Alipaine-WC:ssä yhdistyvät vesivessan mukavuus, alhaiset käyttökustannukset ja pieni vedenkulutus

Päivämäärä: 7.6.2021

FANN Roslagen -käymäläjärjestelmä on alipaineella toimiva WC, joka soveltuu sekä pysyvään asutukseen että vapaa-ajan asuntoihin. Edistyksellisen teknologiansa ansiosta Roslagenin vedenkulutus on vain noin puoli litraa huuhtelukertaa kohden.

Mökin tai omakotitalon perusmukavuuksiin kuuluu vesivessa, joka ei aina ole syystä tai toisesta toteuttavissa perinteisin menetelmin. Vastaan voi tulla esimerkiksi kunnallistekniikan puute, rajalliset vesivarat tai esimerkiksi kallioinen ja hankala tontti. Tällöin FANN Roslagen alipaine-WC on varteenotettava vaihtoehto.

FANN Roslagen -käymäläjärjestelmä perustuu alipaineeseen, mikä tarkoittaa, että jäte siirretään WC-istuimesta umpisäiliöön imemällä ilmaa WC-tilasta umpisäiliöön WC-istuimen ja viemäriputken kautta. Jokaisella huuhtelulla viemäriputki tyhjenee kokonaan kun umpisäiliöön alipaineella luotu imu aiheuttaa tyhjenemisen. Jätteen säilytykseen tarkoitettu umpisäiliö voidaan asentaa normaalisti maan alle, maisemoida maan pinnalle tai sijoittaa erillisen rakennukseen sisään.

Alipainetekniikalla syntyy merkittävää säästöä, sillä veden kulutus jää yhdessä huuhtelukerrassa vain noin puoleen litraan. Määrä on erittäin pieni verrattuna vettä käyttävään tavalliseen WC-istuimeen, jonka kulutus yhdessä huuhtelussa on 3 - 6 litraa.

Roslagen sopii myös kantoveden varassa toimiviin kohteisiin. Huuhtelussa tarvittava vesimäärä on mahdollista ottaa esimerkiksi vesikanisterista tai FANN sadeveden kierrätysjärjestelmästä erillisen pumpun avulla.

- Roslagen on erityisen suosittu käymäläratkaisu kohteissa, jotka sijaitsevat yhden tai useamman lossiyhteyden päässä. Näissä paikoissa umpisäiliön tyhjennyskustannukset ovat korkeat, joten huuhteluun käytettävän veden määrä kannattaa minimoida, toteaa jätevesijärjestelmien suunnittelua Lounais-Suomessa tekevä Ri Timo Grönroos Turun Rakentajapalvelusta.

Hiljaiset huuhtelut kerta kerran jälkeen

Roslagen alipaine-WC:n käyttö ei vaadi opettelua uusille tavoille, vaan sitä käytetään kuten perinteistä vesivessaa. Ainoa ero on teknologiassa. Alipaine muodostetaan imuritekniikalla, joka sijaitsee umpisäiliön yläosassa erikoisvalmisteisessa nousuputkessa. Sijaintinsa ansiosta järjestelmä on hiljainen, eikä häiritse esimerkiksi yöaikaan muiden asukkaiden unta.

- Alipaineesta monelle tulee mieleen junien ja lentokoneiden äänekkäät WC:t, mutta tämä ei pidä paikkaansa Roslagenin kohdalla. Alipaine kerääntyy rauhallisesti, joten mitään äänekästä pamausta ei synny. Roslagen on paljon hiljaisempi kuin jätteen rouhivat ja pumppaavat WC-järjestelmät, sanoo jätevesien laiteasennuksia tekevän Piharakennus J. Suomela Oy:n urakoitsija Juha Suomela.

Roslagen-järjestelmässä käyttävän tekniikan ansiosta käymäläjäte ei joudu kosketuksiin järjestelmän mekaanisten osien kanssa, mikä minimoi toimintahäiriöiden ja järjestelmän vaurioitumisen riskin. Roslagen onkin huolto- ja ylläpitokustannuksiltaan erittäin edullinen järjestelmä esimerkiksi sähköllä toimiviin polttaviin WC-ratkaisuihin nähden.

