehnyt huolellisia testejä, joissa on todettu ElaProof Indoorin ja kangaspintaisen höyrynsulkuteipin hyvä tarttuvuuskyky höyrynsulkumuoviin.

– Olemme testanneet erilaisia materiaaleja ja tiivisteen tarttuvuutta niihin. Testien aikana on ollut tärkeä varmistaa, että tartuntapinta myös säilyy.

Kontion mukaan tärkeässä roolissa ovat olleet myös työturvallisuus ja ympäristöystävällisyys. ElaProof Indoor on M1-luokiteltu vesiohenteinen 1-komponenttinen tuote, minkä ansiosta henkilöstö ei altistu haitallisille ainesosille.

Sisäilmastoluokitus määrittelee rakennustöiden puhtausluokat P1- ja P2-luokkiin. P1-luokassa asetetaan tarkempia rajoja sille, kuinka paljon pölyä voi syntyä purkutöiden yhteydessä. Tarkempi pölynhallinta asettaa usein rajoituksia purkutöiden laajuudelle.

– Parhaimmillaan ElaProof Indoor on julkisissa kohteissa, joissa on usein paljon tiivistettäviä rakenteita. Tuote on saatavilla käsimassana ja korkeapaineruiskutettavana versiona. Se sopii hyvin myös radonsuojaukseen, koska radonkohteissa tiivistys pitää tehdä höyrynsulun pinnasta. Jos tiivistys tehdään esimerkiksi kipsilevyn pintaan, radon voi päästä sisäilmaan levyn takaa. Sitten ollaan taas siinä tilanteessa, että puretaan enemmän, jotta saadaan höyrynsulku näkyviin. Tutustu ElaProof Indoor referensseihin sivuillamme.

Isosyanaattivapaa ElaProof Indoor on M1-luokiteltu vesiohenteinen 1-komponenttinen tuote, minkä ansiosta henkilöstö ei altistu haitallisille ainesosille.

Tämä artikkeli on aiemmin julkaistu RakentajaPro-sivustolla.


Build Care Oy on suojaaviin pinnoitteisiin erikoistunut suomalainen yritys. Yhtiön toiminnan kivijalka on patentoitu hengittävä ElaProof-pinnoiteteknologia, joka perustuu uraauurtavaan polymeerikemian innovaatioon.

REACH-hyväksytyistä raaka-aineista kehitetyt vesipohjaiset tuotteet muodostavat kuivuessaan elastisen pinnoitteen, joka suojaa kaiken tyyppisiä materiaaleja. Ympäristöystävälliset, turvalliset ja helppokäyttöiset ElaProof-tuotteet pidentävät rakennusten ja rakennelmien käyttöikää vuosikymmenillä.

Referenssihankkeet Build Care Oy

Puutarhurinkuja 7, Sipoo

Puutarhurinkuja 7, Sipoo

Sipoo

Asunto Oy Sipoon Pisaborg Bostads Ab, Puutarhurinkuja 7, kohde sijaitsee Sipo...

As. Oy Speranski, Merikatu 27-29

As. Oy Speranski, Merikatu 27-29

Helsinki

Tämä upea arvokohde As. Oy Speranski, Merikatu 27-29 on Helsingin Eirassa on ...

Lahden Kansanopiston peltikaton pinnoitus

Lahden Kansanopiston peltikaton pinnoitus

Lahti

Pinnoittamalla ElaProofilla yrittäjä Tom Vasara säästää kymmeniä tuhansia euroja

Kattojen kunnostus

Kattojen kunnostus

Kattojen kunnostuksella saa lisää käyttöaikaa nykyiselle vesikatolle.

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi

Sulje