Ergonominen valaistusratkaisu leikkaussaleihin

Päivämäärä: 23.6.2020

Chromaviso on täydellinen ”avaimet käteen” –valaistusratkaisu leikkaussaleihin ja muihin toimenpidetiloihin. Ergonominen valaistus perustuu valon ja värien vaikutukseen ihmisissä, jotka työskentelevät hankalissa olosuhteissa kuten toistuvasti hämärässä tai jopa pimeässä työympäristössä. Valaistus on suunniteltu erityisesti tähystysleikkauksiin, diagnostisen radiologian osastoille ja endoskopiaan. Valaistuksen avulla voidaan parantaa myös avoleikkausten olosuhteita kuten vähentää sokaistumista.

Käyttäjien kokemusten mukaan Chromaviso-valaistuskonseptilla on merkittävä myönteinen vaikutus työolosuhteisiin. Näyttöjen luettavuus ja keskittymiskyky paranevat, näyttöjen heijastukset poistuvat sekä silmien rasittuminen vähenee. Valaistuksen on koettu lisäävän väsymyksen vähenemisen ja työn laadun parantumisen myötä turvallisuutta ja asiakastyytyväisyyttä.


Chromaviso on leikkaavien kirurgien innovaatio. Ratkaisu on kehitetty Odensen yliopistollisessa sairaalassa Tanskassa. Ensimmäiset kohteet asennettiin jo vuonna 2006, nyt ratkaisu on käytössä jo yli 2 000 kohteessa Tanskassa ja Ruotsissa. Tanskan jokaisessa sairaalassa on jo asennettu yhteen tai useampaan saliin ergonominen valaistus. Käyttäjätyytyväisyys on korkealla tasolla, yli 92 %.

Valaistusta voidaan ohjata joko seinälle asennettavasta paneelista, kannettavasta tabletista tai ohjaus voidaan integroida käytössä oleville yhteisnäytöille. Jokaiselle toimenpiteelle on aina oma painikkeensa. Valaistus vaihdetaan siis vain yhtä nappia painamalla. Hätätilanteessa saadaan aina kirkas valkoinen valaistus päälle välittömästi.

Käytämme valaistuksen ohjauksessa DMX-järjestelmää, joka soveltuu erinomaisesti toimintojen nopeuden, kanavien suuren määrän sekä laitteiden yhteensopivuuden kannalta värivalaistuksen ohjaamiseen. Käytämme ratkaisussamme pääsääntöisesti vihreän, punaisen ja valkoisen valon eri sävyjä. Vihreä valo näytön takana parantaa kuvan laatua, minimaloi heijastuksen ja rentouttaa silmiä. Punainen valo vähentää silmien siristämisen tarvetta ja luo tasapainoa täydentämällä vihreää. Valkoisen valon eri sävyillä luodaan sopivat valaistukset eri työtarpeisiin ja tilanteisiin.

Ratkaisu on ainutlaatuinen ja täysin uudenlainen Suomessa. Valaistussuunnittelijamme ja asentajamme ovat kokeneita alan asiantuntijoita. Käyttäjien kokemus ja palaute ovat tärkeässä roolissa, olemme keränneet käyttäjätietoa kaikista kohteistamme ja hyödynnämme sitä jatkuvassa kehittämisessä.

Leikkaussalien sähköturvallisuutta valvova PPO-Elektroniikka Oy edustaa Suomessa Chromavisoa. Asensimme Suomen ensimmäinen ergonomisen Chromaviso-valaistuksen Helsinkiin HUS Meilahden tornisairaalan hybridisaliin keväällä 2020.

Referenssihankkeet PPO-Elektroniikka Oy

Kymenlaakson Keskussairaalan laajennus

Kymenlaakson Keskussairaalan laajennus

Laajennus | Kotka | 20 milj. €

Kymenlaakson keskussairaalan peruskorjaus ja laajennus Kotkassa toteuteutetti...

Lastensairaala

Lastensairaala

Uudisrakennus | Helsinki | 175,00 milj €

Uusi lastensairaala on valmistunut rakennuksena ja taloteknisesti. Ensimmäise...

Sairaala Nova

Sairaala Nova

Uudisrakennus | Jyväskylä | 411,2 milj. €

Keski-Suomen uusi keskussairaala, Sairaala Nova, valmistuu syksyllä 2020. Nov...

Siltasairaala

Siltasairaala

Uudisrakennus | Helsinki | 295 milj. €

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa sairaalat, paikkakunnalla Helsinki....

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän