Hulevesikasettijärjestelmät ovat helppo tapa ehkäistä kaupunkitulvia

Päivämäärä: 18.10.2022

Hulevesikasettien asennusta Tampereen raitiovaunulinjan yhteyteen. Kuvalähde: Wavin Finland

Loppukesän hulevesien aiheuttamista tulvista on uutisoitu ympäri Suomea. Perimmäisenä syynä tulville ovat runsastuneet rankkasateet ja hulevesiviemärijärjestelmät, joita ei ole mitoitettu nykypäivän rankkasateisiin. Hulevesien ohjaukseen ja viivytykseen on kuitenkin jo olemassa ratkaisuja.

Pelkästään elokuussa 2022 on saatu lukea uutisia Oulun ja Tampereen keskusta-alueen sekä Turun keskustan, erityisesti Port Arthurin historiallisen puutalokorttelin tulvista. Loppukesän rankkasateiden vesimassat eivät ole päässeet imeytymään asfaltoituun maaperään, ja hulevesiviemäreiden kapasiteetti ei ole riittänyt ohjaamaan vesiä pois turvallisesti.

Hulevesien tulviin liittyy hygienia- ja saasteongelmia

Turun esimerkissä hulevedet sekoittuivat kaiken lisäksi viemäriveteen, kun hulevesiviemärit yhdistyvät edelleen paikoitelleen jätevesiviemäreihin. Kun jätevesiviemäreiden kapasiteetti ei äkillisessä tulvassa riittänyt, saastunut viemärivesi nousi tulvivissa putkistoissa asuintiloihin.

Asukkaille aiheutui suurta haittaa pilalle menneestä irtaimistosta, tilojen kuivatuksesta sekä epäselvyyksistä, kenellä on loppupeleissä korvausvastuu vahingoista.

Joissain kaupungeissa äkilliset hulevesimassat huuhtoutuvat suoraan vesistöön puhdistamattomina. Tällöin kaikki kaupungin katujen pinnalta löytyvä irtoroska sekä mikrobit päätyvät suodattamattomina Itämereen tai sisävesistöihin.

Hulevesikasettien asennusta Tampereen raitiovaunulinjan yhteyteen. Kuvalähde: Wavin Finland

Hulevesikasetit estävät Tampereen ratikkatunnelia tulvimasta

Puhtaan veden jakeluun, jäte-, sade- ja hulevesien käsittelyyn ratkaisuja tarjoavan Wavin Finlandin myyntijohtaja Tony Äijö tunnistaa hyvin hulevesien tuottamat ongelmat:

– Uutiset kaupunkitulvista ovat vain lisääntyneet, ja tuskin ne tulevaisuudessa ainakaan vähenevät ilmaston muuttuessa. Wavin on kuitenkin varautunut uusiin sään ääri-ilmiöiden tuottamiin haasteisiin, ja esimerkiksi hulevesien hallintaan olemme tuoneet markkinoille hulevesikasetit, jotka ovat yksinkertainen, kustannustehokas ja helppo tapa hallita äkillisiä suuria hulevesimassoja kaupunkialueilla.

Äijö kertoo, että hulevesikasettien toiminta perustuu veden imeyttämiseen ja/tai viivästyttämiseen. Äkilliset vesimassat ohjataan ja varastoidaan maan alle kaivettuihin hulevesikasetteihin, joista vesi imeytetään maaperään ja/tai ohjataan pikkuhiljaa eteenpäin normaaliin sadevesiverkostoon.

Esimerkkikohteena hulevesikasettien käytöstä toimii Tampereen uusi raitiovaunulinja, joka kulkee Itsenäisyydenkadun alikulkutunnelinkautta – tulvistaan tuttua reittiä pitkin.

– Alikulkutunnelin tulvat haluttiin estää, mutta järjestelmän ei haluttu aiheuttavan suuria kaivuutöitä liikenteen ja ihmisten keskellä. Lisäksi läheinen Posteljooninpuisto haluttiin säilyttää nykyisessä käyttötarkoituksessa, kertoo Äijö.

Ratkaisuksi löytyi Wavinin Q-Bic Plus -hulevesikasettijärjestelmä. Hulevedet voidaan johtaa kasettijärjestelmään hyvin tehokkaasti asentamalla sen eteen virtauksenjakokaivo, jossa on useampi putkilinja. Näin ehkäistään viemäreiden pullonkaulojen syntyminen ja vesimassat imeytyvät lopulta hallitusti maaperään.

Lisätietoja:

Tony Äijö | Sales Director Finland, Wavin Finland Oy | 040 722 9319 | [email protected]

Haastattelut ja lisäkuvat:

Valentina Vannesluoma | Viestintäasiantuntija, Perfekta PR | 045 7871 3260 | [email protected] 

Referenssihankkeet Wavin Finland Oy

Keilaniemi Next, Espoo

Keilaniemi Next, Espoo

Uudisrakennus | Espoo | Ei tiedossa

NCC on kehittänyt Espoon Keilaniemeen mielenkiintoisen ja näyttävän rakennu...

Tampereen Kannen Topaasi

Tampereen Kannen Topaasi

Uudisrakennus | Tampere | Ei tiedossa

Asunto Oy Tampereen Kannen Topaasissa pääset näköalapaikalle, jonka keskein...

Oodi - Helsingin keskustakirjasto

Oodi - Helsingin keskustakirjasto

Uudisrakennus | Helsinki | 98,00 milj €

Monimuotoinen ja wau-efektejä sisältävä keskustakirjasto Oodi on arkkitehtoni...

As Oy Tampereen Pyynikin Trikoo

As Oy Tampereen Pyynikin Trikoo

Korjaus | Tampere | Ei tiedossa

New Yorkissa on Central Park ja Helsingissä Kaivopuisto. Tampereella on Pyy...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän