Ilo irti myös sadesäästä - tällä ratkaisulla keräät ilmasta vettä

Päivämäärä: 5.4.2023

Juomaveden käyttäminen puutarhan kasteluun tai veneen pesuun on kieltämättä tuhlausta, jonka vähentämiseksi ja lopettamiseksi on onneksi ratkaisu: sadevesien kierrätys talteenoton mahdollistavalla laitteistolla.

Ennen FANN Ympäristötekniikan kehittämän ratkaisun esittelyä on kuitenkin hyvä miettiä pihoillemme taivaalta satavan ilmaisen veden merkitystä ympäristölle ja toisaalta sadeveden kierrättämisen merkitystä vesijohtoveden säästämisessä.

– Liputan ehdottomasti sadeveden varastoinnin puolesta, sanoo palvelukeskus Valonian vesiasiantuntija Jarkko Leka. Osana Varsinais-Suomen liittoa toimiva Valonia on asiantuntijaorganisaatio, jonka ydinosaamista ovat ympäristö- ja energia-asiat sekä kestävä kehitys.

Vesiensuojelussa kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa, ja siksi Leka korostaakin rakentavaa yhteistyötä.

– Vesiasiat koskevat meitä kaikkia: yksityisiä kansalaisia, viranomaisia, yrityksiä ja erilaisia toimijoita. Vain yhteen hiileen puhaltamalla saamme aikaan pitkäaikaisia vaikutuksia.

Vesiensuojelun merkitys on sisäistetty perinteisesti ehkä parhaiten pohjavesialueilla

– Moni ymmärtää, että pohjavesiä ei ole vara pilata. Kun koti on oman kaivon veden varassa, on toki silloinkin helppo ymmärtää puhtaan veden merkitys. Samoin oman kotivesistön tai mökkirannan arvo tunnetaan. Kun laittaa omat nurkkansa kuntoon, siitä hyötyy koko kansakunta, hän luonnehtii asioiden yhteyttä.

– Nykypäivänä on hyvä huomioida ilmastonmuutoksen aiheuttamat sään ääri-ilmiöt, kuten kuivat kaudet, jolloin on välttämätöntä rajoittaa veden käyttöä ja erityisesti vesijohtoveden käyttöä vaikkapa nurmikon kasteluun tai auton pesuun.

Kun kaupungeissa sataa koville pinnoille ja päällystetyille alueille vettä, nämä hulevedet huuhtovat mukaansa kaikenlaisia epäpuhtauksia, joita pahimmillaan johdetaan puhdistamattomina putkia pitkin suoraan vesistöön. Taivaalta tulevan veden kerääminen ja hyötykäyttö jo asuinkiinteistön tontilla edistää vesiensuojelua.

– Vesiensuojelun kannalta olisi muutenkin hyvä, että tontilla olisi mahdollisimman vähän vettä imemätöntä katettua pintaa ja toisaalta mahdollisimman paljon vettä imevää alaa. Se edistää paikallisesti luonnon monimuotoisuutta, Jarkko Leka summaa.

3 000 litraa sadevettä hyötykäyttöön FANN sadevesijärjestelmällä

FANN Ympäristötekniikka Oy:n sadevesiratkaisu on kehitetty sadevesien kierrätykseen.

– Saamme järjestelmällämme kerättyä 3 000 litraa sadevettä hyötykäyttöön. 10mm:n sade 100m2 kattopinnalle tuottaa noin 1000l vettä säiliöön. Kierrätettyä sadevettä voi hyödyntää kätevästi esimerkiksi puutarhan kasteluvetenä tai tarvittaessa vaikka pesuvetenä, kertoo FANN Ympäristötekniikan Ari Mielonen.

– Tämän tyyppisille ratkaisuille on koko ajan yhä enemmän kysyntää. Olemme Suomessa vielä hyvässä tilanteessa puhtaan veden kanssa, mutta ei ole silti järkevää käyttää juomavettä puutarhan kasteluun tai puutarhakalusteiden pesuun.

FANN sadevesi 3000 -järjestelmä on valmis kokonaisuus, joka toimii plug-in-periaatteella.

– Ei muuta kuin kiinnittämään puutarhaletku ja sadevedet hyötykäyttöön, kommentoi Mielonen innostuneesti.

Lue lisää alla olevasta linkistä.

Referenssihankkeet Rosla Finland Oy

Roslagen WC Mäntsälän Hunttijärvellä sijaitsevalla kesämökillä

Roslagen WC Mäntsälän Hunttijärvellä sijaitsevalla kesämökillä

Mäntsälä

Asiakaskertomus, Roslagen WC "Rakensin kesämökin Mäntsälään Hunttijärven ...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi

Sulje