Älykästä vedenmittausta vaivattomasti

Päivämäärä: 20.9.2022

Usein luullaan älykkäiden ja energiatehokkaiden vedenmittausratkaisujen olevan putkiremontin suuruinen investointi taloyhtiölle. Näin ei kuitenkaan ole. Markkinoilla on tarjota kotimaisia ja älykkäitä vedenmittausjärjestelmiä ja rajapintaratkaisuja, jotka mahdollistavat taloyhtiöille energiatehokkaan vesitalouden kustannustehokkaasti.

Suuri osa asuinkiinteistön energiakustannuksista syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Koska vesi on kallista, on veden säästäminen kannattava energiainvestointi. Uutta teknologiaa hyödyntävät vedenmittausjärjestelmät eivät vain mittaa vedenkulutusta, vaan niissä on paljon energiatehokkuutta edistäviä toimintoja. Erilaisilla vedenmittauspalveluilla on suuri merkitys järjestelmän elinkaarikustannukseen. Lisäksi säädökset ja lait velvoittavat ottamaan vedenmittausjärjestelmää valittaessa huomioon myös vesilaskutuksen.

Manuaalinen työ kulutusdatan siirrossa on aina kallis ratkaisu. Älykkäät vedenmittausjärjestelmät antavat mahdollisuuden kulutustietojen siirtämiseen laskutukseen rajapintaratkaisuja hyödyntäen ja näin taloyhtiölle mahdollisuuden laskuttaa vedestä kulutuksen mukaan. Kun mittausdata siirtyy järjestelmästä automaattisesti pilvipalveluun ja sieltä laskutukseen, kylmän ja lämpimän veden kulutus eriteltynä, voidaan tasauslaskukäytäntö unohtaa. Järjestelmän ylläpito ja huolto hoituvat näin järjestelmän toimittajalta, ja isännöitsijä voi keskittyä olennaiseen.

Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtyminen kannattaa myös siksi, että se on oikeudenmukaista, kun asukkaat maksavat vain itse kuluttamastaan käyttövedestä. Oikeudenmukaisuus ja säästöjen tuomat rahalliset hyödyt kannustavat asukkaita vähentämään vedenkulutusta.

Vedensäästö on energiansäästöä

Koska sähköstä on totuttu maksamaan kulutuksen mukaan, on moni tottunut kiinnittämään vedenkulutuksen sijaan huomiota sähkönkulutukseen. Siksi esimerkiksi sähkösaunaa pidetään suurena energiasyöppönä, jota lämmitetään säästeliäästi. Oma vedenkulutus tulee monelle yllätyksenä.

Totuus nimittäin on, että tavallisen perheen suihkut maksavat yleensä huomattavasti enemmän kuin saunan lämmitys. Suomalainen kerrostaloasuja kuluttaa keskimäärin 130 litraa vettä vuorokaudessa. Jokainen suomalainen voi elämänlaadustaan tinkimättä vähentää vedenkulutustaan kolmanneksella.

30 prosentin säästö vedenkulutuksessa tarkoittaa kymmenen prosentin säästöä energiankulutuksessa. Säästö on niin merkittävä, että vanhoissakin taloyhtiöissä oikeanlaiseen vedenmittauspalveluun investointi kannattaa, sillä elinkaarikustannus pienenee sitä mukaa, kun säästöä veden ja energian kulutuksessa syntyy. Kukkaron lisäksi myös luonto kiittää.

Referenssihankkeet Smartvatten Oy

Ulvilantie 29 As Oy linjasaneeraus

Ulvilantie 29 As Oy linjasaneeraus

Sisp. korjaus | Helsinki | Ei tiedossa

As Oy Ulvilantie 29 perustettiin vuonna 1957 sen ajan suurinmpana arvalainoit...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi

Sulje