Wavin-Labkon erotintuotteet ovat CE-merkittyjä

Päivämäärä: 27.8.2013

Wavin-Labkon tuotekehitys on työskennellyt tuotteiden CE-merkinnän parisssa useiden vuosien ajan. Ensimmäiset Wavin-Labkon erotintuotteet on CE-merkitty jo vuonna 2006, mutta tänä vuonna tulleet muutokset Suomen määräyksissä aiheutti silti uutta työtä tuotekehitysosastolla testien ja dokumentaation parissa.

Rakennustuoteasetus korvasi 1.7.2013 rakennustuotedirektiivin ja tältä pohjalta CE-merkintä rakennustuotteissa muuttui pakolliseksi. CE-merkintä koskee tuotteita, joille on olemassa yhteiseurooppalainen harmonisoitu tuotestandardi. Harmonisoitu tuotestandardi on olemassa mm. öljyn- ja rasvanerottimille. CE-merkinnän pakollisuuden lisäksi muutos aiheutti vaatimuksen myös suoritustasoilmoitusten laatimiseksi. Suoritustasoilmoitus tulee laatia jokaiselle CE-merkitylle tuotteelle ja siitä pitää käydä ilmi tuotteen suoritustasot ja sille tehdyt testit.

Wavin-Labkon tuotekehitysosasto on laatinut öljyn- ja rasvanerottimien suoritustasoilmoituksia tämän kevään ja kesän aikana useita. Suoritustasoilmoitusten tulee pitää sisällään tiedot paloturvallisuudesta, nestetiiveydestä, tehokkuudesta, kuormankantokyvystä sekä pitkäaikaiskestävyydestä. Testitavat näille ominaisuuksille määritellään tuotestandardeissa. Lukuun ottamatta materiaalien polttokokeita, mahdollistavat erottimien tuotestandardit tuotteiden testaamisen ilman ulkopuolista testilaitosta. Käytännössä testilaitosten käyttäminen on kuitenkin välttämätöntä. Esimerkiksi erottimen tehokkuuden määrittelevä virtaustesti on vaikea suorittaa muualla kuin tarkoitukseen suunnitellussa testilaitoksessa. Suomessa ei ole virtaustestejä suorittavaa testilaitosta, joten Wavin-Labko on teettänyt testejä hyväksytyissä laboratoriossa Euroopassa jo vuodesta 1996 lähtien.

Wavin-Labkon CE-merkinnöistä vastaava tuotekehityspäällikkö Teppo Parviainen on tyytyväinen nykytilaan ja toteaa:

”Aloitimme nykyisen CE-merkintä -projektin noin vuosi sitten ja tällä hetkellä kaikki asetuksen alaiset tuotteemme ovat CE-merkittyjä. Erotintuotteiden lisäksi Wavin-Labkolla on kattava tuotevalikoima haja-asutusalueen jätevesituotteita ja myös niissä oli töitä tehtävänä. Projekti osoittautui yllättävän työlääksi, vaikka suurin osa testeistä oli entuudestaan tehty. Eniten aikaa vei syvällinen perehtyminen laajaan standardikirjoon sekä viranomaismääräyksiin. Kun reunaviivat ja muuttuneet säädökset olivat hallussa, alkoi testitulosten kokoaminen, puuttuvien testien suorittaminen sekä suoritustasoilmoitusten laatiminen.”

Lisäksi Parviainen iloitsee: ”CE-merkintä on herättänyt runsaasti mielenkiintoa ja olemme vastanneet lukuisiin kyselyihin asiasta. Useimmiten asialla ovat olleet LVI-suunnittelijat, jotka ovat halunneet olla varmoja tuotteiden määräysten mukaisuudesta ja soveltuvuudesta. Myös LVI-tarkastusviranomaiset ovat pyytäneet suoritustasoilmoituksia nähtäväkseen.”

Lisätietoja Wavin-Labkon tuotteiden CE-merkinnöistä:
Teppo Parviainen, tuotekehityspäällikkö
Markku Kauppi, tuotepäälikkö
Jussi Roto, tuotekehitysinsinööri

Referenssihankkeet Wavin Finland Oy

Oodi - Helsingin keskustakirjasto

Oodi - Helsingin keskustakirjasto

Uudisrakennus | Helsinki | 98,00 milj €

Monimuotoinen ja wau-efektejä sisältävä keskustakirjasto Oodi on arkkitehtoni...

Keilaniemi Next, Espoo

Keilaniemi Next, Espoo

Uudisrakennus | Espoo | Ei tiedossa

NCC on kehittänyt Espoon Keilaniemeen mielenkiintoisen ja näyttävän rakennu...

As Oy Tampereen Pyynikin Trikoo

As Oy Tampereen Pyynikin Trikoo

Korjaus | Tampere | Ei tiedossa

New Yorkissa on Central Park ja Helsingissä Kaivopuisto. Tampereella on Pyy...

Tampereen Kannen Topaasi

Tampereen Kannen Topaasi

Uudisrakennus | Tampere | Ei tiedossa

Asunto Oy Tampereen Kannen Topaasissa pääset näköalapaikalle, jonka keskein...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän