Korkean rakentamisen paloturvallisuus kuntoon henkilöiden paikannuksella

Päivämäärä: 14.11.2022

Korkea rakentaminen yleistyy Suomessa. Etenkin pääkaupunkiseudulla tornitaloja rakennetaan yhä enemmän ja 16-kerroksisista asuintaloista on tulossa arkipäivää. Esimerkiksi Helsingin Kalasataman alueella on jo useita yli 100 metrin korkuisia asuintaloja.

 Korkea rakentaminen tuo haasteita ja vaatimuksia rakennustyömaan paloturvallisuudelle. Tulipalon varalta on tärkeää pystyä paikantamaan työntekijöitä työmaalla, jotta pelastajat löytävät työmaalla olevat henkilöt.

Kaltiot henkilöpaikannus

Kaltiotilta löytyy yksinkertainen, mutta tehokas SaaS IOT-ratkaisu paloturvallisuuden parantamiseksi rakennustyömaalla. Kaltiot Smart Trackerin avulla nähdään tarkasti ja reaaliaikaisesti montako henkilöä työmaalla työskentelee, sekä missä kerroksessa ja kohdassa he ovat.

Smart Tracker mahdollistaa henkilöiden paikannuksen käyttäen pieniä, langattomia beaconeja. Paikannusratkaisu koostuu seuraavista asioista:

  • Työntekijöiden kypäröihin kiinnitettävät IOT-tagit
  • Skanneri rakennuksen jokaisessa kerroksessa
  • Gateway joka kolmannessa kerroksessa
  • Skanneri ja gateway tauko-ja toimistotiloissa

Asennus

Käyttöönotto on hyvin helppoa.

Kaltiot asentaa järjestelmän sekä käy vaihtamassa skannereiden ja gatewayden patterit tarvittaessa työmaan aikana​. Pääurakoitsijan vastuulle jää jakaa Kaltiot IOT-tagit työntekijöille, sekä palauttaa skannerit ja gatewayt työmaan loputtua.

Viranomaisten paloturvallisuusmääräykset korkeassa rakentamisessa

Kaikkia rakennuksia koskevien paloturvallisuusmääräysten lisäksi korkealle rakentamiselle on olemassa tarkempia määräyksiä. 

Helsingin kaupungin rakennusvalvonta on julkaissut ohjekortiston korkealle rakentamiselle. Ohjekortisto sisältää vaatimuksia, joita rakentajien täytyy noudattaa. Paloturvallisuutta koskevat määräykset tulevat voimaan, kun rakennus saavuttaa 56 metrin korkeuden.

Helsingin kaupungin asettaman ohjekortiston lisäksi Helsingin pelastuslaitos on julkaissut paloturvallisuusohjeet (29/2017/PELT) yli 12 kerrosta ylittäville rakennustyömaille. Rakennuttajien täytyy noudattaa sekä ohjekortiston, että paloturvallisuusohjeiden vaatimuksia.

Referenssihankkeet Kaltio Technologies Oy

KONTULAN OPISKELIJATALO

KONTULAN OPISKELIJATALO

Uudisrakennus | Helsinki | Ei tiedossa

7-kerroksinen opiskelija-asuntola rakennetaan asukkaidensa tarpeita ja toiv...

OYS TULEVAISUUDEN SAIRAALA 2030, F-RAKENNUS

OYS TULEVAISUUDEN SAIRAALA 2030, F-RAKENNUS

Uudisrakennus | Oulu | Ei tiedossa

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa pysäköintitalot, paikkakunnalla Oul...

OYS YDINSAIRAALAN 1.2-VAIHE B-RAKENNUS

OYS YDINSAIRAALAN 1.2-VAIHE B-RAKENNUS

Uudisrakennus | Oulu | 375 milj. €

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa sairaalat, paikkakunnalla Oulu. 10 ...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi

Sulje