- Asennusmielessä on pakko kehua Roslagenin monipuolisuutta. Alipainejärjestelmä jaksaa imeä jätteet vaikka nousua olisi WC-istuimesta neljäkin metriä ja matkaa jopa 50 metriä, Suomela lisää.

Roslagen alipaine WC:n istuinosa vaihtuu Suomessa valmistettavaan tyylikkääseen emaloituun, metallirunkoiseen ja rosterikulholla varustettuun malliin. Istuimen perusväri vaihtoehdot: valkoinen ja musta

Toimintavarmaa teknologiaa kotimaisesta pytystä säiliöön saakka

Roslagenin vesihuuhtelujärjestelmä tarvitsee toimiakseen kahden barin vedenpaineen, sillä WC-istuimessa ei ole vesisäiliötä. Huuhtelua ohjataan magneettiventtiilillä, joka saa käskyt huuhteluprosessia ohjaavalta logiikalta. Vaikka huuhteluun käytettävä vesimäärä on pieni, puhdistuu kulho-osa tehokkaasti etu- ja takaosaan sijoitetun pesurisuuttimen avulla. WC-istuimen puhdistusta varten mukana on myös käsisuihku. Tämän lisäksi järjestelmässä voidaan käyttää käsienpesualtaan yhteydessä olevaa bideesuihkua.

Roslagen-järjestelmän istuinosa sekä WC:n ohjausjärjestelmän ohjelmisto ja kokoonpano ovat jatkossa sataprosenttisesti Made in Finland, mikä nostaa reippaasti alipaine-WC:n kotimaisuusastetta. Uusi, älykäs ja entistä kestävämpi istuin kertoo käyttäjälle näyttöruudulta milloin polyeteenistä rotaatiovalettu umpisäiliö tarvitsee tyhjentää. Uudistunut Roslagen-järjestelmä antaa myös mahdollisuuden räätälöidä helposti ohjelmiston toimintaa kohteen tarpeiden mukaan suoraan ohjauspaneelista.

- Roslagenin uudet ratkaisut tuovat 13 vuotta käytössä olleen WC-järjestelmän 2020-luvulle. Paremman toimivuuden ja kestävyyden lisäksi istuinosa on pulverimaalattavissa asiakkaan sisustustoiveiden mukaan, hehkuttaa Ari Mielonen FANN Ympäristötekniikka Oy:stä.

Laskelmassa huomioidaan arvio 5000 huuhtelu / käyttökertaa. Tarkoittaa esim. 3 henkilön perheessä päivittäin 4-5 asiointia wc:ssä / henkilö. Käyttökustannukset laskelmassa (sähkö 13 snt/kWh, vesi 1,43 €/m3). Polttavakäymälä: sähkö ja paperipussit (kolmen tunnetuimman merkin keskiarvo). Vesivessa ja umpisäiliö 5m3: vesi. Roslagen: vesi ja sähkö. Tyhjennyskustannus: Pirkanmaan jätehuollon jätetaksa. Laskelmassa ei ole huomioitu huoltokustannuksia, jotka polttavakäymälä vaatii 1000 käyttökerran jälkeen.

Avaa Roslagen-alipainevessan esite tästä

Lataa Roslagen-käymäläjärjestelmän ohje

Lue lisää FANN Roslagen-ratkaisusta alla olevasta linkistä.

Referenssihankkeet Fann Ympäristötekniikka Oy

Roslagen WC Mäntsälän Hunttijärvellä sijaitsevalla kesämökillä

Roslagen WC Mäntsälän Hunttijärvellä sijaitsevalla kesämökillä

Mäntsälä

Asiakaskertomus, Roslagen WC "Rakensin kesämökin Mäntsälään Hunttijärven ...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi