Ratkaisumme kehittyvät alan tarpeen suuntaan

Päivämäärä: 7.10.2022

Vuodonilmaisin palokatkolla ja jatkuvasti kehittyvät ratkaisumme massiivipuurakenteiden palokatkoiksi

Sewatekin ratkaisut vuodonilmaisujärjestelmien kasvaviin tarpeisiin sekä uudet hyväksynnät massiivipuurakenteiden palokatkoratkaisuiksi ovat hyvä osoitus siitä, että valikoima kasvaa jatkuvasti rakennusalan muuttuvien tarpeiden suuntaan.

Rakentamista pyritään jatkuvasti kehittämään tehokkaammaksi, mutta käytetyt ratkaisut eivät saa vaikuttaa alentavasti rakennusten laatuun tai turvallisuuteen. Tiettävästi Suomen ainoana palokatkovalmistajana Sewatekin onkin kyettävä viemään tuotekehitystä jatkuvasti eteenpäin, kuuntelemaan markkinaa ja jopa hieman proaktiivisesti tuomaan uusia ratkaisuja esille.

Palokatkolla varustettu vuodonilmaisin

Kohteiden suunnitelmissa esiintyy yhä yleisemmin vaatimus kerroskohtaisesta vuodonilmaisinjärjestelmästä. Ympäristöministeriön vesi- ja viemäristölaitteita koskevassa asetuksessa todetaan, että pystyjakojohdoissa on oltava mekaaniset tai rakenteelliset vuodonilmaisimet kerroksittain, elleivät jakojohdot ole näkyvissä.

Vuodonilmaisu voidaan toteuttaa esimerkiksi kerrostalon pystyjakoputkiin kerroksittain asennettavilla vuotosuppiloilla, jotka keräävät putkista sekä putkia ympäröivistä eristeistä mahdollisen vuotoveden. Vuotovesi kulkeutuu vuotoputkea pitkin seinän läpi vesitiiviin vuodonilmaisimen kautta näkyville vaikkapa kylpyhuoneen tai porrashuoneen lattialle. Vuodonilmaisimen tyypillinen sijoituspaikka on talotekniikkahormin seinä. Vaikka hormin välipohja olisikin osastoiva, asetetaan hormin seinälle tyypillisesti EI 30 -paloluokkavaatimus, mikäli porrashuoneessa nousevassa hormissa kulkee kaapeleita. Vuodonilmaisin väkisinkin vaikuttaa seinän osastoivuuteen, jos ei siihen liitetä palokatkoa.

Sewatek on testannut EI 30 -kipsilevyrakenteessa LVI-Pörssi Oy:n Vuotojuorujärjestelmään kuuluvan vuodonilmaisimen Sewatek-palokatkolla varustettuna. Kun palokatko on kiinteästi asennettuna osaksi tuotetta, ei palokatkosta tarvitse enää huolehtia työmaalla.

Vuodonilmaisinkappale soveltuu erilaisiin vuodonilmaisinjärjestelmiin, kunhan vuotoletkun koko sopii tuotteen liitinnastoihin.

Uusia palokatkoratkaisuja puurakentamiseen

Teollinen puurakentaminen on yleistynyt viime vuosina ja trendi on edelleen kasvava. Monet rakentamiseen liittyvät ratkaisut vaativat uudenlaista suunnittelua, jotta niitä saadaan sovellettua myös puurakentamisen tarpeisiin.

Vuosi sitten saatujen tuotehyväksyntöjen myötä massiivipuurakenteissa käytettäviin valmisläpivienteihin tuli merkittäviä parannuksia. Aikaisemmin betonirakenteissa ja rankaseinissä hyväksi havaitut D2-sarjan valmisläpiviennit pystytään nyt asentamaan CLT- ja LVL-rakenteisiin. Ne tarjoavat kustannustehokkaamman ratkaisun putkien ja kaapeleiden läpivientiin massiivipuurakenteissa ja korvaavat näin D-sarjan D42-, D62- ja D92-läpiviennit tuotevalikoimassamme. Samassa yhteydessä saimme läpivienneillämme jopa EI 90 – paloluokkaan yltäviä tuloksia vain 100 mm paksuissa massiivipuurakenteissa. Tuotehyväksyntöjen osalta pientä päivitystä on jälleen luvassa vuoden 2023 aikana.

Palokatkoläpivientien Erikoisasiantuntija

Sewatek on palokatkoläpivientejä valmistava Suomalainen yritys ja olemme kehittäneet sekä valmistaneet erilaisia palokatko- ja läpivientituotteita vuodesta 1989 lähtien. Vuonna 2003 keskitimme toimintaamme ja erikoistuimme nimenomaan palokatkoihin. Kapealla sektorilla Suomen ainoana valmistajana toimivana yrityksenä proaktiivinen tuotekehitys on meille elinehto, joten panostamme siihen jatkuvasti voimakkaammin, paloturvallisemman rakentamisen ja rakennusteollisuuden hyväksi.

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi