Kaltiotin IoT-ratkaisulla rakennustyömaan olosuhteet hallintaan

Päivämäärä: 7.6.2022

Kaltiot tarjoaa IoT-ratkaisun, jolla rakennustyömaan olosuhteita voi seurata reaaliajassa.

Kaltiotin kehittämä IoT-palvelu valvoo ilman lämpötilaa, kosteutta, ilmanpainetta ja tarvittaessa muitakin suureita, kuten pölyä. Palvelu on osa yrityksen laajempaa, rakennusalalle suunnattua ­ Smart Tracker -kokonaisuutta.

Olosuhteiden seuranta on työmaalla tarpeen siinä vaiheessa, kun halutaan varmistaa tilan oikea lämpötila ja kosteustaso rakenteiden kuivumista ja sisätöitä, kuten lattia- ja kaakeliasennuksia varten.

Helppo asentaa ja käyttää  

Kaltiot Smart Tracker -palvelu on tehty mahdollisimman helppokäyttöiseksi. Langattomat sensorit asennetaan paikoilleen teippaamalla, liimaamalla tai ruuvaamalla. Tämä tapahtuu yleensä siinä vaiheessa, kun rakennuksen ulkoseinät ja katto ovat paikallaan sekä ikkuna-aukot peitetty tai ikkunat asennettu.

Tiedonkeruu alkaa heti, kun sensorien sijainti on merkitty ohjauspaneeliin. Sensorit lähettävät dataa pilvipalvelun dashboard-näkymään, josta tätä on mahdollista tarkastella ajasta ja paikasta riippumatta mobiililaitteella tai tietokoneella. Smart Tracker -sensorien data kertoo yksityiskohtaisemmat ja tarkemmat historiatiedot kuin tavanomaiset manuaaliset sensorit.

Säästä lämmityksessä, aikataulussa ja työmaakäynneissä 

Ratkaisulla voidaan säästää jopa kymmeniä tuhansia euroja työmaan aikana lämmityskustannuksissa. Reaaliaikaista tietoa välittävien sensorien avulla voidaan havaita ongelmat, kuten riittämätön ilmanvaihto, auki jäänyt ikkuna tai vuoto rakennuksen vaipassa, ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi. Näin lämmönkulutus ei kasva tai rakenteiden kuivuminen asunnossa pitkity. Esimerkiksi kerrostalokohteessa -10 °C ulkolämpötilalla ja +20 °C sisälämpötilalla voi avoimesta ovesta karata satojen eurojen edestä lämpöä vuorokauden aikana.

Myös varmistamalla aina optimaaliset olosuhteet kuivumiselle voidaan nopeuttaa projektin aikataulua. Lämpötila ja kosteus voivat huomattavasti vaihdella työmaalla sijaitsevien kohteiden välillä. Kaltiotin olosuhdeseurannalla voidaan vertailla rakennuksen eri pisteistä välittyviä tietoja ja tarpeen mukaan ryhtyä toimenpiteisiin. Tämä on kriittistä esimerkiksi tahtiaikatuotannossa. Rungon kuivuminen tapahtuu parhaiten, kun olosuhteet ovat oikeat.

Smart Tracker -sensorien välittämän tiedon ansiosta urakoitsijat voivat varmistaa olosuhteiden olevan sellaiset, että työtä voi aloittaa. Usein työmailla tapahtuu niin, että esimerkiksi maalarit tulevat paikalle vain huomatakseen, että eivät pystykään maalaamaan, koska tila ei ole vielä valmiina. Smart Tracker -palvelulla voidaan jakaa olosuhdetiedot kaikille, jotka sitä tarvitsevat, jotta vältytään turhilta työmaakäynneiltä.

Kaltiot Smart Tracker -palvelun automaattisesta olosuhdeseurannasta on sitä suurempi hyöty mitä isompi hanke on kyseessä. Palvelu voidaan aloittaa lämpötila- ja kosteusseurannalla ja yritys voi halutessaan ottaa käyttöön myös sen muita ominaisuuksia, kuten laitteiden ja materiaalien paikannusta sekä työntekijöiden seurannan.

Smart Tracker on laajennettavissa ja sillä voidaan seurata useita eri rakennustyömaita yhtäaikaisesti. Data on mahdollista tuoda muihin yrityksen käyttämiin työkaluihin ja BIM-ohjelmistoihin.

Smart Tracker -demoon pääsee tutustumaan Kaltiotin nettisivuilta.

Kaltiotilla kokenutta IoT-osaamista 

Suomalainen Kaltio Technologies Oy kehittää älykkäitä, luotettavia ja skaalautuvia IoT- ja viestintäratkaisuja. Aikoinaan Nokialla muodostunut ohjelmistotiimi päätti perustaa yrityksen, jossa vuosien varrella kertynyttä osaamista voidaan hyödyntää.

Kaltiotin pilottihankkeista yksi oli Smart Tracker -palvelu. Tänä päivänä se on oleellinen osa yrityksen liiketoimintaa. Kaltiotin olosuhdevalvonta- ja paikannussovellukset sekä muut IoT-ratkaisut ovat käytössä kiinteistö- ja rakennusalan lisäksi kunnilla, kuten Helsingin kaupungilla, sekä Postilla.

Kaltiot on kasvanut yhdeksän perustajajäsenen yhtiöstä 15 henkilöä työllistäväksi yritykseksi ja tähtää nyt kovempaan kasvuun. Yrityksen toimipisteet sijaitsevat Oulussa ja Espoossa.

Lisää tuotteesta Olosuhdeseuranta

Olosuhdeseuranta

Seuraa ilman lämpötila ja kosteutta sekä pienhiukkaset ja paine-erot automaattisesti ja reaaliajassa, mistä vain.

Referenssihankkeet Kaltio Technologies Oy

KONTULAN OPISKELIJATALO

KONTULAN OPISKELIJATALO

Uudisrakennus | Helsinki | Ei tiedossa

7-kerroksinen opiskelija-asuntola rakennetaan asukkaidensa tarpeita ja toiv...

OYS TULEVAISUUDEN SAIRAALA 2030, F-RAKENNUS

OYS TULEVAISUUDEN SAIRAALA 2030, F-RAKENNUS

Uudisrakennus | Oulu | Ei tiedossa

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa pysäköintitalot, paikkakunnalla Oul...

OYS YDINSAIRAALAN 1.2-VAIHE B-RAKENNUS

OYS YDINSAIRAALAN 1.2-VAIHE B-RAKENNUS

Uudisrakennus | Oulu | 375 milj. €

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa sairaalat, paikkakunnalla Oulu. 10 ...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi

Sulje