Katon pinnoittaminen on elinkaariedullinen ilmastoteko!

Päivämäärä: 31.5.2022

Vuotava katto saattaa pelästyttää. Usein ensimmäisenä tulee mieleen katteen uusiminen, mutta muitakin vaihtoehtoja on. Uuden katon sijasta vuotava kate voidaan pinnoittaa, jolloin sille annetaan parhaassa tapauksessa yli 15 vuotta lisää elinikää.

Vanhan katon pinnoittaminen on huomattavasti edullisempaa kuin koko katon uusiminen. Pinnoittamisen kustannukset voivat jäädä kymmeneen prosenttiin uuden katon hinnasta.

 – ElaProofin kaltaisella paksukalvopinnoitteella katon käyttöikää pystytään jatkamaan 10–15 vuotta eteenpäin. Silloin puhutaan täysin eri tason kustannuksesta katon uusimiseen verrattuna, Build Care Oy:n toimitusjohtaja Jarno Kontio kertoo.

Paksukalvopinnoitteella tarkoitetaan pinnoitteita, joiden minimikuivakalvonpaksuus ylittää 0,5 millimetriä. Pinnoittamisen kustannukset voivat jäädä kymmeneen prosenttiin uuden katon hinnasta.

ElaProof on yksikomponenttinen tuote, joka on käyttövalmis suoraan pakkauksesta ilman muita aineita. Merkittävä osa markkinoilla myytävistä pinnoitteista on polyuretaanipohjaisia niin sanottuja kaksikomponenttisia aineita, joiden väärä sekoitussuhde voi aiheuttaa ongelmia pinnoituksen laatuun ja kestävyyteen.

– Kaksikomponenttisissa aineissa työntekijän suojaustarve on selvästi suurempi. Yksikomponenttisen aineen kohdalla suojaimia ei tarvita, Kontio huomauttaa.

Huopakatteen hävitys on ongelmallista

ElaProof-pinnoite on alun perin suunniteltu kattojen pinnoituksiin. Sen kohteita ovat esimerkiksi arvo- ja teollisuuskiinteistöt sekä kerrostaloyhtiöt ja pientalot.

 – Arvokiinteistöt sijaitsevat usein kaupunkien keskustoissa. Ne ovat iäkkäitä ja katot on tehty aikanaan paikan päällä peltisepän käsityönä. Tällaisissa kohteissa katon uusimisen kustannusarvio voi olla hyvinkin miljoona euroa. Pinnoituksen hinta voi jäädä sen sijaan 100 000 euroon, Kontio selvittää.

As. Oy Speranski, Merikatu 27-29, Helsingissä pinnoitettiin ElaProofilla heinäkuussa 2020. Rakennus on valmistunut vuonna 1915, arkkitehtinä toimi John Wikander. Lisätietoja kohteesta: finna

Pientaloissa koko katteen vaihtamisessa voi olla myös riski. Katto on suojattava huolellisesti sateelta, jotta eristemateriaalit eivät kastu. Pinnoitusvaihtoehdossa tätä riskiä ei ole, koska kattoa ei avata.

Kontio puhuu mielellään pinnoituksen puolesta myös ekologisesta näkökulmasta. Katon purkaminen ja korvaaminen uudella tuottaa tavallisesti merkittävän määrän jätettä, joka ei ole välttämättä kierrätettävissä. Näin on esimerkiksi huopakatteiden kohdalla.

– Huopakatteiden ongelmana on niiden hävitys. Suurimmalta osalta keinona on polttaminen, joka ei ole ekologista ja kiertotalouden periaatteiden mukaista.

Paksukalvopinnoite sopii lähes kaikille katoille. Pinnoite kuivuu sateen kestäväksi 2–3 tunnissa, kun ulkolämpötila on noin 20 astetta.

Sateen kestävä parissa tunnissa

Katon uusiminen voi tulla kyseeseen myös ulkonäöllisistä syistä. Myös tällöin pinnoittaminen voi ratkaista ongelman.

– ElaProofissa on kuusi eri värisävyä, jotka vastaavat suomalaisissa katoissa yleisimmin käytettyjä sävyjä. Jos värisävyt eivät täytä asiakkaan toiveita, pinnoitteen päälle voidaan maalata vesiohenteisella kattomaalilla.

 

ElaProof-pinnoitteet ovat päälle maalattavissa useimmilla vesipohjaisilla, hengittävillä ja elastisilla maaleilla.

Pelkkä peltikaton maalaus ei ehkäise tulevia mahdollisia vuotoja. Siinä missä maalipinnoite on paksuudeltaan vain 0,04–0,08 millimetriä, pinnoitteen käytöllä katon pintaan jää noin millimetrin suojaava kerros.

 

ElaProof-pinnoitus pidentää katon käyttöikää. Pinnoitus on helppo toteuttaa ja sen ansiosta katolle saadaan vesitiivis suojapinta, joka on kosteanakin pitävä ja kestää hyvin Suomen vaativat sääolosuhteet!

Pinnoitustyö aloitetaan aina pohjatöillä, näin varmistetaan ElaProofin tartunta pinnoitettavaan kattomateriaaliin. Operaatio alkaa katon korkeapainepesulla, jolla eloperäinen aines, kuten levä, sammal ja peltikaton kohdalla mahdolliset irtopellin tai maalin palaset, irrotetaan katteen pinnasta. Kohteesta ja pinnoitettavasta materiaalista riippuen voidaan puhdistuksessa käyttää myös kuivajääpuhdistusta tai mekaanista harjausta.

Pesun jälkeen pinnoite ruiskutetaan katteen päälle korkeapaineruiskulla. Ammattilainen ruiskuttaa päivässä 300–400 neliötä. Pinnoite kuivuu sateen kestäväksi 2–3 tunnissa, kun ulkolämpötila on noin 20 astetta. Pinnoite säilyttää elastisuuden koko elinkaarensa ajan, jolloin pinnoitus pysyy tiiviinä.

Katso videolta miten onnistut ElaProof-pinnoituksessa.

Kontion mukaan paksukalvopinnoite sopii lähes kaikille katoille. Poikkeuksena on betonitiilikate, johon paksukalvopinnoite ei ole paras mahdollinen vaihtoehto.

– Yksittäisiä tiiliä menee itsestäänkin rikki vuosien saatossa. Niihin voi tulla esimerkiksi halkeamia. Tällaisen yksittäisen tiilen vaihtaminen tiilirivistöön on joka tapauksessa haastava toimenpide. Jos päällä on paksukalvopinnoite, kalvo on leikattava auki ja tiilen vaihdon jälkeen paikattava uudestaan. Parempana vaihtoehtona pidän maalausta tai kyllästeen käyttöä.

Tutustu ElaProof-referensseihin!

Tutustu referenssivideoihin YouTube-kanavalla. Sieltä löydät mm. yläosan karusellissä esitellyt referenssit. Laajemman kattauksen ElaProof-referenssejä löydät sivuiltamme.


Build Care Oy on suojaaviin pinnoitteisiin erikoistunut suomalainen yritys. Yhtiön toiminnan kivijalka on patentoitu hengittävä ElaProof-pinnoiteteknologia, joka perustuu uraauurtavaan polymeerikemian innovaatioon.

REACH-hyväksytyistä raaka-aineista kehitetyt vesipohjaiset tuotteet muodostavat kuivuessaan elastisen pinnoitteen, joka suojaa kaiken tyyppisiä materiaaleja. Ympäristöystävälliset, turvalliset ja helppokäyttöiset ElaProof-tuotteet pidentävät rakennusten ja rakennelmien käyttöikää vuosikymmenillä.

Tämä artikkeli on aiemmin julkaistu RakentajaPro-sivustolla.

Lisää tuotteesta Elaproof H – suojaava elastinen pinnoite ulkokäyttöön

Elaproof H – suojaava elastinen pinnoite ulkokäyttöön

ElaProof H on käyttövalmis käsityökaluilla levitettävä elastomeeri (kumimainen massa) pienemmille pinnoille ja kotikäyttöön. Sillä saat pitkäikäisen ja vesitiiviin suojakerroksen useimmille rakennusmateriaaleille.

ElaProof H – Käsityökaluilla levitettävä elastomeeri
Parvekkeiden kunnostus
Käyttökohteet

Käyttökohteet

ElaProof soveltuu erittäin monenlaisiin käyttökohteisiin. Kestävyytensä ansio...

Lue lisää

Kauppa
Ammattilaisille

Ammattilaisille

Tuotetiedot ja dokumentit.

Lue lisää

Yhteydenotto
ElaProofin käyttöturvallisuustiedote
ElaProof – Tekniset  tiedot

Referenssihankkeet Build Care Oy

Puutarhurinkuja 7, Sipoo

Puutarhurinkuja 7, Sipoo

Sipoo

Asunto Oy Sipoon Pisaborg Bostads Ab, Puutarhurinkuja 7, kohde sijaitsee Sipo...

As. Oy Speranski, Merikatu 27-29

As. Oy Speranski, Merikatu 27-29

Helsinki

Tämä upea arvokohde As. Oy Speranski, Merikatu 27-29 on Helsingin Eirassa on ...

Lahden Kansanopiston peltikaton pinnoitus

Lahden Kansanopiston peltikaton pinnoitus

Lahti

Pinnoittamalla ElaProofilla yrittäjä Tom Vasara säästää kymmeniä tuhansia euroja

Kattojen kunnostus

Kattojen kunnostus

Kattojen kunnostuksella saa lisää käyttöaikaa nykyiselle vesikatolle.

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi

Sulje