Formica IKI täyttää 70 vuotta

Päivämäärä: 26.4.2022

Formican IKI-levy täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Formica IKI lanseeraa uuden malliston myötä K10 IKI White -värin.

Formica IKIn valikoimaan palaava K10-klassikkokuosi on nyt K10 IKI White. Se  löytyy Euroopassa tänä vuonna lanseerattavan Formican Colours-malliston vaaleiden värien joukosta.

Lisäksi Formica IKIn perinteinen Matte58-pintamuoto on saanut rinnalleen SATIN NDF -pinnan koko yksiväristen tuotteiden mallistoon. Satiinipinta tuntuu ja näyttää pehmeältä heijastaen valoa lähes olemattomasti.

Formica IKIn valikoimaan kuuluu lukematon määrä värejä ja kuoseja. Korkeapainelaminaatti tarjoaa siten erinomaiset mahdollisuudet toteuttaa suunnitelmia eri väreissä ja tunnelmissa.

IKI-levy pitää pintansa, maksaa vain hintansa

IKI-levyn tuotanto aloitettiin vuonna 1952 Mänttä-Vilppulan Kolhon kylässä G.A. Serlachiuksen tehtaalla, jossa puristettiin ensimmäiset korkeapainelaminaatit. Uutuustuotteen nimeämiseksi järjestettiin 50-luvulla nimikilpailu, jonka voittanut IKI kuvaa hyvin sen ominaisuuksia.

Tehtaan 70-vuotiseen historiaan mahtuu monia käänteitä ja useita omistajia. Muutoksien virrassa toiminnan kivijalkana on pysynyt IKI-levy.

Suomen korkeapainelaminaattimarkkinoilla Formica IKI -levy on tänä päivänä ylivoimainen ykkönen. Kiitos siitä kuuluu muun muassa suunnittelijolle ja yrityksille, jotka arvostavat kotimaista laatua ja vastuullisuutta. Näiden merkitys on erityisesti viime vuosina korostunut.

Kattavien kotimaan markkinoiden lisäksi Kolhon tehtaan tuotannosta menee iso osa vientiin, muun muassa Pohjoismaihin.

Korkeapainelaminaatti keksittiin yli sata vuotta sitten

Formica IKI Oy levytehtaineen kuuluu Formica-konserniin, jonka juuret ulottuvat 1910-luvulle. Yhdysvaltalaiset tiedemiehet olivat oivaltaneet miten laminaattia voidaan hyödyntää eristeenä sähkölaitteissa. Myöhemmin korkeapainelaminaatista tuli keittiöiden suosittu pintamateriaali kestävyytensä ja helppohoitoisuutensa vuoksi.

IKI-levy koostuu useammasta kerroksesta runkopaperia ja tavallisesti yhdestä kerroksesta kuviopaperia. Nämä kyllästetään sideaineena toimivalla hartsilla, minkä jälkeen paperikerrokset puristetaan kovassa paineessa ja lämpötilassa tiiviiksi levyksi.

Vaikka korkeapainelaminaatin valmistustapa on säilynyt lähes muuttumattomana, on kehitystä tapahtunut. Erityisesti raaka-aineiden ja valmistuksen ekologisuus yhdistettynä tuotannon tehokkuuteen ja turvallisuuteen ovat asioita, joissa on menty paljon eteenpäin.

Formica IKI on Avainlippu-tuote, joka kertoo sen korkeasta kotimaisuusasteesta.

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän