Case Färsaaret: Chromavison valaistus Torshavnin uuteen sairaalaan

Päivämäärä: 3.5.2022

Färsaarten Torshavnissa sijaitseva uusi kuusikerroksinen sairaalarakennus on kooltaan 14 000 m². Vuorokausirytmiin perustuva Chroma Zenit -valaistus tulee lähes kaikkiin osastotiloihin; potilashuoneisiin, käytäville, yleisiin tiloihin, toimistoihin ja valvontapisteisiin. Asennukset on tehnyt färsaarelainen sähköurakoitsija EL.FO Sp/f, joka vastaa kaikista sairaalan sähkötöistä.

Projekti on todella mielenkiintoinen ja innovatiivinen. Asennamme vuorokausirytmiin perustuvaa valaistusta ensimmäistä kertaa, mutta prosessi on ollut uskomattoman helppoa ja meillä oli vain muutamia haasteita, jotka selvitettiin helposti Chromavison tiimin kanssa", kertoo Arne Debess, EL.FO:n tekninen johtaja ja osakas.

 Terveyttä ja hoitoa tukeva valaistusympäristö on täydellinen  kokonaisuus , jossa on yhdistetty Chromavison pitkä kokemus ja vahva tutkimustieto - teknisesti se on kaikessa hienoudessaan kuitenkin erittäin kompakti ja yksinkertainen ratkaisu.  

Avoin ratkaisu DMX-ohjauksella

Vuorokausirytmiin perustuvan valaistuksen ohjaukseen käytetään DMX-protokollaa.

Olemme tottuneet työskentelemään DALI/KNX:n kanssa, mutta käytämme DMX-ohjainlaitteita tässä projektissa. Tämä antaa enemmän mahdollisuuksia, mutta ohjausperiaate on kuitenkin hyvin yksinkertainen. Chromaviso on toimittanut DMX-ohjainlaitteet, ja me olemme toimittaneet painikesäätimet ja kaapeloinnin -  tämä yhteistyö on toiminut erittäin hyvin, Arne Debess sanoo. Valaistusta voidaan ohjata myös käsin ELFO:n toimittamien ja asentamien KNX-painikesäätimien kautta. Painikkeisiin on kohokuvioitu selkeät toimintokuvakkeet ja tekstit ovat mukautettuna eri osastojen tarpeisiin, mikä tekee valaistuksen ohjauksesta yksinkertaista ja helppoa.

DMX-järjestelmä soveltuu parhaiten dynaamisiin valaistusasennuksiin, kun valaistuksessa käytetään eri värejä. DMX on kehitetty tarjoamaan asteittaisia, luonnollisia valaistussiirtymiä, jotka varmistavat valotehon täyden hallinnan jopa nollan yläpuolella. Samalla DMX on paras ratkaisu laajoihin valaistusasennuksiin.

Järjestelmä on hyvin yksinkertainen; KNX- tai Ethernet -sisään yhdelle DMX ohjainlaitteelle, joka lähettää ohjauksen valaisimille. Olemme pystyneet tekemään asennuksesta hyvin yksinkertaisen, mikä on valtava etu sairaalalle; epäonnistumisen mahdollisuus on olematon ", sanoo Kasper Borring Dall. 

Tämä tarkoittaa sitä, että asennusmuutokset ja huolto ovat helposti tehtävissä. Jokaisessa kerroksessa on erillinen DMX-ohjainlaite, johon vastaava DALI-asennus olisi vaatinut useita yksittäisiä pieniä verkkoja. Samalla DMX-ohjainlaitteet ja koko sairaalan valaituksen ohjaus on integroitu erittäin joustavasti.

Mukautettu jokaiselle osastolle

Uuteen sairaalarakennukseen tulee useita eri osastoja; esim. vuode- ja leikkausosastoja, heräämöjä, kuntoutus-, synnytys-, vastasyntyneiden sekä  psykiatrisia osastoja. Vuorokausivalaistus on räätälöity jokaiselle osastolle - valaistusta mukautetaan vielä käyttöönoton jälkeen.

Kun potilaat ja henkilökunta muuttavat sisään ja he saavat ensimmäisen kokemuksensa valaistuksesta, aloitamme jokaisen osaston kanssa keskustelun siitä, kuinka se mukautetaan heidän tarpeisiinsa ja työnkulkuun, Kasper Borring Dall selittää.

Vuorokausivalaistus perustuu avoimeen järjestelmään, jossa on etäkäyttö mahdollisuus ja verkkopalvelut. Tämä tarkoittaa, että henkilökunta pystyy myös tulevaisuudessa tekemään muutoksia järjestelmään yhteistyössä Chromavison asiantuntijoiden kanssa. Samalla Chromaviso voi käyttää etäyhteyttä huoltamiseen ja siten varmistaa korkean luotettavuuden.

