Riski piilee katolla, kuinka kattoturvallisuus varmistetaan?

Päivämäärä: 20.11.2023

Nuohoojien työtapaturmista yli puolet johtuu puutteellisista kulku- ja työtasoista, heikkokuntoisista tai määräysten vastaisesti kiinnitetyistä tai kiinnittämättä jääneistä tikkaista, kattosilloista tai muista kattoturvalaitteista*.

On kiinteistön omistajan vastuulla huolehtia riittävistä kattoturvavarusteista ja niiden kunnossapitämisestä, ja luoda näin turvalliset työolosuhteet katolla työskenteleville sekä sen ympärillä liikkuville.

Kuinka kattoturvallisuudesta huolehditaan?

Vaikka kattoturvallisuus on kiinteistön omistajan vastuulla, uudisrakennuksissa kattoturvaratkaisujen suunnittelu kuuluu arkkitehdin tai rakennesuunnittelijan tehtäviin. Kattoturvaa säädellään monissa eri laeissa, kuten maankäyttö- ja rakennuslaki, järjestyslaki ja pelastuslaki.

Tapaturmia ja turvallisuusriskejä voi ennaltaehkäistä tehokkaasti kiinnittämällä huomiota etenkin seuraaviin kattoturvavarusteita ja niiden kuntoa koskeviin määräyksiin:

  • Kaikille katolla sijaitseville rakennuksen osille on oltava turvallinen kulkutie.
  • Katon turvatuotteiden tulee asennettuna kestää niille tarkoitettu kuorma ja niiden tulee kestää ilmaston aiheuttamia rasituksia.
  • Kattoturvatuotteet on tarkastettava ja huollettava säännöllisesti.

Vinkit turvallisuusriskien minimointiin

Rakennukset ja niiden katot ovat kaikki erilaisia. Siksi myös putoamissuojauksen suunnittelussa tulee huomioida monia asioita, kuten katon rakenne, korkeus ja kaltevuus sekä katolla sijaitsevat laitteet.

Turvallisuusasioissa pätee viisaus varmassa vara parempi. Siksi myös katon putoamissuojaus kannattaa suunnitella huolellisesti ja mielellään vähimmäisvaatimukset ylittäen. Kun turvalaitteet on mitoitettu ja asennettu oikein, katolla suoritettavat huolto- ja korjaustyöt helpottuvat ja nopeutuvat. Oikean mitoituksen lisäksi on otettava huomioon, että turvalaitteiden on kestettävä huolto- ja korjaustöissä tarvittava kuorma sääolosuhteista ja niiden vaikutuksista huolimatta. Tärkeää on suunnitella myös turvallinen kulkutie katolle.

Apua putoamissuojauksen suunnitteluun

Putoamissuojaukseen erikoistunut laitevalmistaja on arvokas apu, olipa kyseessä uudiskohteen kattoturvallisuuden suunnittelu ja toteutus tai olemassa olevan kiinteistön putoamissuojauksen uudistamiseen.

Peltitarvikkeen valikoimasta löydät kestävät pohjoisen olosuhteisiin suunnitellut turvatuotteet. Jämeristä PITOTM -kattopollareista ja turvavaijerista koostuva järjestelmän avulla voidaan muodostaa koko katon kattava putoamissuojaus, jota voi käyttää neljä samanaikaista käyttäjää. Turvavaijerijärjestelmän lisäksi PITOTM -kattopollarit sopivat käytettäväksi yksittäisinä kiinnityspisteinä tai riipputelineiden kannattimina. Tukeva PITOTM -kulkusilta tuo myös turvaa ja helpottaa katolla liikkumista.

Peltitarvikkeen asiantunteva tuotetuki auttaa löytämään kohteeseen parhaiten sopivan putoamissuojausratkaisun tarkoitukseen suunnitelluilla tuotteilla. Ota yhteyttä!

[email protected]
+358 20 741 2770
Lisätietoa tuotteista: www.peltitarvike.fi
 

*Lähde: Nuohousalan Keskusliiton kattoturvaselvitys 2011, http://www.pspelastuslaitos.fi

Lisää tuotteesta PITO™ kattopollarit ja kiinnityspisteet

PITO™ kattopollarit ja kiinnityspisteet

Eri kattorakenteisiin soveltuviin PITO™ kattopollareihin ja kiinnityspisteisiin voidaan helposti ja turvallisesti kiinnittää turvaköydet, riipputelineet sekä muut apuvälineet, joita tarvitaan rakennusten huolto-, korjaus- ja pelastustöissä. Peltitarvikkeen kattopollarit ja kiinnityspisteet sopivat henkilökohtaiseen putoamissuojaukseen yksittäisiksi kiinnityspisteiksi tai osaksi turvavaijerijärjestelmää.

 

Tutustu myös PITO Greenline -turvavaijerijärjestelmään!

PITO™ kattopollari
PITO™ Laitejalusta
PITO™ valupollari
PITO™ puukattopollari
PITO™ peltikattopollari
PITO™ Variant K kattopollari
PITO™ Stonekit vastapainopollari
PITO™ Variant Uni kattopollari
PITO™ Loop kiinnityspiste seinään
Materiaalit
Mittatilaustuotteet
RT-kortti

Referenssihankkeet Peltitarvike Oy

Ahveniston sairaala Assi, Hämeenlinna

Ahveniston sairaala "Assi", Hämeenlinna

Uudisrakennus | Hämeenlinna | n. 356 milj. €

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa sairaalat, paikkakunnalla Hämeenlin...

Kauppakeskus Kivis Vantaalle

Kauppakeskus Kivis Vantaalle

Uudisrakennus | Vantaa | Ei tiedossa

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa liike/palvelukeskukset, paikkakunna...

Olkiluodon ydinvoimala

Olkiluodon ydinvoimala

Eurajoki

Olkiluodon ydinvoimalaitos sijaitsee Olkiluodon saarella Eurajoella Länsi-S...

Eduskunnan päärakennus

Eduskunnan päärakennus

Korjaus | Helsinki | 125,00 milj €

Eduskuntatalo Helsingin Arkadianmäellä vihittiin käyttöön maaliskuussa 1931, ...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän