Korjausrakentamisen toimivat palokatkoratkaisut

Päivämäärä: 24.11.2020

Sewatek Oy on kehittänyt ja valmistanut läpivienti- ja palokatkotuotteita vuodesta 1989 alkaen. Vuosituhannen alusta lähtien yritys on kasvattanut erikoisasiantuntijuuttaan nimenomaan palo-osastoivien läpivientien parissa. Sewatekin pyrkimyksenä on osaltaan taata turvallinen asuminen ja toimiminen kaikille, rakennusten ikään katsomatta. Viimeisten vuosien aikana yrityksen tuotekehitys onkin keskittynyt korjausrakentamisen ratkaisuihin.

Sewatek tarjoaa palokatkotuotteita sekä asiantuntemustaan uudisrakentamisen, valmisosarakentamisen sekä korjausrakentamisen tarpeisiin. Tuotteet valmistetaan Avainlipun alla täysin kotimaisin voimin Askolassa. Sewatek vie tuotteitaan myös Ruotsiin. Sewatekin tuotteet löytyvät Joutsenmerkin rakennustuote -tietokannasta, joten niitä voidaan käyttää Joutsenmerkityissä kohteissa.

Korjausrakentamisen vaatimukset ovat kasvaneet

Sewatek tunnetaan hyvin uudisrakentamisessa. Viime vuosina vaatimukset ovat kuitenkin kasvaneet myös korjausrakentamisen palokatkoratkaisuissa. Sewatekin tuotekehityksessä onkin toimitusjohtaja Timo Husun mukaan viime aikoina panostettu erityisesti korjausrakentamisen ja linjasaneerausten tuotteisiin.

”Linjasaneeraus on usein taloyhtiön suurin ja kallein yksittäinen investointi, jossa palokatkot ovat pieni osa kokonaiskustannuksesta, mutta tärkeä osa rakennuksen paloturvallisuutta. Niiden huomioon ottaminen jo suunnittelussa on erittäin tärkeää.”

Tuotekehityksen tavoitteena on tarjota ratkaisut kaikille

Tuotekehityksen tuloksena Sewatekin korjausrakentamisen ratkaisuvalikoima on kehittynyt entisestään. Husun mukaan yrityksen hyllystä löytyy nyt tuotekokonaisuus, josta on saatavilla tuotteet 60–70-lukujen linjasaneerauksiin. Vanhemmissa kerrostaloissa Sewatekin asiantuntemus nousee ratkaisuja etsittäessä arvoonsa.

”Nykyään meiltä löytyy palokatkoratkaisu kaikkiin tarpeisiin. Päämäärämme on tarjota ratkaisuja, joiden avulla koko ketju – suunnittelijat, urakoitsijat, valvojat ja viranomaiset – pystyvät tekemään oman työnsä mahdollisimman tehokkaasti.”

Säästä järkevällä ja suunnitelmallisella rakentamisella, älä turvallisuuden kustannuksella

Palokatkojen hinta rakennusvaiheessa on hyvin vähäinen koko projektin hintaan nähden, mutta merkitys turvallisuuden kannalta on suuri. Siinä vaiheessa, kun palokatkorakentamisen puutteet yleensä ilmenevät, ei säästöistä voida todellakaan puhua. Vahingoista maksettava hinta nimittäin vaihtelee tuolloin rakennuksen kärsimien suurten aineellisten vahinkojen ja korvaamattomien ihmishenkien välimaastossa. Palokatkot eivät siis lopulta ole riskin arvoinen säästökohde. Kannattaa muistaa, että voit kyllä säästää palokatkoissa lisäämällä ne suunnitelmiin ajoissa.

”Ennalta suunniteltuna ja optimaaliseen aikaan asennettuna yhden palokatkon hinta lasketaan kympeissä, jälkikäteen asennettuna taas puhutaan satasista. Yhden palokatkon hinta muodostuu siis vähintään kymmenkertaiseksi, kun palokatkoja lähdetään asentamaan jäljestä päin”, laskee Husu.

Laadukas ja turvallinen rakentaminen on yhteistyötä

Viime vuosina huolellisuus palokatkorakentamisessa ja etenkin sen suunnittelussa on parantunut huomattavasti. Parhaimmillaan laadukas ja turvallinen rakentaminen on yhteistyötä, jossa jokainen osatekijä pitää ammattitaidollaan huolta oman työ sujumisesta suunnitelmien mukaan, ja nostaa oman rimansa lisäksi myös seuraavaan työryhmään kohdistuvia odotuksia. Tuloksena on tällöin sääntöjen mukaista, turvallista ja tehokasta rakentamista.

”Rakennushankkeeseen ryhtyvällä on suuri vastuu, sillä heidän pitää olla varma suunnittelun ja rakennustyön ammattimaisesta toteutuksesta. Myös palokatkosuunnitteluun kannattaa ehdottomasti panostaa, jotta rakennuksen turvallisuus tulee huomioitua varmasti ja kustannustehokkaasti”, sanoo Husu.

Sewatek jatkaa vahvalla asiantuntemuksellaan paloturvallisten läpivientien puolesta puhumista, kuten se on tehnyt jo yli 30 vuoden ajan.

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi


RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään.
Lue lisää...

OK, ymmärrän