Korkeat odotukset

EL.FO:n väki odottaa innolla asennuksen käyttöönottoa.

-Odotamme todella sairaalan avaamista. Valaistus on jo valmis ja toiminnassa. Se on ollut hämmästyttävä prosessi ilman ongelmia. Olemme käsitelleet pienet ongelmat ja haasteet nopeasti yhteistyössä Chromavison kanssa. Odotamme erittäin luotettavaa ja korkeatasoista valaistusta tulevaisuudessa -  uskomme sen, koska asennus sujui erinomaisen hyvin, Arne Debess selittää. Hän huomauttaa myös, että myös kliininen henkilökunta odottaa uutta valaistusta. Käyttäjät vaikuttavat uteliailta ja suhtautuvat positiivisesti, mikä on erittäin hyvä asia.

Tietoja ratkaisusta

- 14 000 m², yhteensä 1423 valaisinta, kuusi kosketusnäyttöä ja 209 painikesäädintä.

- Käyttö on sekä keskitettyä kosketusnäytön kautta että paikallisesti jokaisessa huoneessa olevilla painikesäätimillä.

- DMX-järjestelmässä on etäkäyttö mahdollisuus, jotta Chromaviso voi valvoa, huoltaa ja mukauttaa asennusta Århusin pääkonttorista käsin.

- Integrointi sairaalan valaistuksen ohjausjärjestelmään.

- Perustuu helposti huollettaviin vakiokomponentteihin ja helposti saatavilla oleviin varaosiin.

- Chromaviso on kehittänyt valaisimet spesifisti terveydenhuoltoon ja hoivaan. Tässä projektissa käytetään useita erilaisia lamppuja: HALO, Chroma Line yövalo, Chroma Mirror kylpyhuoneisiin ja Chromaviso Spots toimistoihin ja makuuhuoneisiin.

- Kaikki valaisimet on synkronoitu vuorokausivalaistuksen dynamiikkaan välillä
1800 K – 6500 K.

Esimerkki vuorokausirytmivalaistuksesta. Rosenvangin sairaala, Ruotsi


PPO-Elektroniikka Oy edustaa Suomessa tanskalaista Chromavisoa. Chromaviso A/S on erikoistunut terveydenhuollon ja hoivan valaistukseen. Yritys perustettiin vuonna 2006 – Tänä päivänä Chromavison valaistus on Pohjoismaissa jo yli  120 sairaalassa yli 2 600 kohteessa. Kyse on kokonaisvaltaisista valaistusratkaisuista, jotka räätälöidään aina tarpeen mukaan ”avaimet käteen” -periaatteella. Chromavisolla on kaksi eri konseptia; toimenpidetiloihin suunniteltu Chroma Zona ja sairaalan ja hoivan 24/7 -tiloihin suunniteltu Chroma Zenit-valaistus, joka perustuu vuorokausirytmiin.    

Toteutamme Suomessa ensimmäiset vuorokausirytmiin perustuvat Chroma Zenit -valaistukset vielä tämän vuoden aikana  - etsimme piloteiksi tehohoitoyksikköä ja hoivakotia.

Yhteydenotot: PPO-Elektroniikka Oy, Puh. 09 566 0920 tai [email protected].

Tavoitat meidät myös Sairaalatekniikan päivillä Lahdessa 31.5-1.6. osastolla 19.     

 

Lisää tuotteesta Chroma Zenit

Chroma Zenit

Vahvaan näyttöön perustuva vuorokausirytmivalaistus.

Yhteystiedot

Yhteystiedot

Kysyttävää? ota meihin yhteyttä!

Lue lisää

Chroma Zenit esite

Chroma Zenit esite

Ladattava Power Point esite.

Lue lisää

Chroma Zenit tutkimusesite

Chroma Zenit tutkimusesite

Ladattava Power Point esite.

Lue lisää

Färsaaret/ Torshavnin uusi sairaala
Chroma Zenit video
Vuorokausirytmiin perustuvaan valaistus

Referenssihankkeet PPO-Elektroniikka Oy

Kymenlaakson Keskussairaalan laajennus

Kymenlaakson Keskussairaalan laajennus

Laajennus | Kotka | 20 milj. €

Kymenlaakson keskussairaalan peruskorjaus ja laajennus Kotkassa toteuteutetti...

Lastensairaala

Lastensairaala

Uudisrakennus | Helsinki | 175,00 milj €

Uusi lastensairaala on valmistunut rakennuksena ja taloteknisesti. Ensimmäise...

Sairaala Nova

Sairaala Nova

Uudisrakennus | Jyväskylä | 411,2 milj. €

Keski-Suomen uusi keskussairaala, Sairaala Nova, valmistuu syksyllä 2020. Nov...

Siltasairaala

Siltasairaala

Uudisrakennus | Helsinki | 295 milj. €

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa sairaalat, paikkakunnalla Helsinki....

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän