Oulussa luotetaan kennoharkkoon

Päivämäärä: 16.10.2018

Poroton-kennoharkko vaativaan rakentamiseen

Liikelaitos Oulun Tilakeskus on käynnistänyt kesän 2018 kuluessa kaksi koulurakennushanketta Metsokankaan ja Ritaharjun alueilla. Molempien koulujen runkoratkaisuksi valittiin Suomessa vielä toistaiseksi vähemmän tunnettu täystiilinen kennoharkko. Yksiaineinen, massiivinen harkkorakenne vastasi ominaisuuksiltaan parhaiten kouluhankkeiden suunnittelutavoitteita.

– Ulkoseinien rakenneratkaisulta edellytettiin yksiaineisuutta. Poltetusta savesta valmistettu kennoharkko on lähtökohtaisesti materiaali, jonka virheensietokyky on korkea eli se sietää hyvin erilaisia muuttuvia olosuhteita ja jopa käytön aikaisia virheitäkin, tilakeskuksen korjausrakennutamispäällikkö Ville Laitinen perustelee valintaa.

Kiinnostus keraamisten tiiliharkkojen käyttöön rakentamisessa on vahvassa kasvussa. Yksiaineinen, massiivinen seinärakenne on sekä rakentajalle että kiinteistön käyttäjälle rakennusfysikaalisesti ja kosteusteknisesti riskittömin. Materiaalina tiili ottaa kosteutta vastaan ja luovuttaa sitä sekä ulkoilmaan että huonetilaan tasaten tehokkaasti ilmankosteuden vaihteluita.

Poroton-harkon kennosto on täytetty perliitillä, joka toimii kosteusteknisesti tiilen tapaan. Perliitti valmistetaan vulkaanisesta kivestä noin tuhannen asteen kuumuudessa. Kevyt ja väriltään valkoinen, koostumukseltaan raemainen kiviaines on myös yleisesti käytetty luonnollinen ja ympäristöystävällinen maanparannusaine.

Referenssihankkeet Wienerberger Oy Ab

Kulttuuritalon peruskorjaus

Kulttuuritalon peruskorjaus

Korjaus | Helsinki | Ei tiedossa

Helsingissä Kalliossa sijaitseva Alvar Aallon suunnittelema Kulttuuritalo on ...

Lielahtikeskus Tampereelle

Lielahtikeskus Tampereelle

Uudisrakennus | Tampere | 50,00 milj €

NCC:n kehittämä ja rakentama Tampereen Lielahtikeskus on monipuolinen kaupan...

Sovituksen kirkko, Hollola

Sovituksen kirkko, Hollola

Uudisrakennus | Hollola | 9,76 milj €

Hollolan Salpakankaan Sovituksenkirkko on kirkko ja seurakuntakeskus keskellä...

Kauppakeskus Puuvilla

Kauppakeskus Puuvilla

Uudisrakennus | Pori

Porin historialliseen puuvillateollisuuskortteliin avattu Kauppakeskus Puuv...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi

Sulje