Pyörre on kiertotalouden mallitalo

Päivämäärä: 20.10.2020

Teräksisten rakennustuotteiden valmistaja Aulis Lundell Oy toteuttaa Lohjan asuntomessuille teräsrunkoisen Pyörre-talon. Projektissa osoitetaan myös, miten kiertotaloutta ja vähähiilisyyttä voidaan lisätä rakentamisessa laadukkaasti.

Kiertotalouden mallitalo Pyörteen keskeisiä ominaisuuksia ovat teräsrankaelementeistä tehty runko, kierrätettyjen ja kierrätettävien rakennusmateriaalien suuri määrä sekä innovatiiviset energiaratkaisut. Pyörre-talo on jo harjakorkeudessa rakennuspaikallaan Lohjanjärven rannalla. Suunnittelusta vastaava arkkitehti Matti Kuittinen kertoo, että kiertotalousajattelulla talon toteuttamisessa on tärkeä yhteiskunnallinen merkitys.

– Kierrätettyjen materiaalien käyttöä rakentamisessa tulisi lisätä sekä resurssien riittävyyden että ilmaston vuoksi. Tähän olen Pyörteessä pyrkinyt. Metalleissa ja eristeissä on ollut kohtuullisen helppoa löytää korkea kierrätysasteen tuotteita, Matti Kuittinen kertoo.

Rakennustuoteteollisuudelle Pyörre-talo tarjoaa kiinnostavaa seurattavaa eli missä on suoraan potentiaalia tuotekehitykselle. Markkinoilla halutaan enemmän kiertotalouskelpoisia tuotteita ja lainsäädäntökin kehittyy siihen suuntaan.

– Hankkeen lopuksi teemme avoimen listauksen siitä, miten pitkälle kiertotalouteen nykyisillä rakennustuotteilla pääsimme, Kuittinen toteaa.

Pitkälle jalostettujen terästuotteiden suosio rakennusmateriaalina kasvaa

Aulis Lundell Oy:lle teräsrakenteiden moduulitalon kehittäminen on osa yhtiön strategiaa tuottaa korkean lisäarvon rakennustuotteita. Yhtiö valmistaa muun muassa teräsrunkoisia väliseinä- ja liukuovielementtejä, alakattoja ja lattioita sekä teräsrankoja ja niihin perustuvia julkisivujärjestelmiä. Pitkälle jalostetut tuotteet lisäävät tarkkuutta ja tehokkuutta rakentamisessa.

– Innovaatioprosessimme on tuottanut myös monia ratkaisuja moduulirakentamiseen. Moduulitalot ovat nopeita koota, sopivat laadukkaiksi asunnoiksi, sillä talotekniikka saadaan rakenteiden sisään jo tehtaalla. Samat ratkaisut sopivat myös hotelli tai väliaikaisasuntojen rakentamisen moduuleiksi, kun rakentamiseen halutaan parasta elinkaarilaatua, kertoo toimitusjohtaja Leena Lundell.

Teräs on rakennusmateriaalina sataprosenttisesti kierrätettävä ja hiilijalanjäljeltään pieni. Se ei kärsi kosteudesta ja – toisin kuin monet luulevat – sillä saa paremmin katkaistua kylmäsillan kuin puulla tai betonilla.

– Kun osat valmistetaan kontrolloidussa ympäristössä ja kokoonpano tapahtuu hallitusti saadaan elinkaarilaadukas ja aidosti muunneltava sekä siirrettävä kokonaisuus, Lundell jatkaa.

Aulis Lundell Oy

Pyörre-talon toteuttaja on Aulis Lundell Oy. Olemme toimittaneet tuotteita rakennusteollisuudelle 40 vuoden ajan ja tuotteemme ovat kaiken sydän. Teräsprofiilien tekniset ja rakenteelliset suunnitteluominaisuudet sekä meidän ylivertainen osaamisemme kylmämuovatuissa teräsprofiileissa, ovat johtaneet laajaan valikoimaan innovatiivisia tuotteita.

Kotimaisella tuotannolla varmistamme tuotteiden toimituksen nopeasti ja luotettavasti. Terästuotteisiin perustuvia ratkaisujamme ovat mm. väliseinät, seinän sisään integroidut liukuvat Liune-ovet, alakatot, Koolari ® -julkisivut ja lattiarakenteet.

Aulis Lundell Oy työllistää noin 40 rakennustuoteteollisuuden ammattilaista ja sen liikevaihto oli vuonna 2020 noin 6,7 miljoonaa euroa. Yhtiön tehdas sijaitsee Lohjalla.

Lisätietoja:

Leena Lundell, toimitusjohtaja, Aulis Lundell Oy, 044 522 3054, [email protected]

Jukka Suutari, liiketoimintajohtaja, Aulis Lundell Oy, 040 530 3212, [email protected]

Referenssihankkeet Aulis Lundell Oy

Tampereen seudun jäteveden keskuspuhdistamo
Tehtaankatu, kerrostalo
MySense by Flamingo Spa
Asunto Oy Helsingin Yrjönkatu 2

Asunto Oy Helsingin Yrjönkatu 2

Helsinki

Vuonna 1889 rakennettu, Selim A. Lindqvistin ja Elia Heikelin suunnittelema r...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi

Sulje